6- "Yalnız bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl.”53 Burada Yüce Allah, Medyen dönüşü Hz. Musa'ya kendisine kulluk etmesini ve namaz kılmasını emretmiştir.
Allah (c.c.) kullarını cenneti ile müjdelemiştir. Bu cennet nimeti ile buluşmak için namaz çok önemlidir. Hem namaz dinin direğidir. Peygamber efendimiz anne ve babaların çocuklarına namaz kılmasını öğretmesini ve vakti geldiğinde onlara emretmesini tavsiye etmiştir.
Namaz, Yüce Allah'a karşı şükür etmektir. Allah'ın bize verdiği nimetleri saymak mümkün değildir; bu nimetler karşısında namaz küçük bir teşekkür mesabesindedir. Namaz kılmak erginlik çağına ulaşan akıl sahibi her insana, tüm şartlarda farzdır.
-Allah'a olan kulluk görevimizi yerine getirmek için. -Diğer dünyada güzel bir yaşam sürebilmek için. Ahirette ilk sorgulanacağımız şey NAMAZ'dır. -Şeytandan korunmak için.
İlgili 41 soru bulundu
Namazın pek çok yararı vardır. Bunlardan en önemlisi kalbi Allah'a bağlamasıdır. Günde 5 vakit Allah'ın huzuruna çıkan kul böylelikle kendini her türlü hatadan korur, sakınır ve fenalıklardan muhafaza eder. Bu nedenle namazın insanı kötülüklerden alıkoyduğu söylenir.
Namaz kılmak, Allah'ın, hemen her surede yinelenen en vurgulu emridir. Bu emre aykırı davranmak Allah'a isyandır. Allah'a isyan ise Kuran'a göre cezayı gerektir.
Hz. Peygamber bir hadisinde, “Namaz dinin direğidir” (Müsned, V, 231, 237; Tirmizî, “Îmân”, 8) demiş, namazın en önemli rüknü durumundaki secdeyi ise kulun Allah'a en yakın olduğu durum olarak nitelendirmiştir (Müslim, “Ṣalât”, 215; Nesâî, “Mevâḳītü'ṣ-ṣalât”, 35).
Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar. Çünkü namaz kesin ayet, hadis ve icma delilleriyle sabittir. Tembellik veya umursamazlık sebebiyle namazı terkeden âsî ve fasık olur. Namazı kılmamak dünya ve âhirette azaba sebep olur.
Müslümana günde beş kez belirli vakitlerde kılınması farz olan namaz ibadetine devam edilmesi zorunludur.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Namaz kılan kimsenin Allah düşüncesi artar ve kalbi Allah'a bağlanmak suretiyle kendisini her türlü fenalıktan bu şekilde alıkoyar. Namaz miraçtır, yani Müslümanın Allah'a ulaşması ve kavuşmasına namaz vesiledir. Namaz şeklen birtakım eylemler ve ritüeller içerse de asla şekilden ibaret değildir.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır.
Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
Namazda "Allah" kelimesini söylemek namazı bozmaz. Konuşmadan dolayı namazı bozan hususlar şöyledir: 1) Namazda iki harfden ibaret dahi olsa, namaz kılanın işiteceği derecede söz söylemek namazı bozar. Bu hususta kasıd, yanılma, uyuma ve hata halleri eşittir.
Etimoloji. Yaygın bilinenin aksine namaz kelimesi Kuran'ın orijinal Arapça metninde hiç geçmemektedir. Çünkü Arapça değil Farsça bir kelimedir.
Namaz dosyasının ilk sorguya çekilen dosya olacağı rivayetlerine dayanan bilgi, soruda da vardır. Bu sebeple onları tekrar etmeyeceğiz. - Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir.
İbadet; namaz, oruç gibi belli birtakım şekillerle gösterilir, ubudiyet ise, insanda daimî bulunması gereken bir durumu ifade eder. Bu zaviyeden baktığımızda, insan için cennette ibadet olmadığını, fakat ubudiyet manasının devam edeceğini söyleyebiliriz.
Bir vakit namazı kasten terk eden cehennemde seksen sene kalacak!
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Hz. Ali'den (r.a.) rivayetle Resûlullah Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: "Namaz îmanın direğidir. Cihad amelin zirvesidir.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Namaz; “Kur'ân, sünnet ve icma ile sabit olan” farz bir emirdir.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri