Rakı, sek olarak içimi zor olan bir alkoldür. Yüksek alkol oranına sahip olan diğer alkoller gibi su dışında bir içecek ile karıştırılmaz. Rakının içimini kolaylaştıracak ve tatlandıracak olan yanındaki mezeler ve içeceklerdir. Yanında içecek olarak su ve şalgam suyu tercih edilir.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
İlgili 45 soru bulundu
- İçmeye başlamadan önce aperatif bir şeyler yenmelidir. Favori zeytinyağlılardır. Zeytinyağı, mide dolmaya başladıkça üste çıkarak,alkolün genzinize doğru gelmesini engeller.
Rakının Vazgeçilmezi Lüfer
Lüfer son derece zarif ve bir o kadar da besleyici bir balıktır. Oldukça güzel bir eti olan lüfer ızgara olarak pişirildiğinde rakı ile güzel bir ikili oluşturmaktadır. Buz gibi rakının yanında sıcacık lüfer ızgara vazgeçilmezdir. Ancak lüferi tava olarak da tercih edebilirsiniz.
Zengin Tarifi Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda yemeklerin kebapların yanına sunabileceğiniz bir iştah açan bir meze-salata. Domates ,soğan ,maydanoz ve naneyi ince ince doğruyoruz, üzerine baharatları yağı ekşisini diğer malzemelerle birlikte karıştırıp sunuma hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
ilkbaharda: çağla ve yeşil erik. yazın: kavun. sonbaharda: ayva, ekşi elma. kışın: portakal, mandalina, hatta limon.
Konuya şu soruyu sorarak girebiliriz: Rakıya kebap eşlik eder mi? Yanıt:”Hayır.” Ya balığa ne dersiniz? Onun da yanıtı aynı. Rakı masasında ne kebap ne de balık yenir.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Önce rakı konur, sonra su, sonra buz ya. Bu sıkboğaz etmek için uydurulmuş bir adap değil. Rakı rahatça suya karışsın, anason yukarı çıkmasın, kristalleşmesin diye öyle yapmak gerekir.
1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi. Su dışında, şalgam suyu, soda, ayran tüketmek de mümkündür. Ayrıca rakı yanında değil ama arasında, dinlenmek amaçlı çay ya da kahve de içilmektedir.
* Yeni Rakı – Ezine Peyniri, Marmara
Yeni Rakı, kuvvetli ve tok yapısıyla “Ben Buradayım!” diyen bir klasik, her kuşağın favorisi. Yanında vazgeçilmezi, yağlı, mis gibi bir Ezine Peyniri. Üzerine fazla konuşmaya lüzum yok, müthiş ikili, “demlenmek” eylemini en iyi anlatan birliktelik.
Özellikle pilav üstü kuru fasulye ve yoğurtlu makarna ile turşu iyi gider. Normalde turşu suyu yemeklerin yanında içilen bir şey olmasa da akşam yemeği ile şalgam içmek yaygındır. Özellikle ızgara et ve rakının yanında iyi gittiği söylenir.
Damarların açılmasını sağlayarak, kan dolaşımının rahatlamasına yardımcı olur. Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur. Sinirlerin yatışmasını sağlayarak, insanı rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Migren ağrılarını azaltır.
meyve olarak tatlı şeylerden ziyade ekşi meyvelere yönelin, çok kişi bilmez bunu, hatta bilen benim için kafan 1-0 öndedir her zaman, yeşil elma, yeşil ekşi elma, rakının yanına muhteşem yakışır. çok tatlı olmamasına karşılık mandalina da güzel gider.
Börülceleri bir gece önceden ıslatın daha sonra ocağa alıp 15 dakika kaynatıp yumuşamasını sağlayın. Börülceyi bir gece önceden ıslatmazsanız düdüklüde 15 dakikada pişirebilirsiniz. Haşlanmış börülce, zeytinyağı, sarımsak, kimyon, su, limon suyunu rondoya koyup iyice kıvam alana kadar çekiyoruz. Afiyet olsun.
1 kg yaklaşık 8-10 kişiliktir. 1 kg fiyatıdır.
Rakının balık yanında iyi gitme sebebi rakının balığın yanında aromatik, hoş bir damak tadı bırakmasıdır. Bildiğiniz üzere kimi balık türleri keskin bir tada sahiptir, rakı bu keskin tadı yumuşatır.
Izgaradan, tavadan çıkınca, soğumadan tüketmek gerekir. Soğuyunca balığın tadı tuzu kalmaz. Rakı ise yudum yudum, acele etmeden, tadını çıkarta çıkarta içilir. Onun için mezelerle tadı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri