Allport kişiliği 'Bireyin kendine özgü düşünce ve davranışını belirleyen psikofiziksel sistemlerin dinamik örgütlenmesi' olarak tanımlamıştır. değildir; geçmiş geçmişte kalır. Kişilik kendini geçmişten bağımsız kılmaktadır.
Allport, hümanist psikoloji geleneğinin önde gelen isimlerinden biridir. Modern psikoloji alanına en büyük katkıyı kişilik üzerine yapmış olduğu çalışmalarla sağlayan Allport, kişilikle ilgili görüşlerini dini alana uyarlaması ile din psikolojisi açısından da önemli bir psikolog haline gelmiştir.
TEORİK,EKONOMİK,ESTETİK,TOPLUMSAL,POLİTİK VE DİNSEL OLMAK ÜZERE KİŞİLERİ 6 TİPE AYIRAN ALLPORT' GÖRE, İYİ BİR DEĞERLENDİRİCİNİN ESTETİK DEĞERLERİ OLDUGUNU SAVUNUR.
Kişiliği ve nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik psikanalitik yaklaşım, insancıl yaklaşım, davranışçı yaklaşım, bilişsel yaklaşım, ayırıcı özellik yaklaşımı ve biyolojik yaklaşım olmak üzere birçok kuramın geliştirildiği görülmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde tutarlı olarak gösterdiği kişilik özelliklerinin oluşumudur. Bu kuram bireyin bilişsel etkinlikleriyle ilişkili olup, insan davranışlarının bilinçten öte, bilinç altı ile ilişkili olduğunu vurgular.
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
Ayrıca, Allport kişiliğin; yalnızca kişinin taktığı maske ya da sergilediği davranışlar olmadığını, görünen yüzün ve sergilenen davranışın gerisindeki kişi olduğunu belirtmektedir. Yaptığı tanımla bireyin kendine özgülüğünü ve biricikliğini önemli ölçüde vurgulamaktadır.
Proprium, kişiliğin bütün yönlerini kapsayan içsel bütünlük anlamında, bireyin amaçları ve uzun vadeli hedefleriyle bütünleşen bir düşünce olarak kabul edilmektedir (Hjelle and Zeigler, 1981: 217). Allport, bireydeki iki eğilimden sözeder.
Allport (1950), bireyin dinsel yaşayışını ikiye ayırarak inceler. Ona göre din- sel yaşayış, olgunlaşmamış (immature) ve olgun (mature) dindarlık türleriyle kendini gösterir.
Eysenck'e göre en temel kişilik özellikleri büyük ölçüde genetik olarak belirlenmekle birlikte, davranışın biçimlenmesinde kalıtım ve çevre etkileşimi çok önemlidir. Bu yüzden ayırıcı özellikler ve tipler temel olarak kalıtımla belirlenmekle birlikte çevresel ve durumsal faktörler de kişiliği etkilemektedir.
1. kişinin çeşitli durumlardaki davranışlarını betimleyen ya da belirleyen kalıcı kişilik özelliği. Davranış kalıplarında, tutum, his ve alışkanlıklarda gözlenen nispeten tutarlı ve kalıcı içsel özellik.
Adler'in kuramında insanların yaşamlarında anlam bulmaları, mutlu hissetmeleri ve yaşam doyumuna ulaşmaları için toplumla uyumlu bir ilişki kurmaları ve kişisel beklentileriyle toplumun beklentileri arasında uyumlu bir bütünlük oluşturmalarının gerekli olduğu savunulmaktadır.
Freud kişiliği önce bilinç, bilinçöncesi ve bilinçdışı kavramları ile açıklamaya çalışmış yani aslında bir tür bilinç sınıflaması yapmıştır. Topografik Kişilik Kuramı adını verdiği bu kuramda kişiliğin bilişsel etkinlikleri ön planda yer almıştır.
Gordon Willard Allport (11 Kasım 1897, Montezuma, Indiana - 9 Ekim 1967, Cambridge, Massachusetts), Amerikalı psikolog. Harvard Üniversitesi'nde profesörlük yapan (1924-26; 1930-67) Gordon Allport 1937-1949 arasında Journal of Abnormal and Social Psychology'yi (Anormal ve Sosyal Psikoloji Dergisi) yayınladı.
Socionics, insanları sosyotip adı verilen 16 farklı türe ayırır; ESTJ, ENTJ, ESFJ, ENFJ, ISTJ, ISFJ, INTJ, INFJ, ESTP, ESFP, ENTP, ENFP, ISTP, ISFP, INTP & INFP. Myers–Briggs Tip Göstergesi izlenerek resmi bir dönüşüm gerçekleştirilir.
Kişilik tipimize uygun tercihi yaptığımızda kendimizi yetkin, doğalvecanlı hissediyoruz. Myers-Briggs yaklaşımı, 16 farklı kişilik tipi olduğunu ortaya koyuyor. Bu 16 kişilik tipi, 4 farklı kişilik özelliğinin farklı bir araya gelişlerinden meydana geliyor.
Ancak Nature Human Behavior'da yayınlanan büyük ve yeni bir araştırma, 4 temel kişilik tipi olduğunu ortaya çıkardı: Ortalama insan tipi, rol model, çekingen ve ben merkezci.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Beş Büyük (Big Five) Kişilik modeli, kişilik teorilerinden yola çıkan ve kişilik özelliklerinin sınıflandırıldığı bir modeldir ve deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusal denge (nevrotiklik) olmak üzere 5 boyuttan meydana gelmektedir (Costa ve McCrae, 1995).
2.2.Beş Faktör (Big Five) Kişilik Modeli
Beş faktör kişilik modeli faktörleri; deneyime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük, uyumluluk ve duygusallık faktörlerinden oluşur. Açıklık (openness), yaratıcı ve hayalci bireyleri dünyaya yüzeysel bakan ve basmakalıp insanlardan ayıran bir kişilik boyutudur.
Kişilik Gelişimi (Psikanalitik Kuram) ı Sigmund Freud tarafından ortaya atılmış bir kuramdır. Günümüzde büyük bir ilgi ile KPSSders kitaplardan yer almıştır. Freud'a göre İnsanın doğuştan getirdiği çevre ile şekillendiği bireye özgü davranışlardır.
Özet Psikolojide ilk defa Carl Gustav Jung tarafından kullanılan “arketip” kavramı, kolektif bilinçaltını oluşturan öğelerdir. Kalıtsal eğilimler doğrultusunda bireyin hayatlarına rehberlik eden ve ortak bilinçdışının içinde yer alan arketipler, yoğun duygusal öğeler ve enerjiler taşıyan evrensel düşünce biçimleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri