- Allah Teala, nefsi neden bu kadar asi, şerre meyilli ve şiddetle kötülüğü emredici bir şekilde yaratmış da hadiste söylendiği gibi 1.000 kişinin 999'u cehenneme müstehak olmuş? - Allah Teala bu dünya imtihanını neden bu kadar zor yapmış? Değerli kardeşimiz, - Allah imtihan açmayı uygun görmüştür.
Hem faydalı, hem zararlı tarafları vardır. Nefsin yaratılması, insanların yaşaması, üremesi ve dünya için çalışmaları ve ahiret için cihad sevabı kazanmaları içindir. Allahü teâlâ, nefsi böyle nice faydalar için yarattı. Fakat nefsimiz birçok lezzetlere doymaz.
Topraktan yaratılmış olduğundan zayıf, çamurdan olması sebebiyle cimri, balçıktan olduğu için şehvetli, pişmiş topraktan olduğu için de cahildir. Zaaf, cimrilik, şehvet ve cehalet onun esas özellikleridir (Ebû Tâlib el-Mekkî, I, 176). Nefsin tabiatında yırtıcılık/vahşilik, hayvanlık, şeytanlık ve tanrılık vardır.
201 syf. 400 syf. Nefsin Mertebeleri Nelerdir? - nefs-i emmare, - nefs-i levvame, - nefs-i mülhime, - nefs-i mutmainne, - nefs-i razıyye, - nefs-i merdıyye ve - nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır.
“Nefis, Mecnun'un devesi gibidir. Mecnun, devesini Leyla tarafına sürer. Fakat, gaflet ederse, deve onu kendi yavrusu tarafına geri döndürür.” (13) Akıl dahi nefsi Mevla'ya yöneltirken, eğer gafil davransa, nefis hemen süflî şeylere onu sevk eder.
İlgili 42 soru bulundu
Ruha veya nefse tatlı gelenleri sever. Bu sevgi insanın elinde olmaz. Güzel, tatlı demek, kalbe güzel, tatlı gelen şey demektir.
Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır. Bu mertebelere aynı zamanda “atvar-seb'a” da denmektedir.
İsa hakkında, sen benim nefsimde olanı bilirsin ancak ben senin nefsinde olanı bilmem (Maide 116) buyuruyor. - Bu nefis le bizim nefsimiz arasındaki fark nedir? - Bizimde nefisimiz var Allah'ın'da nefsi var. Oysaki Allah'ın eşi ve benzeri yok.
Peygamber Efendimiz “nefsi iki kaş ortasında” olarak ifade buyurmuş.
Kadının 9 nefsi 1 aklı, erkeğin 9 aklı 1 nefsi vardır; Kadın 1 aklıyla 9 nefsine sahip çıkarken, erkek 9 aklıyla 1 nefsine sahip çıkamaz. Kadınların 7 nefsi nedir? Nefsin; nefs-i emmare, nefs-i levvame, nefs-i mülhime, nefs-i mutmainne, nefs-i razıyye, nefs-i merdıyye ve nefs-i kamile olmak üzere 7 mertebesi vardır.
Cennette nefis yoktur. Nefis olmayınca günah işlemek de yoktur. Haremlik selamlık yoktur. Çocuk veya bekâr olarak ölenler de Cennette evlenecektir.
Nefs olmasaydı insan, yaşaması, üremesi ve medenî hayât için lâzım olan şeyleri kazanmakta, çalışmakta kusûr ederdi. Ayrıca nefs ile cihâd sevâbından mahrûm kalır ve meleklerden dahâ üstün olmak yolu kapalı kalırdı.
Ruh, can, kan, benlik, iç, kalb, büyüklük, yücelik, irade gibi.
İnsanda olan fıtri duygular onlarda da vardır. Ancak onların ufak tefek hatalarını anında düzelten Rableri vardır. Bu yönleriyle diğer insanlardan farklıdır. mealindeki ayet ve benzerleri, peygamberlerin de nefisleri olduğunu göstermektedir.
Bu da, bütün kötülüklerini şeytanın vesvesesine bağlayanlar için cevaptır . Dolayısıyla her günah şeytan kaynaklı değildir. Ancak nefis, kişiye vesvese yapar ve çoğu günahlara onu sürükler . Bunun için insan , şeytandan ziyade nefsine karşı ihtiyatlı olmalıdır .
Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Bir hadis-i kudsîde, (Nefsiniz bana düşmandır, siz de ona düşman olun) buyuruluyor. Nefsin düşman olması, (Allahü teâlânın emir ve yasaklarına riayet etmez) demektir. Nefs Allahü teâlâya düşman olduğu için, Allahü teâlâ herkesi Cehenneme mi sokacak? Nefs mükellef değildir.
Nefs-i emare, hayvanî isteklerin insana hakim olduğu nefis demektir. O, insanı hep kötülüklere ve şehevi isteklere emreden nefsanî bir halettir. Şeytan, lügat ve ıstılahta her tuğyan ve isyan eden varlığa denir. Bu insanda olabilir, cinde, hayvanda.
Canlılığın kaynağı olan nefse de ruh denmiştir. Nefs lafzı ise birşeyin ya şerefinden, nefisliğin-den dolayı kullanılır, yahutta vücuda alınıp verilen teneffüs manasından dolayı kullanılır. Nefs ise uyku halinde bedenden çıkan, uyanınca bedene giren şeydir. Ölüm anında ise nefes bedenden tamamen ayrılır.
Tasavvuf ehline göre nefis kötülüğü emreden, insanı süfli arzuların içine çeken, şiddeti seven, kötü huy ve arzuların bütünü olarak tanımlanmıştır. Bu tanımıyla nefis, ruhun düşmanıdır. Şeytanın insanın içindeki karşılığı ve hatta ondan daha güçlü olanı nefistir.
Tam yedi perdeli hâli “Nefs-i emmâre”dir. Bir perdenin kalkmasıyla “Levvâme”, iki perdenin kalkmasıyla “Mülhime”, üç perdenin kalkmasıyla “Mutmainne” gibi isimler alır. Daha sonra “Râziye”, “Mardiyye”, “Sâfiye” gibi dereceler gelir.
Nefsin tezkiyesi iki ayrı mânâya geliyor: Birincisi nefsini temize çıkarmak, ona toz kondurmamak, kusurlarını örtmek, hatta bunları faziletmiş gibi göstermek. Yukarıdaki ifadelerde, tezkiye bu mânâda kullanılmıştır. “Nefislerinizi temize çıkarmayın.” (Necm Suresi, 53/32) âyet-i kerimesi de bize bu mânâyı ders veriyor.
İnsan nefsi bitkisel ve hayvanî nefsin bütün özelliklerine sahip olmakla birlikte akletme yani düşünme ve bilme özelliğine de sahiptir. Nebatî ve hayvanî nefsin özelliklerine sahip olmak insanda nebati, hayvanî ve insânî gibi üç nefs olduğu anlamına gelmez.
erkekteki 1 nefsin şiddeti yaradılış bakımından bu derece kuvvetlidir. ve o da cinsel nefsdir. kadının 9 nefsinin hepsi cinsellik değildir kıskançlık vb şeyler de bundan sayılır. yani kadının cinsel nefsi erkeğin 1/9 kadardır.
4)NEFS-I MÜTMAİNE:Allah'ın hitabıyla tatmin olan nefistir. Kur'an-ı Kerim de”Ey huzur içinde (mütmain)olan nefis (Fecr 27)buyrulmuştur.
1- Nefs-i Emmare. 2- Nefs-i Levvame. 3- Nefs-i Mülhime.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri