Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Mevlit bittikten sonra sünnet olacak çocuk ortaya oturtulur ve eline genellikle sırça parmağına kına yakılır. Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar.
Kına bir tepsi içinde çiçekler ve mumlarla süslenir. Bir süre tepsi elden ele gezerek oynanır. Daha sonra selamet sağdandır düşüncesiyle asker adayının sağ serçe parmağına kına yakılır.
Kına gecesini yüzlerce yıldır bir Türk geleneği olarak biliriz. Evlenmeden bir iki gün önce aileler ve dostlar bir araya gelir, geleneksel türküler söylenir, gelinin avcuna damadın serçe parmağına kına yakılır.
Bilindiği üzere kız ve erkek taraflarının birtakım sorumlulukları vardır. Örneğin kınayı kız tarafı mı yapar ile düğün kime ait olduğu bellidir. Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir.
İlgili 15 soru bulundu
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Kına tarifi
Üstüne yavaşça sıvı yağı (tercihen zeytinyağı), ardından yaklaşık 3 çorba kaşığı soğutulmuş çay demi ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Karıştırırken kurudukça biraz daha çay demi ekleyin. Kına biraz kıvamını almaya başlayınca karıştırmaya elinizle devam edin.
Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Ruh, uyku halinde buradan geçerken cinler alemine uğramış. Bu buradan sıçramış olabilir. Bu izler kına ya da daha farklı belirtiler halinde de ortaya çıkabilir. Birçok tıp kaynağında ise kına oluşumu aslında mantar enfeksiyonun belirtisi olarak gösteriliyor.
Tıp dünyasının bu hurafelere verdiği yanıt ise çok açık ve net. Çoğunlukla sabah uyanınca ellerde, ayaklarda görülen kahverengi, turuncu lekeler halk arasında 'şeytan kınası' olarak adlandırılıyor. Hatta bu olay bazı yörelerde 'melek kınası' olarak bilinse de yaşananlar daha çok şeytana atfediliyor.
Vatan hizmetinin başlangıcında askere giderken yakılan kına, askerin görevine daha candan sarılması gerektiğini, yeri geldiğinde vatan için kurban olacağını hatırlaması içindir. Halk arasında Kınalı Ali söylencesi çok yaygındır.
Kur'an-ı Kerim okunur ve bu şekilde İslami kına organizasyonu yapısına uygun hareket edilmiş olunur. Sonrasında kına yakılır. Kına yakma işlemi öncesi, sırası ve sonrasında çeşitli müzikler çalınır. Bu müzikler arasında klasik kına gecesi müzikleri ile beraber, farklı türden müzikler de bulunur.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Düğünlerde kına yakmak sünnettendir.
Onların kına ile süslenmeleri sünnete uygunluk arz eder. Erkeklerin aynı duruma girmeleri ise bâzı muhitlerde hiss-i zâhirîye ters düşer. Bununla beraber, öteden beri erkeklerin ellerine kına yakageldikleri muhitlerde, bu hiss-i zâhirîye aykırılık da bahis mevzuu olmaz.
KINA NEDEN YAKILIR? Evlenecek çiftlerin ellerine kına yakması eski Anadolu geleneklerindendir. Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler. Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır.
sabah kalktıklarında kahverengi bir leke görmüşlerdir. Bazı insanlar bu lekeleri hekimlere göstermek yerine, dini sebeplere bağlayarak bu lekeyi "cinlerin alem değiştirirken vücudumuzda bıraktığı iz" veya "cinlerin kına yakması" olarak yorumlamıştır. Zamanla bu hurafe, insanlar arasında iyice yayılmıştır.
Kısmen cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan kına, içerdiği besinler yardımıyla cildin kalınlaşmasını sağlar. İnce ciltlerde meydana gelen dökülmelerin önlenmene kına faydalıdır. Cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına dolaylı olarak katkıda bulunur. Avuç içine uygulanan kınayı koklamak baş ağrısına iyi gelir.
Ayak tabanlarınıza ve parmak aralarınıza sürüp 2 saat bekletin. Ardından durulayın. Ayağa yakılan sirkeli kına şişkinlik, ödem gibi rahatsızlıkları engeller. Tüm dolaşım sistemini açarak kan akışının hızlanmasını sağlar.
Kına vücutta biriken toksinleri vücuttan atmak için yakılan geleneksel bir yöntemdir. Ayağa kına yakılması ödem ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardım eder. Tüm dolaşım sistemini çar ve kan akışının da ayaklarda hızlanmasını sağlar. Ayak, eklem ve bacak ağrılarına da iyi gelir.
Özellikle dudak gibi ince ve hassas deriye uygulandığında kötü ve riskli sonuçlara yol açabiliyor. Dermotoloji Uzmanı Doktor Sertaç Sever, kınayı asla dudak gibi ince ve hassas bir bölgeye sürmemeniz gerektiğini, sürdüğünüzde alerjik reaksiyona neden olacağını söylüyor.
Değerli kardeşimiz, Kadınların özel (hayız / âdet) günlerinde el ve saçlarını kınalamalarında bir sakınca yoktur. Kına suyun saça ve deriye temasını engellemediği için abdeste ve gusle mâni değildir.
Önce kınayı, üzerine yağı ekleyin bu süreçte karıştırırken kurumaması için azar azar demli çayı da ilave edin. Koyu muhallebi kıvamını tutturduğunuzda kınanız yakılmaya hazır demektir. Kına yakılacak yerin soğuk su ile yıkandıktan sonra 2 saatten fazla olmamak koşuluyla bekletilir.
Kına ağacı Afrika, Arabistan, Kuzey Avustralya, Batı ve Güneybatı Asya'da bulunur. “Kına neyden yapılıyor” sorusunun cevabı kına ağacında gizlidir. Kına bitkisinin yapraklarının kurutulup öğütülmesi ile hazırlanan ve boyayıcı özelliği bulunan maddeye kına denir. Boyası kırmızı, turuncu renktedir.
Kına bitkisinin doğal yetişme alanları kuzey Afrika, batı ve güneybatı Asya ve kuzey Avustralasya'da yarı kurak iklim ve tropikal bölgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri