Kur'ân-ı Kerîm'in ilk âyetini, “el-hamdü lillâhi rabbi'l-âlemîn” (Kâinatın yaratıcısı ve geliştiricisi olan Allah'a hamdolsun) cümlesi oluşturmakta ve bu hamd cümlesi Kur'an'da yedi yerde geçmektedir (bk. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḥmd” md.).
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
Hamd, yeni bir nimete kavuşma, güzel bir iş yapma veya musibetten kurtulma durumunda, kendisine o nimeti veren, o iyi işi nasip eden veya o musibetten koruyan Allah Teâlâ'yı hatırlama ve yüceliğinin bilincinde olmadır.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Şükür insana ulaşan nimetlere yapılır, hamd ise insana ulaşan ve ulaşmayan bütün nimetlere yapılır. Mesela, insan kendi rızkına bakarak Allah'a şükreder; bir milyonu aşkın hayvan türlerinin bütün fertlerini rızıklandırmanın Allah'a mahsus bir kemal olduğunu düşünmekle de hamd eder.
İlgili 27 soru bulundu
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivâyet olunmuştur.
Hamd kelimesi üzerinden türemiş olan ve yaygın şekilde en çok kullanılan sözcük hamdolsun olarak öne çıkıyor. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'nca anlamı ise, 'Halinden memnun olması sebebiyle şükretmek' şeklinde ifade edilir. Özellikle hayatındaki pek çok durum karşısında Allah'a şükretmek olarak da anlatmak mümkündür.
"Hamd alemlerin Rabbi Allah'adır / Allah'a mahsustur / Allah'a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur: “Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah'tır.
Arapça kökenli bir kelime olan Hamdü sena kelimesinden gelen Hamdüsenalar olsun dilimizde bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır. Hamdüsenalar olsun bir nevi Çok şükür anlamına gelmektedir ve Allah'a şükür anlamına gelen bir şükür cümlesi olarak kullanılır.
Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke'l-hamd” (Ey rabbimiz! Hamd sana mahsustur) duasını okumak demektir.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Peygamber Efendimiz (sas) duaya başlamadan önce tevbe ve istiğfar eder sonra her hayırlı işte olduğu gibi eûzü besmele ile başlardı. O, ruhen ve bedenen duaya hazır hale gelmek için mümkünse abdest alıp, Allah'a hamd ve peygamberine salât- selâm getirilmesini tavsiye ederdi.
1. Duaya Eûzü Besmele, Allah'a Hamd ve Peygambere Salât İle Başlanmalı Dua öncesinde Müslüman, rûhen ve bedenen duaya hazır hâle gelmeli, mümkünse abdest alıp kıbleye dönülmelidir. (İbn Mâce, Dua, 13) Her hayırlı işte olduğu gibi duaya da eûzü ve besmele çekerek iki rekat namaz kıldıktan sonra başlanmalıdır.
Allah'tan başkasına hamd olmaz. ("Hamd":saygı ifade eden bir övgü sözüdür!
Hamd, dilimizde övmek ya da yüceltmek anlamlarında kullanılır. Türk Dil Kurumundaki karşılığı da övmek ya da methetmek, yüceltmek anlamları ile karşımıza çıkar. Önüne gelen bazı ifadeler ya da arkasında kullanılan farklı kelimeler ile hamd kelimesini farklı anlamlarda da cümle içinde kullanmak mümkündür.
Onların irade ve isteklerine bağlı olmayan iyilik, güzellik ve hizmetler ise doğrudan yaratıcının, fıtrat ve özellikleri takdir edip yaratarak insanlara bahşeden kudretin eseridir. Dolayısıyla bu mânada hamdin tamamı Allah'a mahsustur, O'na aittir.
Hamd, iyiliğin kendisine yönelik olma şartı aranmadan bir kimsenin mutlak mânada lutufkârlığının ve iyilik severliğinin dile getirilmesidir.
Kelime bazında ele alındığı zaman TDK üzerinden Elhamdülillah kelimesi, 'Tanrıya şükürler olsun' anlamına geliyor. İslam dünyasında ise 'Allah'a şükürler olsun' şeklinde kullanılmaktadır.
Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'ân'da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar.
Peygambere (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri