Örgütsel davranış bilimcileri davranışları etkileyen bazı temel kişilik özellikleri üzerinde durmaktadırlar. Bunlar kendilik kontrolü, başarıya yönelim, otoriter kişilik, makyavenalizm, kendine güven, kendini yansıtma ve risk alma eğilimidir.
olanakları, fiziksel çalışma koşulları, örgütsel tasarım, kişinin kendini gerçekleştirme olanağı, demografik özellikler (cinsiyet, yaş, medeni durum), yönetim yapısı, örgütsel iletişim, örgütsel kültür, örgütsel adalet, aidiyet duygusu vb. İşgörenlerin kişilik özellikleri, iş ve özel yaşamdan kaynaklanan etmenlerdir.
Örgütsel davranış açısından da ilgi alanı, kültür sistemleri, inançlar , gelenek ve görenek , grup ve toplum içindeki değer sistemleri, farklı kültürler arasındaki davranış biçimleri gibi konulardır. sosyoloji, antropoloji ve psikolojinin etkileri çok büyüktür.
Bunlar;• Psikoloji •Sosyoloji ve • Antropolojidir. Ancak, bu üç disiplinin dışında politik bilimler, ekonomi, yönetim ve sosyal psikolojinin de çok önemli yararları vardır.
Bu bağlamda örgütlerde çalışanların ya da işgören adaylarının kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi, sonuçları itibariyle örgütsel süreçlerin işleyişini daha etkin hale getirebilmektedir. Bu nedenle de kişilik konusu literatürde önemli bir yer tutmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
Bu yaklaşımların arasında şunlar vardır: beklenmedik durum teorisi, değerlendirme ve başlatma yapısal modeli, lider-üye değişimi veya LMX teorisi, yol-amaç teorisi, davranışsal düzenleme ve transformasyonel liderlik teorisi.
Örgütün kültürü, örgütsel davranışın oluştuğu ortamdır. İşgören uyumunu, uyumsuzluğunu bu ortam içinde gösterir. Örgütün kültürü, değerleri ve normlarıyla, işgörenler tarafından yaşandığı için onların davranışlarını etkiler, bir örgütün özelliği, kültürünün değer ve normlarıyla anlatılabilir.
Örgütsel davranış, insanların bir kuruluş içerisinde ne yaptıklarını ve davranışlarının kuruluşun performansını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışan bir alandır. Örgütün verimliliğini geliştirmek üzere bireylerin, grupların ve yapıların örgüt içerisindeki davranışlara etkisini araştıran bir alandır.
Örgütsel davranış, bir örgüt içinde çalışan insanların davranışlarını anlamaya, geleceğe dönük tahminler yapmaya ve insanların davranışlarını kontrol etmeye ilişkin bir disiplindir.
ortaya çıkan örgüt içi faaliyetler örgütsel davranış disiplininin temelini oluşturur. nsan odaklı bir bilim dalı olan örgütsel davranış disiplinin temel amacı, örgüt içindeki insan davranışlarını anlayarak etkin bir çalışma düzeni oluşturmaktır.
Örgütsel davranış disiplini, örgütü oluşturan bireyler arasındaki ilişkilerin kural ve ilkelerini tanıtarak, kendimizi ve birlikte çalıştığımız insan ve grupları anlamamıza yardımcı olan içsel ama dışsal yaptırım gücü de olan bir yapılanıştır.
Örgütsel bağlılığa etki eden faktörler ise genellikle; bireysel özellikler (yaş ve örgütsel üyelik süresi, eğitim, cinsiyet ve medeni durum, kişi kaynaklı özellikler –başarı güdüsü, sevgi güdüsü, gelişim ihtiyacı, kontrol odağı, yetkinlik duygusu, iş ve ahlak anlayışı- gibi), çalışma deneyimleri (çalışan-grup, çalışan- ...
Organ (1988) örgütsel vatandaşlık davranışlarının boyutlarını; özgecilik, vicdanlılık, nezaket, sivil erdem ve centilmenlik olarak sınıflamıştır.
Basit bir ifadeyle, örgütsel psikoloji işyerindeki insan davranışlarını inceler. Bireysel, grup ve örgütsel dinamikleri değerlendirmeye ve bu araştırmayı bir kuruluşun ve çalışanlarının refahını ve performansını artıran sorunlara çözümler belirlemek için kullanmaya odaklanır.
alt dallardan köken alırken; örgütsel davranış, psikoloji ile birlikte sosyoloji, antropoloji, ekonomi ve çalışma ilişkileri ile bağlantılıdır (Moorhead, Griffin, 1995: 4).
Örgütsel davranış alanındaki çalışmaların disiplin olarak ortaya çıkışının 20. yüzyılın başlarında klasik yönetim yaklaşımı ile başladığı söylenebilir.
Örgüt kültürünün temel unsurları değerler, normlar ve varsayımlardır. Diğer yandan, örgüt kültürünün görülebilen ifade biçimleri arasında; seremoniler ve törenler, adetler (ritueller), hikâyeler, mitler, semboller, dil ve kahramanlar belirtilebilir.
Allen ve Meyer, örgütsel bağlılığın gerçekleşebilmesi için üç unsurun olması gerektiğinden bahsetmektedir; istek (duygusal bağlılık), ihtiyaç (devamlılık bağlılığı) ve zorunluluk (normatif bağlılık).
Örgütsel ve Yönetsel Araçlar: Kararlara katılım, yetki devri, mesleki gelişim olanakları, iletişim, iş güvencesi, liderlik uygulamaları, iş tasarımı. tutum ve davranışlarından kolayca etkilendiği otel işletmelerinde, işgören tatmininin sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
«Motivasyon», bir insanı belirli bir amaç doğrultusunda yöneltme etkinliğidir. Güdüler, kişilerin davranışlarının nedenlerini ve onların arkasındaki niyetleri kapsar. Bu davranış, ihtiyacı karşılayacak bie amaç veya istek yani güdü yönünde olacaktır.
Bir çok bilim adamı, bireyin kişiliğinin temel yapısının beş boyuttan oluştuğuna inanmaktadır. Bu boyutları şöyle açıklamak mümkündür. edilebilir. Bireyin sinirli olup olmaması, kendine güven derecesi, iyimser veya kötümser olması, sıkılgan olması ve endişeli olması gibi özellikler bu boyutun kapsamındadır.
nedenleri ve kişiliği oluşumunu birtakım kavramlara göre açıklamıştır. Freud kişiliğin gelişiminde cinselliği ve bilinçaltını temel almıştır. Birçok psikoloji yaklaşımı kişiliği bilinç ve bilinçaltı süreçlerle açıklarken; Freud, bilinçaltı süreçleri, cinselliği ve içgüdüleri ön planda tutmuştur.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri