Gazetenin tarihi İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.
911 yılında Çinli- ler olduğu bilinmekle birlikte, Romalıların da M.Ö. birinci asırda günlük gazete çıkardıkları vakidir. Modern gazetecilik, 15. yüzyılın ortalarında Almanya'da görülürken, günümüzdeki bilinen şekliyle ise Venedik'te 1536'da Gazetta adıyla ortaya çıkmıştır.
İlk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi iç ve dış olaylar hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla çıkarılmıştır. Ancak Takvim-i Vakayi'nin yayınlanmasından üç yıl önce Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle Vakayii Mısriyye gazetesi çıkarılmıştır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Johann Carolus'un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekdyi-i Misriye'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Johann Carolus tarafından 1605 yılında çıkarılan “Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien” (Önemli ve anılmaya layık olayların muhasebesi), dünyadaki ilk gazete kabul ediliyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk yerel gazetesi İbrahim Şinasi (1826-1871) ve arkadaşı Agah Efendi'nin (1832-1885) desteğiyle 1860 yılında Tercümân-ı Ahvâl başlığı altında kuruldu. Tercümân-ı Ahvâl gazetesi, ilk kez kendi başına kurulan gazete olma özelliğini taşır.
Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir.
Böy- lece 1831 yılında Osmanlı Devleti'nde ilk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi yayımlanmıştır. Bu gazeteden on yıl sonra Osmanlı Devleti'nin ikinci gazetesi olan Ceride-i Havadis Gazetesi 1840 yılında yayın hayatına başlamıştır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Türkiye'nin ilk gazeteleri: Takvim-i Vekayi, Ceride-i Havadis ve Tercüman-ı Ahval.
Bilhassa, 20 sene boyunca rakipsiz olarak Türk gazeciliğinde kendini gösteren Cerîde-i Havâdis gazetesinden sonra Ekim 1860'ta Âgâh Efendi ile İbrahim Şinâsi tarafından ilk özel Türk- çe gazete Tercümân-ı Ahvâl'in yayınlanmasıyla Türk gazeteciliği artık yepyeni bir döneme girmiş oluyordu.
Araştırmamızda; Takvim-i Vekayi'nin Sultan II. Mahmud (1808-1839) ve Abdülmecid döneminde (1839-1861) yayınlanan sayıları, Tasvir-i Hümayun ya da Padişah Portresi'nin armağan edilişi ile bir tablo olarak askeri ve resmi kurumlarda yeralışı , gösterimi açısından incelenmiştir.
1605 yılında kağıt üzerine yazılan ilk gazete Johann Carolus'un aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie isimli gazetesidir. 1622 yılında ilk İngilizce gazete İngiltere'de Nathaniel Butter'dır. 1828 yılında ilk Türkçe gazete Vekâyi-i Mısriyye'dir ve Kahire'de yayınlanmıştır.
Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır. Yeni Devletin Resmî Gazetesi ise, İstiklal Savaşı'nı yürütmek üzere Ankara'da toplanan Büyük Millet Meclisi tarafından 7/10/1920'de tesis edilmiştir.
1896 yılında dört renkle renkli basıma geçen gazete, ilk renkli gazete oldu. Pulitzer, 1911 yılında ölünce yönetimi oğulları Ralph, Joseph ve Herbert Pulitzer devraldı. 1913 yılında gazete ilk çapraz bulmacayı yayımlamaya başladı. 1931 yılında Pulitzer'in mirasçıları gazetenin satışı için mahkemeye başvurdu.
Tercüman-ı Ahval gazetesi 22 Ekim 1860 yılında Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılmıştır. Osmanlı döneminde ilk özel gazete olarak bilinen Tercüman-ı Ahval gazetesi, Abdülaziz döneminde çıkarılmıştır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Köşe yazarı, köşe yazısı yazan kişilere verilen addır. Gazete, dergi, İnternet ortamlarında sürekli bir yazı köşesi olan kişilerdir.
Böylece 1831 yılında Osmanlı Devleti'nde ilk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi yayımlanmıştır. Bu gazeteden on yıl sonra Osmanlı Devleti'nin ikinci gazetesi olan Ceride-i Havadis Gazetesi 1840 yılında yayın hayatına başlamıştır.
hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr'ı kutlayan yazı yazmadığı gibi, çok geçmeden bu yeni gazete aleyhinde yazılara başladı. 27 Haziran 1862 Cuma günü (Hicri 1278 senesinin son günü) Türk Basın Tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkçe özel bir gazete “Tasvîr-i Efkâr” adıyla çıktı.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da ilk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
Bu gazete, Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından 1831 yılında Türkçe ve Arapça olarak bastırılmıştır. Bu yayın organı çıkartılmasından itibaren, Mısır'ın Osmanlı'ya karşı bir propaganda aracı olarak meydana çıktığı bilinmektedir.
Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.
14. yüzyıldan itibaren kullanılan haber kağıtları ve haber mektupları ilk gazetelerin öncülleridir. Haber kağıtları aristokratlarla ilgili bilgi taşırken, haber mektupları burjuvazinin ticari faaliyetlerinde kullanılmıştır. Aynı yüzyıl içinde Avrupa'daki haber kağıtlarının benzerlerine Japonya'da da rastlanmaktadır.
Gazete birinci sayfası gazetenin kimliği ve vitrinidir. Birinci sayfa tasarımı gazetenin fark- lılığını yansıtır. Gazete tasarımında birinci sayfa aynı zamanda gazetenin tüm içeriğiyle ilgili kısa bilgileri yansıtabilen, okuru bu gö- rüntüsüyle etkileyebilen bir yansımadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri