İslam, insanlığa “yaratılışta eş, dinde kardeş” anlayışını getirmiş; Peygamber Efendimiz de insan haklarının temeline merhameti yerleştirmiştir. “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” (Buhârî, “Edeb”, 18) derken tüm insanlığı merhamete çağırmıştır.
عن جرير بن عبد الله رضي الله عنه مرفوعاً: «مَنْ لا يَرْحَمِ النَّاسَ لا يَرْحَمْهُ اللهُ». Câbir -radıyallahu anh-'dan merfû olarak rivâyet edildiğine göre; «Kim insanlara merhamet etmezse Allah'da ona merhamet etmez.» İnsanlara merhamet etmeyen kişiye Allah -Azze ve Celle- merhamet etmez.
Veya "İçerisinde ezâ şâibesi olmayan bir merhametle merhamet etmeyen kimseye mutlaka merhamet edilmez," veya: "Allah rahmet gözüyle sadece kalbinde merhamet bulunanlara bakar, sâlih amel işlemiş olsa bile." İbnu Ebî Cemre ilâveten der ki: "Kişiye düşen, nefsini bu ihtimallerin hepsiyle tartmasıdır.
Ömer (RA) anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Merhamet etmeyenlere (ahirette) merhamet olunmaz. Bağışlamayan kimse bağışlanmaz. Tövbe etmeyen kimseden tövbe kabul edilmez." ALLAH'IM!
İslâmî kaynaklarda merhamet kavramı genellikle rahmet kelimesiyle ifade edilir. Ancak Türkçe'de merhamet hem Allah'a hem insanlara, rahmet ise özellikle Allah'a nisbet edilerek kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Yumuşak kalpli, şefkatli, iyilik ve hayırsever olmak, kaba, katı, sert ve kırıcı davranışlardan uzak durmak anlamlarına da gelir. 💠 Merhamet, yukarıdan bakma gibi kibri andıran kötü duyguları barındırmaz. Aksine empati yapma, karşısındaki kişinin durumunu hissetme, şefkat gösterme anlamlarını içerir.
günü o kimseye merhamet eder” Hz. Muhammed (S.A.V)
Kitab-ı Mukaddes'i incelediğimizde kişinin bir şeye karşı duyduğu muhabbet sevgi, hak ettiği bir şeyi almasını adalet, hak etmediği bir şeyi almasını lütuf, hak ettiği bir şeyi almamasını ise merhamet şeklinde ifade edilmiştir.
Acıma, yukarıdan aşağıya hissedilir. Merhamet ise, tersine, yatay bir duygudur: Ancak eşitler arasında anlam taşır, daha doğrusu ıstırap çekenle, onun yanında ve bundan böyle aynı düzlemde, onun ıstırabını paylaşan arasında bu eşitliği gerçekleştirir.
“Kalbinde merhamet olmayana cennet yoktur.” - Hz. Muhammed S.A.V. Instagram.
Her iki sıfat Allah Teâlâ'nın merhametinin hem dünyada hem de ahiretteki yansımasıdır. Allah'ın sonsuz merhameti Rahmân ve Rahîm isimleriyle tanımlanmaktadır. Nitekim Rahmân sıfatı Allah Teâlâ kulları arasında ayrım yapmaksızın, mahlukatın hepsine merhametle muamele eden ve nimetler veren anlamına gelir.
Merhamet etmek; acımak, şefkat göstermek demektir. Allahü teâlânın esma-i hüsnasındaki Rahman, Rahim, Rauf gibi isimlerinin anlamı, merhamet eden, acıyan, şefkat gösteren demektir. Rahman, dünyadaki her mahluka acıyan, Rahim, ahirette yalnız müminlere acıyan demektir. Peygamber efendimizin şefkati, acıması çoktu.
Merhamet duygusu pozitif psikoloji alanında ele alınırken özellikle mutluluk duygusu ve gelişmiş sosyal ilişkiler gibi olumlu durumlarla ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Yanı sıra bu duygunun öfke, korku ve kaygı gibi bazı olumsuz duygulara karşı da koruyucu olabileceği üzerinde durulmuştur.
Allah Teâlâ'nın kullarına olan rahmetinden birisi de elçiler (rasûller/peygamberler) göndermesi, kitaplar indirmesi ve sıkıntı, zorluk ve darlıktan uzak,dosdoğru bir yol üzere olan bir hayata sahip olmaları için onlara şeriatler göndermesidir.
Allah'ın, size lütfü ve rahmeti olmasaydı ve şüphesiz bir surette Allah, tövbeleri kabul etmeseydi, hüküm ve hikmet sahibi bulunmasaydı ne yapardınız? Eğer Allah'ın sizin üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı ve Allah gerçekten tevbeleri kabul eden Hüküm (ve Hikmet) sahibi bulunmasaydı (helak olup gidecektiniz.)
Ölen bir müslüman için “rahimehullah, rahmetullahi aleyh” (Allah rahmet etsin) veya “radıyallāhu anh” (Allah ondan râzı olsun) cümleleri kullanılır.
Kişiyi sorumluluk sahibi, dürüst, adil, hoşgörülü ve duyarlı yapar. Şefkatin olduğu yerde şiddet olmaz. Şefkatli insan kendinin ve başkalarının yararına çalışır. Kendine ve başkalarına zarar verebilecek her şeyden kaçınır.
O rahmet elçisi “Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır.” (Buharî, Müsâkât, 9.) buyurarak merhametin tüm varlığa teşmil edilmesi gerektiğini öğretir bizlere. Çünkü merhamet eden Cenab-ı Hakk'ın rahmetine mazhar olur.
Merhamet... Sözlüklerin çağrısına karşı koymak zor: Arapça bir sözcük, “rhm” kökünden türemiş. Bu duygunun önemini kavramak için, aynı köke sahip iki kelimeyi hatırlamak yeterli: “Rahman” ve “rahim”, İslâm inancında Allah'ın sıfatları.
"Mevlana'dan Öğütler" programında konuşan Doç. Dr. Emin Işık, " İçinde sabır ve merhamet yoksa kişide iman yoktur" dedi.
Merhamet deyince akla O'nun sonsuz ve eşsiz benzersiz şefkati, ihsanı, bağışı ve rahmeti gelmektedir. Kur'an'ın anahtar cümlesi besmelede ve Fatiha suresinde her gün yüzlerce kez okuduğumuz Rahmân, Rahîm ismi O'nun merhamet kaynağı oluşunu hatırlatmaktadır.
Ana babaya saygı ve itaat etme, çocuk sevgisi, akrabayı ziyaret, yaşlılara, evsizlere, yoksullara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemler merhametin yansımaları olarak kabul edilir.
Allah ın emir ve yasaklarına uymakla görevlidirler; hayatları boyu bir imtihana tabi tutulurlar. Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.
Enam Suresi 36. Ayette Allah, “Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyuruyor. Bu ayet bize hayvanların haklarını açıkça hatırlatması bakımından oldukça önemli…
PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN EN SEVDİĞİ RENKLER. Efendimizin en sevdiği renk beyazdı.Beyaz giymeyi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri