Buna göre İlah, tanrı, rab gibi kelimeler cins adı sayılır, çoğul olarak kullanılabilirler.
Arapça kökenli bir kelime olan Allah, Tanrı, Rab ve Hüda sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
Demek kelimesinin eş anlamlısı oranlamak, saymak, kabul etmek, ummak, yeltenmek, erişmek ve düşünmek olarak kabul edilir.
Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
İlgili 41 soru bulundu
O'nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir. Oysa onun evliliklerine bakıldığında durumun böyle olmadığı görülür. Nitekim Hz.
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Dünyanın eş anlamlısı hakkında bilinmesi gerekenler. Dünya kelimesinin Türk dil kurumu açısından eş anlamlı karşılığı 'cihan' olarak karşımıza çıkıyor.
Doğruluk kelimesinin dindeki karşılığı sırat-ı müstakimdir.
İslâm bilginleri bu kelimenin tarifini, aynı anlama gelen bazı kelime farklılıklarıyla şu şekilde yapmışlardır: “Allah, varlığı zorunlu olan ve bütün övgülere lâyık bulunan zâtın adıdır” (الله اسم للذات الواجب الوجود والمستحق لجميع المحامد) (Tehânevî, “el-ulûhiyye” md.).
Allah'ın (İslam'da Tanrı'nın adı) tarihsel olarak İslam öncesi Arabistan'da ay tanrısı olarak tapınılan bir tanrı olduğu varsayımı, 20. yüzyılın başlarında ortaya atıldı.
Allah TDK sözlük anlamı nedir? Allah kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Allah kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Allah kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı allah şeklindedir.
Nevir, hem ışık hem de renk manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçen levn, renk ve nevir kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Mavi kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük mai sözcüğüdür. Sıfat olarak tanımlanan mavi kelimesinin dokuz adet eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bunlar, Gökçe, mai, kahkaha çiçeği, kantaron, soğuk renkler, lavanta, ayıt ve abgun kelimeleridir.
Kırmızı kelimesinin yerine al kelimesi tercih edilebiliyor. Aynı anlamda olan kırmızı ve al kelimeleri birbirleriyle eş anlamlıdır. Eş anlamlı kelimeler olmaları, cümleler içerisinde birbirleri yerine kullanılabileceğini gösteriyor. Al kelimesi yerine kırmızı, kırmızı kelimesi yerine al kelimesi kullanılabiliyor.
"Tay/tayı" (dayı) sözcüğünden -eze (kız kardeş) ekiyle türetilmiştir. Bazı dillerde teyze ve hala (ve hatta yenge) sözcükleri tek bir kavramla karşılanmıştır ve gerektiğinde bu akrabanın anne tarafından mı yoksa baba tarafından mı olduğu ayrıca belirtilir. Örneğin İngilizcede bu anlamda aunt sözcüğü kullanılır.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Tuvaletin eş anlamlıları bakın neler: Abdesthane, aralık, ayakyolu, yüznumara, hacet yeri, hela, kenef, memişhane, kademhane...
Hatice'den 6 çocuğa sahipti. Bunlar doğum sırasıyla; Kasım, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma, Abdullah ve İbrahim isimlerine sahipti. Peygamber efendimizin Hz. Mariye'den sadece tek bir çocuğu olmuştu ve onun adı da İbrahim'di.
Burada dikkati çeken bir husus da isimlerin çoğunlukla “d” ile yazılmasıdır. (Türkiye Türkçesi'nde kelime sonlarında “b, c, d, g” ünsüzlerinin bulunamayacağı gerekçesiyle “Muhammed” ismi son yüzyılda “Muhammet”e dönüştürülmüştür.
Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri