1978 yılında Kazakistan'ın Alma Ata kentinde uluslararası bir konferans yapıldı ve “Temel Sağlık Hizmetleri” kavramının ve modelinin tarif edildiği bir bildirge yayınlandı.
Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
Alma Ata Bildirgesi, temelde bulaşıcı hastalık mü- cadelesi için kurulmuş bulunan Dünya Sağlık Ör- gütünün (DSÖ)tarihinde önemli bir yer tutar. Örgüt ilk kez sağlık hizmetlerinin ötesine el atmış, ülkeler içindeki ve ülkeler arası sağlık eşitsizliklerinin kabul edilemez olduğunu ilan etmiştir.
Bundan 40 yıl sonra, Alma-Ata'nın “2000 yılında herkes için sağlık” hedefinden çok uzaklaşıldığı bir dönemde, 25 Ekim 2018'de, yine Kazakistan'nda, bu sefer şimdiki başkent olan Astana'da “Temel Sağlık Hizmetleri Küresel Konferansı” toplanmıştır.
Almatı Zirvesi, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulması kararının ardından, Sovyetler Birliği'ni oluşturan on beş cumhuriyetten on birinin katıldığı bir toplantıdır.
İlgili 32 soru bulundu
8 Aralık 1991 tarihinde Minsk kenti yakınlarında, Bolşevik adlı bölgede Belarus, Rusya Federasyonu ve Ukrayna devlet başkanları arasında yürütülen görüşmeler sonucunda Bağımsız Devletler Topluluğu Kuruluş Anlaşması diğer bir adıyla Bolşevik Anlaşması imzalanmıştır.
Bir yıl sonra, 1978 yılında, Kazakistan'ın o zamanki başkenti Alma-Ata'da (Almaty) hemen bütün ülkelerin ve ilgili uluslararası kuruluşların katılımı ile Temel Sağlık Hizmetleri (TSH) Konferansı toplanmıştır.
“Şimdi her zamankinden daha da önemli” sloganıyla öne çıkan raporu, WONCA başkanı Prof. Dr. Chris Van Weel “Alma Ata deklarasyonundan tam 30 yıl sonra mediko-politik arenada birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden önemli bir yer aldığının güçlü bir göstergesi” olarak değerlendiriyordu.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
6-12 Eylül 1978'de Kazakistan'ın başkenti Alma-Ata'da toplanan TSH Konferansı'nda bu hedefe varmak için izlenecek uluslararası politika önerileri belirlenmiştir. "Uluslararası sağlık sözleşmesi" kimliğini kazanmıştır.
Almatı (eski adıyla Alma-ata) Kazakistan'ın eski başkentidir. Kazakistan'ın güney doğusunda yer alan Almatı şehri, 1854 yılında Rusların doğuda sınır kalesi olarak kurduğu bir şehirdir ve bugün ise 2.000.900 nüfusu ile Orta Asya'nın en gelişmiş kozmopolitan şehridir.
TSH, tiroid bezinin hormon üretimini ve salınımını artırır. TSH ve tiroid hormonları arasındaki dengenin sağlanabilmesi için bazı geri bildirim (feedback) mekanizmaları mevcuttur. Bu mekanizmalara göre tiroit hormonları düşük seviyelerdeyken TSH daha fazla salgılanır ve tiroid hormonu üretimini artırır.
“Sağlık hakkı” ya da daha açık haliyle mümkün olan en yüksek sağlık stan- dardına sahip olma hakkı ilk olarak 1946'da yayınlanan DSÖ Anayasası'nda yer almıştır: “Mümkün olan en yüksek sağlık standardına sahip olmak, ırkı, dini, politik Page 3 46 • Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi inancı, ekonomik ve sosyal durumu ...
Modele göre sağlıkta dönüşüm reformuna birinci gösterge olarak DSÖ'nün 1977 yılında başlattığı “2000 Yılına Kadar Herkes İçin Sağlık” hareketi gösterilebilir.
1948'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25.maddesi; "1. Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır.
Türkiye'nin "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme"ye (Ottawa Sözleşmesi) katılmasına ilişkin yasa, 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edildi.[1] 15 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İlk Uluslararası Konferans Fransızların öncülüğünde 12 ülkenin katılımıyla 23 Temmuz 1851 tarihinde Paris'te toplanmıştır. Konferansın sonucu Uluslararası Sağlık Tüzüğü olmuştur.
Halk sağlığı, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, hastalık önleme ve diğer sağlık müdahalesi şekilleri vasıtasıyla tüm nüfusta sağlığın geliştirilmesini, yaşamın uzatılmasını ve yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlayan sosyal ve politik bir kavramdır.
- Negatif Sağlık: Tedavi ve rehabilitasyonu gerektiren sağlık durumu ifade eder. Nötral Sağlık: Herhangi bir hastalık durumu olmaksızın, dengeli bir sağlık kavramını ifade eder.
Kademeli Hizmet
Bunlar; Hastanelerin gereksiz hasta yükünün oluşmasına engele olmak, Kişilere daha hızlı ve kaliteli hizmet vermek, Nitelikli hizmet verilmesi kapsamından sonra maliyetlerin kademeli olarak düşürülmesi olarak bilinmektedir.
1842 tarihli “Rapor”, 1848 yılında başka önemli bir gelişmeyi doğurmuştur; “Halk Sağlığı Yasası”.
Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş günü olan 7 Nisan, her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanıyor. 2023 yılı DSÖ'nün kuruluşunun 75. yılı.
Sosyalleştirmeden sonraki yıllarda yayımlanan; “Alma Ata Bildirgesi” (1978), “2000 Yılı Herkes İçin Sağlık Hedefleri” (1984) ve “Sağlık 21 Hedefleri” (1998) gibi uluslararası düzeyde halk sağlığı politikalarını belirleyen üç belgenin sosyalleştirmenin temel ilkelerini içermesi de bu sağlık sisteminin doğruluğunun ...
Türkiye'nin Üyelik Durumu:
Türkiye, 9 Haziran 1949 tarih ve 5062 sayılı Kanunla DST Anayasasını onaylayarak, Teşkilata resmen üye olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri