İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur.
Suçun birden çok kişi halinde işlenmesi, bazen o suçun niteliği gereği olabilir. Bu durumdan farklı olarak, bazen de tek bir kişinin suçu işlemesi mümkünken yine birden çok kişi suçu işlemiş olabilir. Birinci halde, yani çok failliliğin suçun kurucu unsuru olduğu duruma “çok failli suçlar” diyoruz.
İştirak, tek kişiyle işlenebilecek bir suçun birden fazla kişiyle işlenmesidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir müessesidir. Çünkü kanundaki suç tanımına uyan hareketi işleyen kişi tek değil, bu suçun işlenişine katılan kişiler de cezalandırılır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
İlgili 27 soru bulundu
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
Örneğin, bir hırsızın farklı zamanlarda aynı eve girerek aynı kişiye karşı birden fazla hırsızlık suçunu işlemesi halinde zincirleme suçunun varlığı kabul edilir. Başka bir örnek olarak, hakemin tribündeki seyircilere yönelip küfür ederek hakaret suçu işlemesi halinde zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.
Taksir, öngörülebilir nitelikteki bir neticenin fail tarafından öngörülmemesi veya neticenin öngörülmesine karşın, istenmemesi şeklinde özetlenebilir. Taksirli suçlar; failin, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması şeklinde kendini gösterir.
Çok failli suçlara, suçun oluşabilmesi için zorunlu olan sayının dışındaki diğer kişilerin katkısı iştiraki oluş- turacaktır. İştirak konusunda, eşitlik ve ikilik olmak üzere iki farklı sistem bu- lunmaktadır.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir. Ancak suçların içtima durumu söz konusu olduğunda fail tek suç işlemiş sayılır.
2. Toplu Suçlarda Gözaltı Süresi: Toplu suç, aralarında iştirak iradesi bulunmasa da üç veya daha fazla kişi tarafından işlenen suçu ifade eder.
Teşebbüsten söz edebilmek için failin mutlaka kastının olması gerekir. Bu nedenle taksirli suçlara teşebbüs mümkün değildir. Bu nedenle teşebbüs yalnızca kasten işlenen suçlarda gündeme gelebilir.
Suçun Oluşumu Için Birden Fazla Hareketin Yapılması Gerekli Ise “Çok Hareketli Suç” Vardır. Bu Tür Suçların Oluşması Için, Kanuni Tanımda Gösterilen Hareketlerin Tamamının Gerçekleştirilmesi Gerekir. Örneğin, Yağma Suçu, Cebir Veya Tehditle Bir Malın Alınmasıyla Oluşan Bir Suçtur (Cebir Veya Tehdit + Malın Alınması).
Tesadüfî suçlularda antisosyal eğilim ve davranışlar yoktur; tesadüfî suçlu sadece kanunen kovuşturulması gereken bir fiil ve hareketi işleme bakımından çıkan fırsatları kaçırmaktadır; fakat bu fırsatı bizzat kendisi ortaya koymuş değildir. Fırsat sonucu işlenen suçta hafiftir.
aa) Sırf İhmali Suç: bb) İhmal Suretiyle İcra: Bir kimsenin kanunen yükümlü olduğu halde o işi yapmaması ile suçun meydana gelmesi. Örn: Biri bayan, biri erkek deniz kenarında eğleniyor. Biri boğulurken, siz yetkiliye haber vermezseniz bu sırf ihmal.
Zincirleme suç, aynı suç işleme kararıyla değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden çok işlenmesidir. Terör örgütünün propagandası yapmak suçu, kamu güvenliği aleyhine işlenen somut tehlike suçudur.
Ani suç, tipikliğin gerçekleşmesi ile tamamlanır ve aynı zamanda biter. Yani icrası devam etmeyen suçlar ani suç olarak tanımlanır. Mütemadi suç, suçun unsuru olarak gösterilen hareketin yapılmasıyla tamamlanır fakat suçun icrası devam eder.
1 Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleş mesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işle mesi halidir.2 Burada ikinci suçu işleyen şahsa mükerrir denir. Müker ririn karşıtı, ilk suçlu terimidir.
Örneğin; yağma suçunda, hırsızlık ve tehdit ve/veya yaralama suçları bütünleşerek bağımsız suç olma niteliklerini yitirmiş ve yağma suçunun birer unsuru haline gelmiştir. (1) Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir.
Kanunun 42. maddesinde bileşik suç, biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suç olarak tanımlanmıştır.
a.
► İtiyadi suçlar basit ve nitelikli olmak üzere iki kısma ayrılır. defalar tekrarlanmasına bağlıdır. Buna karşılık nitelikli itiyadi suçta, suçun temel şekli bakımından itiyad aranmaz.
Özel Kast: Kanuna göre bu suçun işlenmiş sayılabilmesi için fiilin bilinmesinin ve istenmesinin yeterli olamadığı aynı zamanda failde bu suç için özel bir amacın arandığı durumlardaki kast çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri