Endoskopi planlı bir işlemdir. Tıbbi durum gözetilerek hemen hemen her hastaya uygulanabilir. Hatta kalp pili olan kişilerde de kalp ritmi monitörize edilerek uygulanabilmektedir. Bilinen ya da şüphelenilen sindirim kanalı tıkanıklıklarında, yutma problemi olan kişilere endoskopi uygulanmaz.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12'den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Endoskopi Sonrası Şikayetler
Bu şikayetlerden en fazla görüleni endoskopi sonrası boğaz ağrısı ve mide ağrısıdır. İşlem kısa sürmesine rağmen bu ağrıların hissedilmesi normaldir. Ancak endoskopi sonrası mide ağrısının devam etmesi ve artması halinde doktor kontrolünün yapılması gerekir.
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12'den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Gastroskopi (Endoskopi) Nasıl Yapılır? İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.
Lokal anestezi için başka bir şeye gerek yoktur. Gastroskopi İşlemi Nasıl Olur? İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza spray şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Üst gastrointestinal sistem endoskopisi (gastroskopi) mide kanseri tanısı için en uygun yöntemdir. Gastroskopik inceleme sırasında üzerinde küçük bir kamera olan ince bir hortum boğaz yolu ile mideye indirilir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.
İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
Gastroskopi için son 6-8 saat içinde hiçbir şey yenilmemiş ve su dışında bir şey içilmemiş olunmalıdır. Kolonoskopi için de açlık gerekir, ayrıca bir gün önce ishal yapıcı ilaçlar içilerek barsakların tamamen boşalması zorunludur.
Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer. En kısa sürede ve kolay şekilde gerçekleştirilen uyutularak endoskopi işlemi, birçok rahatsızlığın tanısı noktasında karşımıza çıkar.
Oysa bizimde uyguladığımız üzere uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey fark etmemekte, sadece uyumaktadır.Bu uykunun verdiği rahatlık sayesinde hekim hiçbir sorun yaşamadan gırtlaktan aşağıya geçebilmektedir.Yani uyutularak yapılan endoskopide cihazı yutma kabusu yoktur.
Endoskopi işlemi sırasında hangi giysileri tercih edebilirim? İşlem öncesinde ve sonrasında bol giysiler giyebilirsiniz, işlem sırasında ise tıbbi bir önlük tercih edebilirsiniz. Endoskopi ne kadar sürer? İşlem süresi olası durumların haricinde 10-30 dakika arasında değişir.
Endoskopik biyopsi esnasında doktor mideden doku örneği alır ve herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını tespit eder. Çoğunlukla mide ülserleri ve sindirim sorunlarının ortak nedeni olan helikobakter pylori aranır. Bununla birlikte kanser için de dokular test edilebilir.
Regl dönemi ve kolonoskopi işlemi birbirinden tamamen bağımsız iki unsudur. Regl döneminde olan kadın hastalar gönül rahatlığıyla işlemini yaptırabilir. Kolonoskopi işleminin regl kanaması üzerinde artış ya da sekilmeye yol açacak bir etkisi bulunmaz Bunun yanında işlem tıbbi noktada da periyoda etki etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri