- Allah filanı seviyor, onu siz de seviniz, diye seslenir. Gök halkı da o kimseyi sever, sonra yeryüzündekilerin kalbinde o kimseye karşı bir sevgi uyanır. Bu hadis sahihtir.
Allah sevdiği kuluna önce eşeğini kaybettirir, sonra da buldurup sevindirirmiş.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez.
Sabırlı, adaletli, temiz, cömert kullarını sever. Tembel, cimri, kafir, hain, zalim kullarını sevmez.
Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir. Önemli olan bunun farkında olarak imtihana razı olmaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Vahşet ve kimsesizlik dehşetini, huzuruyla ve cevabıyla ünsiyete çevirir (Allah kendisine sığınan kulunu yalnız bırakmaz / darda bırakmaz).
Allah'ın En Çok Sevdiği Dua "Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur; Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!" (Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702) Yine şu dualara da devam etmekte büyük fayda vardır: «Allâh'ım, ümmet-i Muhammed'in hâlini ıslâh eyle!
Allah'ın bizim duygularımıza benzer bir sevinmesi ve üzüntüsü de olmaz. Çünkü bu duygular bir ihtiyacın, bir arzunun yerine gelmesinin veya kaçırılmasının sonucunda oluşur. Allah ise, Samed'dir; her şey ona muhtaç, fakat o, hiçbir şeye muhtaç değildir.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
İmtihan iki maksatla yapılır: Birincisinde bir kişinin gücünü, bilgisini ve görgüsünü görmek ve bilmek; ikicisinde ise kişinin yapıp etmelerini kendisinin görmesini sağlamak, yaptığı işlerin sonucunu göstermek ve değer biçmektir.
Allah kuluna üç şekilde cevap verir; * 'Evet' der, istediğini verir.. 'Hayır' der, daha iyisini verir.. 'Bekle' der ve en iyisini verir..
Gök halkı veya sema ehli meleklerdir. Başta Cebrâil (a.s.) olmak üzere meleklerin bir kulu sevmesi, o kul için dua ve istiğfarda bulunmaları anlamına gelir. Hadis-i şerîften anlaşılmaktadır ki, Allah Teâlâ bir kulu sevdiği zaman onu meleklere ve insanlara da sevdirir.
Allah'ın vahiyle konuşması, vahyin şiddet ve zaaf yönüyle çeşitli mertebelerini içine alabilir. Hem peygamberlere hem de Hz. Musa (as)'ın annesinde olduğu gibi, diğer insanlara, gerek yakazada, gerekse rüyada olan ilâhî mesajı ifade eder. Dolayısıyla, buradaki vahiy, “ilham” manasını da tazammun etmektedir.
Allah(cc)'u sevdiği kulunun duasını geç kabul edermiş..
Allah'ın bir kimseye veya bir millete yardım etmesi veya onları yardımsız bırakması şüphesiz ki sebeplere ve hikmetlere dayanmaktadır. Bu sebeple müminler Allah'ın yardımına erişebilmek için O'nun rızâsına uygun hareket etmeli ve gazabına sebep olacak davranışlardan da sakınmalıdır.
İmam-ı Rabbanî Hz. sorulur: Allah'tan korkup kimsenin gönlünü kırmayız, oysa kimse gönlünden sevmiyor bizi. Bu nedendir? Çok üzülüyoruz.. deyince * İmam-ı Rabbanî dedi ki; Sevmiyor değil, sevemiyor. Çünkü senin Rabbin, sevdiği kulunu rastgele herkese sevdirmez..
Allah'ın En Sevdiği Kulu 1 / Hazreti Peygamberimizin Hayatı
Peygamber'in bir hadisinden bize bahsetmiştir: “Kul Allah'ını ne kadar severse, Allah da onu o kadar sever." diye buyurmuştur.
Buna göre Allah kuluna olan yakınlığını duasına icabette bulun- makla, onlara yardım etmekle ve her şeyi koruyup muhafaza etmekle göstermiş- tir. Kul ise Rabbine olan bağlılığını, O'na yaklaşmak için çeşitli vesileler araya- rak ve secde ederek gösterir.
Sevmek, en müsait imtihandır mesela... Ve kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir. "İnanç arttıkça, imtihan da artar” buyurmuştur yine Mevlânâ. Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği diğer hususlardan bazıları da can, mal ve evlâttır.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâ insanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri