Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ'nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
Beka veya hayatta kalabilirlik, hayatta kalma ya da var olmaya devam etme yeteneğidir.
3)BEKA: Allahın Zati Sıfatlarından üçüncüsü olan Beka, yüce yaratıcının başlangıcının olmadığı gibi sonunun da olmadığından söz etmektedir. Aynı şekilde Allah-ü Teala'nın varlığının hiç yok olmayacağının ve sonsuza değin var olacağını anlatmaktadır.
Allah'ın sahip olduğu isim ve sıfatları sonradan kaybetmesi de mümkün değildir. Zira Allah'ın Bekâ sıfatı vardır (bk. en-Nahl 16/96; el-Furkân 25/58; el-Kasas 28/88; er-Rahmân 55/27; el-Hadîd 57/3), isim ve sıfatları da O'nun zâtıyla beraber Bekâ sıfatının kapsamındadır.
Bekkâîn el-bükâ' kelimesinden türetilmiş olup “çok ağlayan” mânasına gelen el-bekkâ'ın çoğuludur.
İlgili 28 soru bulundu
1987 - Dusa (Du Pont - Sabancı ortaklığıyla) kuruldu.
Beksa (Bekaert-Sabancı ortaklığıyla) kuruldu.
gizli/örtülü tutmak, göstermemek, arka planda kalmak. He kept his dishonest dealings in the background . destekleyici müzik, dip/fon müziği. uğultu.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Beka sözcüğü, bir devletin; anayasal düzeninin iç- dış tehditlere karşın korunması, ahdi hukukunu ve toprak bütünlüğünün bozulmaması sureti ile devamlılığının sürdürülmesi manasındadır.
Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Nasreddin Hoca'ya benzer şekilde yaptığı fıkralar zaman içinde halk tarafından genişlemiş, halk mizah kültürünün ve aynı zamanda içkiyi seven Bektaşi geleneğinin bir parçası haline gelmiştir. Çocukken aldığı eğitim ile hafız olmuş, erken yaşta içkiye başladığı için Bekri lakabını almıştır.
BEKÂM. (ﺑﻜﺎﻡ) sıf. (Fars. be- eki ve kām “istek, arzu” ile be-kām) İsteğine kavuşan, merâmına, maksadına erişen, mesut.
Fenâfillâh'ın öz mânâsı; Hakk'ı bilmek. Bekâbillâh ise; Hakk'ı bulmak, Hakk ile olmaktır. “Ben zannediyorum ben benim, meğer O imiş.” Bunu görünce kendisini görmez.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
İÂRE. (ﺍﻋﺎﺭﻩ) i. (Ar. i'āre) Verme, ödünç verme: Dünyâda benim sevgilim kitaptır; hiç başkasına iâre edilen sevgili gördün mü? (Kâtip Çelebi'den Seç.).
Tekvîn, Arapça kevn kökünden “tef'il' babında türetilmiş bir kelimedir. Mazisi itibarıyla 'omak, meydana gelmek; sonradan olmak' gibi anlamlara gelse de tef'il kalıbında kullanıldığında kelimenin anlamı “oluşturma, meydana getirme, var etme ve yaratma” anlamı taşır.
Vedud kelimesi Allah'ın ismi olarak Kur'anda iki yerde geçmektedir. Bunlar: Hud suresi 90. ayette: “Rabbinize tevbe ve istiğfar edin. Çünkü O (rahım ve vedud) çok merhamet eden ve çok sevendir” ve Buruc suresi 13. Ayette “O (gafur ve vedud) çok bağışlayan ve çok sevendir” şeklinde yer almak- tadır.
Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan. el-Melik (الْمَلِكُ) : Bütün varlıkların sahibi/hükümdârı.
Birant isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Ant iç, yemin et" anlamında kullanılan bir ad.
Duvar kağıdı olarak da bilinen masaüstü arka planı, masaüstünüzdeki bir resim, renk veya tasarımdır.
Arka plan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir şeyin gerisindeki görünüm, geri plan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri