Almanya'da yasal olarak en az üç yıl ikamet etmiş olmalısınız. Bir Alman vatandaşıyla en az iki yıldır evli olmalısınız. Geçerli bir pasaporta veya pasaport yerine geçen bir belgeye sahip olmalısınız. Düzenli olarak ikamet ettiğiniz bir yer olmalı.
Vatandaşlık Hakkında Bilgi
Alman Vatandaşlık Kanunu´na göre evlilik yoluyla Alman vatandaşlığı ne kazanılır ne de kaybedilir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu´nun 16. maddesi aşağıdaki gibidir: „Bir Türk vatandaşı ile evlenme, kendiliğinden Türk vatandaşlığını bahşetmez.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün (NVİ) web sayfasında da evlenme, boşanma ve yabancı boşanma kararlarının Türkiye'de tanıma ve tenfizine dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu'na göre yapılan evlilikler Almanya'da tanınmaktadır.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Alınır? Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır.
Almanya Vatandaşlık Şartları
-Hakkında Yabancılar Yasasının 46 maddesine göre sınır dışı edilme kararı bulunmamak, - Almanya'da en az 8 yıl yasal oturum, Eşi Alman vatandaşı ise 5 yıl. - Almanya'da temelli olarak yerleşmiş olmak (geçici bir nedenle Almanya'da bulunanlar bu aktan yararlanamaz);
Almanya'daki nafaka miktarlarını belirleyen Düsseldorf Asgari Nafaka Tablosu'na (Düsseldorfer Unterhaltstabelle) göre, aylık 1.900 Euro geliri olanlar için, 0-6 yaş arası çocuklarına ödenecek miktar 396 Euro'dan 437 Euro'ya çıkarıldı. 7-12 yaş arasındaki çocuklar için ise çocuk başına 502 Euro ödenecek.
Gerekli belgeler genellikle, pasaport, doğum belgesi, oturma izni ve evlilik için herhangi bir engel bulunmadığını gösteren evrak ("Ehefähigkeitzeugnis") gibi belgelerdir.
Türkle evlenen Alman vatandaşından, Türkçe öğrenmesi istenmiyor. Alman vatandaşları Türkiye'ye vizesiz, pasaportsuz, sadece nüfus cüzdanlarıyla girebiliyorlar.Hatta tarihi geçmiş nüfus cüzdanlarıyla bile girebiliyorlar. Böyle giderse Türk vatandaşlarına uygulanan çifte standart bitmez.
Almanya'dan ev satın alabilmek için Alman vatandaşı olmanız ya da oturum izninizin bulunması gerekmiyor. Yalnız, Almanya'dan ev aldığınız anda vatandaşlık veya oturum hakkına sahip olamıyorsunuz.
Buna göre Brezilya, Arjantin, Meksika, İran ve Suriye gibi vatandaşlıktan çıkma hakkı vermeyen ülkelerden gelenler, Alman vatandaşlığı için gerekli şartları sağladıkları takdirde Almanya çifte vatandaşlık hakkından yararlanabiliyor.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
Bir Alman vatandaşı ile evlenen kişiler vatandaşlığa başvurabilmeleri için en az 2 yıl evli kalmış olmaları ve Almanya'da en az 3 yıl yasal şekilde yaşamış olmaları gerekiyor. Almanya'da doğan ve ebeveynlerinden biri Alman diğeri Türk olanlar doğuştan çifte vatandaş oluyor.
Almanya
Almanya vatandaşlığı için gerekli olan minimum yatırım miktarı 250 bin Euro. Bununla Alman vatandaşlarına istihdam yaratırsanız oldu bu iş.
Berlin-Brandenburg Danıştay Kararı
Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi'nin bugünkü kararına göre, Federal Almanya Cumhuriyeti'nde işçi olarak yaşayan Türk vatandaşlarının eşleri aile birleşimi vizesi için almanca dil becerilerini kanıtlamak zorunda değillerdir.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Mülteci veya insani koruma kapsamına alınmış kişinin ancak evli eşi veya partneri ile 18 yaşın altındaki çocuklar ve bu mülteci veya insani koruma altına alınmış olan kişinin yükümlülüğü altında bulunan kişiler bu vizeye başvuru yapabilmektedir.
Kilise nikâhı, resmi nikâhtan sonra kıyılır. Almanya'da evlenmek mi istiyorsunuz? O zaman oturduğunuz yerin nüfus dairesine (Standesamt) başvurmanız gerekir. Başvuru için bazı belgeler gereklidir: İkametgâh senediniz (Meldebescheinigung), kimliğiniz (Ausweis) veya pasaportunuz (Pass) ve doğum belgeniz (Geburtsurkunde).
Örneğin Almanya'da boşanan kişiler, ülkemizde tanıma davası açmadıkları takdirde kanunlarımız karşısında evlilikleri sürmeye devam edecektir. Bu nedenle yurtdışından alınan boşanma kararlarının ülkemizde de geçerli olabilmesi için tanıma davası açılmalıdır.
Teşekkürler. Yabancı ile de evli olsa bir Türk vatandaşı, Türkiye'de boşanma davası açabilir. Ancak boşanma kararının verilebilmesi için yapılan evlenmenin konsolosluklar aracılığıyla nüfus kayıtlarına bildirilmiş olması gerekir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Almanya'da doğan bir bebeğin vatandaşlık alması durumu, doğumun gerçekleştiği duruma ve ebeveynlerin vatandaşlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Almanya, doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biri değildir. Ancak, bazı durumlarda oturum izni olan ebeveynlere doğumla birlikte çocuklarına oturum izni verilebilir.
250 bin euro yatırımla bir iş kurarak Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaş olma fırsatı sunuluyor. Tek başınıza vatandaşlık hakkı için 100 bin dolarlık, eşiniz ve çocuklarınızla ülkeye yerleşmek için 200 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri