Ancak bunları reddetmeyen nefsine ve şeytana teslim olmuş olur. Ancak Allah'a teslim olan kişi hürriyetini elde etmiş oluyor. Müslim Allah'a teslim olan ve hürleşen, kâfir ise bunu kapatan, örten demektir. Teslimiyet ispat gerektiren bir şeydir ve ibadetler teslimiyetin ispatıdır.
Müslüman bir birey, Allah'a olan inancından kaynaklanan bir teslimiyet içinde olduğunda, aklen ve ruhen son derece sağ- lıklı ve dengeli olur. En olumsuz koşullarda bile yine bu teslimi- yetçi ruh haliyle bütün bunların Allah'tan geldiğini ve kendisinin sınandığını bilir. Hiçbir zaman ümitsizliğe ve kaygıya kapılmaz.
Allah'ın varlığını ve tek olduğunu kabul eden, Hz. Muhammed (asm)'in Yüce Allah'tan getirip haber verdiği her şeyin doğru olduğunu tasdik eden kişi iman etmiş sayılır. Allah'a ve Resulüne iman eden kişi, Allah ve Resulünün emir ve buyruklarını kabul edip teslim olarak itaat etmesi gerekir.
Dinî bir terim olarak tevekkül, “kişinin sadece Allah'a dayanıp O'na teslim olması, rızkında ve işlerinde Allah'ı kefil bilmesi” demektir. Bu anlamda tevekkül, acziyetin ve başkasına olan ihtiyacın da bir ifadesidir. (Ragıb, el-Müfredat, “vkl” md.; İbn Manzur, Lisanü'l-Arab, “vkl” md.)
Tevekkül dinî ve tasavvufî bir terim olarak “bir kimsenin kendini Allah'a teslim etmesi, rızkında ve işlerinde Allah'ı kefil bilip sadece O'na güvenmesi” şeklinde tanımlanmaktadır (el-Müfredât, “vkl” md.; Lisânü'l-ʿArab, “vkl” md.; Tâcü'l-ʿarûs, “vkl” md.; Gazzâlî, IV, 259).
İlgili 33 soru bulundu
Kur'an-ı Kerîm'de Allah'a yaklaşmak için çeşitli vesîleler aramak gerektiğine delâlet eden âyetler bulunur. Söz konusu vesîleler arasında dua etme, yakarışta bulunma, namaz kılma, oruç tutma, sabır ve tövbede bulunma gibi birçok iba- det türünü saymak mümkündür.
Takipçilerine, "iman etmiş" veya "inanan" anlamlarına gelen mümin veya "Allah'a teslimiyet gösteren" anlamına gelen Müslüman denir.
Gerekli tedbirleri alıp sonucu Allah'a havale etmektir tevekkül. Maddî ve mânevî sebeplerin hepsine başvurduktan ve alınması gereken bütün tedbirleri alıp yapacak başka bir şey kalmadıktan sonra, Allah'a güvenip dayanmak ve gerisini O'na bırakmak demektir.
Teslimiyet; سَلِمَ fiilinden gelir. Boyun eğmek, başa gelen hâdiseleri itirazsız kabullenmek ve selâmete çıkmaktır. Tam ihlas ve teslim olma, yaptığını sırf Allah için, Allah rızası için yapmaktır.
İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur'an'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.
Çalışmamızda Kuran'ı Kerim'de teslimiyet olgusu üzerinde durulmuştur. Teslimiyet, insanın fıtratında yer alan bir duygudur. İnsan, bu duyguyu yaratıcısının rızası doğrultusunda ona teslim olarak yönlendirebileceği gibi, kendi benliğine ve şeytana teslim olarak ta olumsuz yönde kullanabilir.
Teslim Olan ve Teslimiyet
Teslimiyet, Allah'ın mutlak otoritesini tanıyan ve yalnızca Allah'ın tüm güce sahip olduğu; O'ndan bağımsız olarak başka hiçbir varlığın hiçbir güce sahip olmadığı kanaatine ulaşan bir dindir. Bu tür bir idrakin doğal sonucu, birinin hayatını ve ibadetini tamamen yalnızca Allah'a adamasıdır.
Bakara Suresi, 128. ayet: "Rabbimiz, ikimizi Sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan Sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver). Bize ibadet yöntemlerini (yer veya ilkelerini) göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz, Sen tevbeleri kabul eden ve esirgeyensin."
Peygamber'i, Allah Teâlâ'dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir. Buna göre; imanın hakikati ve özü kalbin tasdikidir.
Kader, her şeyin ezelde takdir edilerek mahiyetini bilmediğimiz bir levhada yazılmasıdır. Kaza ise, bu takdir edilen şeylerin vakti geldiğinde infaz edilmesidir. İnsan bu takdir edilmiş şeylere tam manası ile teslim olursa, başına gelecek musibet ve sıkıntılara karşı tam bir metanet ve sabır içinde olur.
✔ Teslimiyet, kayıtsız ve şartsız bir şekilde Allah'a. boyun eğmektir. ✔ Teslimiyet, koşulsuz ve pazarlıksız bir şekilde. Allah'ın emirlerini kabul etmektir.
Bir başka anlatım ile; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
Kendini Allah'a bırakmak, O'na boyun eğmek. Teslimiyet; kaderin tecellisi demek olan kazaya rızadır. Ve Allah'ın kaderden bize ayırdığını -bu bir bela ve musibet bile olsa- gönül rızasıyla kabul edebilmektir. Âlimler, teslimiyet için “Belâ geldiğinde içte ve dışta değişme olmaksızın sabit olmaktır.” demişler.
Yüce Allah, Hz. İbrahim'i teslimiyet vasfıyla övmüş ve mübarek Kur'an'da, buyruklarına karşı kayıtsız teslimiyetinden bahsetmiştir.
UNUTMAMAK gerekir ki ancak Allah varsa insanın bir anlam ve değeri vardır. Allah bizi seven ve sahip olduğumuz tüm değeri bize verendir.
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder.
inanmak için somut bir kanıta ihtiyaç duyulurken, güvenmek için soyut kanıt yeterlidir. inanmak, güvenmenin altkümesidir. güven inanmayı getirir. güvendiğimiz her neyse ona inanırız fakat inandığımız şeye güvenmeyebiliriz. inanmak bir an ya da konuya bağlıdır.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
Allah'a itaat, O'nun emir ve buyruklarına, hiçbir kayıt ve şart öne sürmeksizin boyun eğmek ve ona göre hayatını dizayn etmek anlamına gelir. Peygambere itaat ise hem onun getirdiği vahye tabi olmak hem de o vahyi açıklama sadedinde ortaya koymuş olduğu sünnetine uymak anlamına gelmektedir.
İmansız, yani kâfir olarak ölmemek için, ilim sahibi olmak, ihlâsla amel etmek, haramlardan kaçıp ibadetleri yapmak şarttır. İnsan nasıl yaşarsa öyle ölür. O hâlde, imanlı yaşamak lazımdır. İmanlı yaşamak için de, haramlardan sakınmak ve ibadetleri yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri