Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.
Bu rivayetlere göre "Allah'ın ilk yarattığı şey, kalemdir".
Ne melek, ne gök, ne yer, ne Güneş, ne Ay, ne cin ve ne de insan vardı." "Allah mahlukları yaratmak istediği vakit, bu nuru dört parçaya ayırdı. Birinci parçasından kalemi, ikinci parçasından Levhi (Levh-i Mahfuz), üçüncü parçasından Arş'ı yarattı."
Her şeyden önce Allah'ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur. O nur, Allah'ın kudretiyle onun dilediği yerlerde dolaşıp duruyordu. O vakit daha hiçbir şey yoktu. Ne Levh ne kalem ne cennet ne ateş / cehennem vardı.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
İlgili 19 soru bulundu
İlk temel madde olan hidrojen oluştu. Aynı zamanda nötronların bazıları protonlarla birleşti ve ikinci temel madde olan helyumu oluşturdu. Evrenin bu en erken dönemindeki sıcaklık, atomların birleşerek molekül oluşturmasını engelliyordu. Evren genişlemeye ve soğumaya devam etti.
“Halekahû min türâbin” ifadesindeki “hû” zamiri Hz. Âdem'e râcidir/aittir. 3 Yani 'Allah Âdem'i topraktan yaratmıştır. ' Bu durumda Âdem'in topraktan, dolayısıyla ana-babası olmadan yaratılan ilk insan olduğu kendiliğinden ortaya çıkmış bulunmakta- dır.
Enes bin Malik'ten, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Aziz ve celil olan Allah şöyle demiştir: Senin ümmetin durmadan şu niye böyle, bu niye böyle der? Sonunda mahlukatı Allah yarattı, öyleyse Allah'ı kim yarattı, der(8)? Bu ikisini Şeyhayn rivayet etmiştir.
Ve onların Allah'ı görmedikleri kesin olarak bilinmektedir. “Benim Şeytan'ım kâfir idi. Allah bana yardım etti de Müslüman oldu.” hadisinden Hz. Âdem'in de Hz. Peygamber (asm) gibi Allah'ı gördüğünü çıkarmak mümkün değildir.
Yukarıda ilahi kitapların hepsinin kavimlerinin dili üzere gönderildiğine değinmiştik. Fakat Hazreti Muhammed'in son peygamber olması2 ve sadece bir kavme değil bütün insanlığa gönderilmiş olması,3 Kur'ân'ın da bu vasıflara haiz olmasının gerekliliğini bize dolaylı olarak bildirir.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
Çünkü Allah'ın ilk yarattığı şeylerdendir su; O'nun Cemal ve Celal sıfatlarını temsil eder, yani O'nun sonsuz güzelliğinin ve sonsuz kudretinin simgesidir su.
Allah'ı kim yarattı?” diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail cevap olarak, Allah'tan İHLÂS SURESİ'ni getirdi. Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Bu ve benzeri sorular Allah hakkındaki bilgi ve inanç yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışıyla ilgili ayetlere baktığımızda; “O, insanı ateşte pişirilmiş toprak kaplar gibi kurutulmuş çamurdan yarattı”(Rahman/14). “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26).
“(Allah), insanı ateşte pişmiş gibi kuru (olan) bir çamurdan yarattı.”
Kur'ân-ı Kerîm'e göre, Allah Âdem'i yarattığı ve ona ruh verdiği zaman meleklere, “Âdem'e secde edin!” diye emretmiş, bütün melekler bu emre uymuşlar (bk. el-Bakara 2/34; el-A'râf 7/11; el-Hicr 15/29-31; el-İsrâ 17/61; el-Kehf 18/50; Tâhâ 20/116; Sâd 38/72-74), ancak İblîs kendisinin ateşten, Âdem'in ise topraktan ...
Çünkü Allah'ı görme talebinde bulunan Hz. Mûsâ, Tûr'a tecelli eden Allah'ı görememiş ve sonunda bu isteğinden ötürü tövbe etmiştir (el-A'râf 7/143). “O gün rablerine bakan parlak yüzler vardır” meâlindeki âyet de (el-Kıyâme 75/22-23) rü'yetullahın âhirette vuku bulacağını kanıtlamaz.
Hz. Mûsâ, Tûr'daki bu olağan üstü buluşma sırasında, üç vahiy şeklinden biri olan vasıtasız vahiy ile yüce Allah'ın kelâmını alırken, aynı zamanda, kendisiyle konuşma lutfunda bulunan Allah'ı müşahede etmeyi, O'nu beden gözüyle görmeyi de diledi.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
Görülüyor ki, Peygamberimizin Mi'rac'da Allah'ı görüp görmediği konusunda iki görüş vardır. Hz. Aişe ve taraftarlarına göre peygamberimiz Allah'ı görmemiş; İbn Abbas ve onun görüşünde olanlara göre ise, Allah'ı görmüştür. En doğrusunu Allah bilir.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
“Allah'a benzer hiçbir şey yoktur, O işitendir, görendir.” (
mealindeki ayette işaret edildiği gibi, Allah'ın görmesi ve işitmesi vardır, fakat yaratıkların hiçbirine benzemez.
Bununla beraber, Hz. Âdem'in dili İslami telakkiye göre Arapça, Yahudi ve Hristiyanlara göre ise Aramîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryanice konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Cennetten çıktıktan sonra bir dağın tepesindeki mağaraya gizlenirler. Önce Kain ve kız kardeşi, sonra da Hâbil ve kız kardeşi dünyaya gelir. Kain Hâbil'i öldürür. Âdem ile Havvâ Hâbil için 100 yıl yas tutarlar.
İslam inancına göre Allah'ın yasakladığı meyveden yiyen Hz. Adem cennetten kovulunca Sri Lanka'a indirilmiştir. İlk Peygamberin indiği yerin Hicaz olduğuna dair ihtilaf olsa da Sri Lankalılar Hz. Adem'in kendi topraklarına indiğine inanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri