Hayat Sigortası Primleri Geri Ödemesi Kendinizi ve sevdiklerinizi vefat riskine karşı güvence altına alırken, riskin gerçekleşmemesi durumunda yaşam teminatı sayesinde poliçe süresi sonunda ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Hayat sigortasında sigorta tazminat bilgileri sorgulama e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor. Poliçe numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor.
Bilgilendirme yapılmamışsa, cayma hakkınız ilk primin ödenmesinden itibaren bir ay sonra sona erecektir. Ancak cayma hakkınızı kullanmanız durumunda, vefat halinde kredi borcunuzu mirasçılarınız ödemek zorunda kalabilir.
Hayat sigortası yaptırarak kredi çekmiş birinin taksitler henüz bitmeden vefat etmesi durumunda ödemiş olduğu kredi miktarı geri alınabilir mi? Bu sorunun cevabı, evet alınabilir. Çünkü hayat sigortası kredinin toplam borcu için yapılıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Kredi kullandırılırken yapılan sigortalar, tüketiciye yansıtılır. Bu nedenle eğer banka size bilgi vermeden sigorta yaparsa poliçeyi iptal edebilirsiniz. Ayrıca kredi hayat sigortası iadesi kapsamında ödenmiş primleri de geri alırsınız.
Hayat Sigortası Primleri Geri Ödemesi
Yalnızca prim iadeli hayat sigortası ürünümüzde ödediğiniz tüm primleri geri alabilirsiniz.
E-devlet üzerinden bir işlem daha yapılıyor; o da, 'Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi' üzerinden hayat sigortası da dahil sigorta ile ilgili tüm şikayetlerinizi iletebiliyorsunuz. Bu şikayetlere, hayat sigortasının iptal istemi de dahil.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Bütün belgelerin sigorta şirketine verilmesinden sonra sigortacı, sözleşme hükümlerine göre ödemesi gereken kesinleşmiş tazminatı on gün içinde hak sahiplerine öder.
Hayat sigortası, ana teminatı olan vefat teminatı kapsamında her türlü vefat durumunda sigortalının ailesine ve poliçede belirttiği diğer kişilere tazminat ödenmesini sağlayan isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Kredi Hayat Sigortası, kredi süresi boyunca kullanılan ve kredi tutarı kadar vefat teminatı sunan bir sigorta sözleşmesidir. Sigorta süresi içerisinde hayatını kaybeden sigortalının bankaya olan borcu sigortacı tarafından ödenir. Böylece vefat eden sigortalının borçlu kalma ihtimali ortadan kalkar.
Borç ödenmezse sigortalı, hayat sigortasından ayrılmış sayılacak ve bu durumda sigorta şirketi alacağını faiz ve masraflarıyla birlikte tahsil edecek, kalan miktar tüketiciye iade edilecek.
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Tüketici Kredileri Hayat Sigortası
Ziraat Bankası'ndan tüketici kredisi kullanan 18-75 yaş* arasındaki müşterilerin sigorta süresi içinde hayatını kaybetmesi hâlinde, Ziraat Bankası'na olan borcunun kapatılmasını amaçlayan bir hayat sigortasıdır.
Bankaların, vatandaşların ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çektiği sırada kendilerini güvenceye almak için yapılmasını talep ettiği 'hayat sigortası' parası geri alınabiliyor. Aylar ya da yıllar geçse dahi sigortadaki parayı iade almak için müracaat yapmak yeterli.
Bunun için e-Devlet sistemindeki arama motorundan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin “Hayat Sigotası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” bölümüne girilmelidir. Bu sayfaya girildiğinde sistem otomatik olarak kişinin üzerine olan tüm sigorta işlemlerinin bilgilerini raporlamaktadır.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Kredi başvurusu yapan kişilere bankalar, anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri aracılığıyla sigorta yaparlar. Ancak sigortayı banka aracılığı ile yaptırmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz sigorta şirketinden yaptırabilirsiniz.
Trafik Sigortası Para İadesi
Poliçenizin iptal edildiği durumlarda genel iade süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. İade işlemi sizin ödeme şeklinize göre belirlenir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde iade tutarları karta yeniden yatırılır.
Sağlık için kesilen primler ile birlikte işveren adına yatırılan primler de iade edilmez. Sadece sigortalının kendisi için emeklilik için ödenmiş olan primler iade edilir.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Öncelikli olarak kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; vefatı halinde kredi borcu geri ödemesi yapılmaz. Tam tersi mirasçılarına kredi borcu kalır. Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını tercih etmiş ise; sigorta şirketi kredinin tamamını bazı koşullar doğrultusunda öder.
Yıllık Hayat Sigortası, hayatta karşılaşabileceğiniz risklere karşı sizin ve sevdiklerinizin yaşam standardının korunmasını ve devamını sağlar. 18 ile 60 yaş arasındaki kişiler sigorta yaptırabilirler. Mevcut sigortalarını da 65 yaşına kadar yenileme yapabilirler. Sigorta süresi 1 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri