Artıları ve Eksileriyle Benzinli Araçlar Benzinli araçlar, dizel araçlardan ateşleme ve güç üretimi açısından bu şekilde farklılaşmaktadır. Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur.
Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar.
Dizel ise daha verimli ve daha ucuz bir yakıt türüdür. Özellikle benzine göre daha ekonomik olan dizel, yüksek tork değeri nedeniyle daha çok ticari araçlarda ve büyük karoserli araçlarda tercih ediliyordu.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir. Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
İlgili 39 soru bulundu
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Ancak özellikle soğuk havalarda aracın benzinden LPG'ye geçmesi 5 km'yi bulabiliyor. Ayrıca LPG'nin araç çekişinde güçlüklere yol açtığı da bilinen bir gerçek. 100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir. Benzinli araçların motorları dizel araçlara göre daha sessizdir.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Dizel araçların turbo kullanılmasa bile torklarının yüksek olmasıda bununla açıklanabilir. Dizel motor teknolojisi nedeniyle. Dizel yakıtlar yanma odasında daha uzun süre yanarak dışarı atılırlar.Benzin ise daha kısa sürede yanar.Bu nedenle dizel tüketimi daha azdır.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Araç çalışırken arkasına geçin ve egzozdan çıkan dumanın rengini inceleyin. İlk çalışma anında biraz beyaz duman çıkabilir. Soğuk havalarda biraz su da damlatabilir. Ama beş dakika sonra beyaz duman, mavi duman, siyah duman olmamalı.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Yarış halinde iki araçta dip gaz gideceği ve benzinli çokça devir çevireceği için dizeli geçer. Ancak normal şartlarda dizel o rampayı çok rahat bir şekilde çıkabilir. Dizelin avantajı günlük kullanımda çıkıyor. Zaten dizel motorlardan performans motoru olsaydı firmalar çoktan dizele geçerdi.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,07 şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri