Özetle, Allah'ın rahmetinden şüphe etmek ve tereddüde düşmek anlamında "İnşallah" demek uygun değildir, ancak Allah'ın rahmetinden ümit etmek anlamında "İnşallah" demenin sakıncası olmadığı söylenebilir.
Alimler, kişinin gelecekte yapmayı tasarladığı işlerden söz ederken, o tarihte sağ olup olmayacağını, herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmayacağını, ayrıca o işe muvaffak kılınıp kılınamayacağını bilemediğinden, meşru işlerde daima inşallah demesinin gerektiğini belirtmişlerdir.
Çünkü Allah'ı zorlayan hiçbir güç yoktur.” Allah'a dua ederken “dilersen bağışla” gibi sözler söylenilmesi ve duanın böyle şartlara bağlanması doğru değildir ve mekruhtur. Çünkü bu tarz ifadeler, bir başkası tarafından zorlanabilen, dilediğini rahatça yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır.
Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz.
"İnşallah" sözü, akit ifade eden sözlere bitişik olarak söylenirse, akdin hükmünü ortadan kaldırır, akit gerçekleşmez. Meselâ bir şey satın alan kimse "inşallah aldım" dese, akit gerçekleşmiş olmaz. Bu nedenle bir kimse: "İnşallah yarın şu işi yaparım." deyip de yapamazsa bundan sorumlu olmaz. (Şâmil İA.)
İlgili 34 soru bulundu
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
"Amin ecmain" ya da "inşallah ecmain" demilerek cevap verilir. Burada güzel dilek ve duanın herkes için olması temennisi bulunmaktadır.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
Umarım..derler herhalde. umarım dediğin gibi olur.
Duada ısrarcı olmak caizdir. Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir.
Kur'an'da “İnşallah (إِن شَاءَ اللَّهُ)” ifadesi, dördü Mekki ve ikisi Medeni olmak üzere toplam altı surenin altı ayetinde geçer.
Âmin; “duâmızı kabul buyur” manasına gelir. Demek ki, isterken kesin bir dille âmîn, bir işe koyulurken inşâallâh kelimesi kullanılır. Bu hakikati örnek vererek akla yakınlaştırmaya çalışalım: Bir şeyin meydana gelmesi için, önce sebeplerin oluşturulması gerekir.
Rüyada ağlayarak dua etmek, rüya sahibinin yaşadığı bir sıkıntıdan kurtulmaya çalışması anlamını taşımaktadır.
Duanın kabul edileceğine inanılarak ısrarla duaya devam edilmelidir. Ayrıca isteğini Allah'a arz etmeden önce Allah'a hamd-ü senâ, Peygamberimize de salât-ü selâm getirmelidir. Abdest alınmalı (Tirmizî, De'avât, 125), mümkünse kıbleye dönülmeli, dua cümleleri üç defa tekrar edilmelidir.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Özetle, Allah'ın rahmetinden şüphe etmek ve tereddüde düşmek anlamında "İnşallah" demek uygun değildir, ancak Allah'ın rahmetinden ümit etmek anlamında "İnşallah" demenin sakıncası olmadığı söylenebilir.
Kur'an-ı Kerim ve hadislerde öğütlendiği üzere Allah'a inanan her mü'min, bir iş yapacağı zaman Allah'ın gözetiminde olduğunu hissetmelidir. Bunun bir göstergesi olarak olumlu ve yararlı bir iş yaparken “inşallah” denilmesi İslam dinine göre ahlaki bir davranıştır.
Âmin, “kabul buyur” demektir. Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Bazı bölgelerde bu kelime inş Allah şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin en doğru yazım şekli inşallah olarak belirtilmektedir. TDK bu kelimenin doğru yazılışını inşallah olarak bildirmektedir. Diğer yazım şekillerini yanlış kabul etmektedir.
(Hayırlısı olur inşallah) demek, Allahü teâlâ bunun neticesini senin için hayırlı yapsın, hata ve kusurunu affetsin, yanılmaktan, zarar görmekten korusun, sana nimet ihsan etsin demektir.
Arapçada cümlemizin, cümlemize anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi dua ettiği taktirde kişinin bu duasına ” Amin ecmain ” şeklinde cevap verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri