5. Almanya'dan kimler çocuk parası alabilir? Tüm Avrupa Birliği vatandaşları, İsviçre, Sırbistan, Montenegro, Bosna Hersek, Cezayir, Kosova, Fas, Tunus ve Türkiye.
Soru 1: Doğum yardımından kimler faydalanabilir? Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
Aileler ilk çocuk için ayda 636, diğer her çocuk için ise 530 euro sosyal yardım alacak. Bu miktar şu anda çocuk başına aylık 250 euroda sabitlenmiş durumda. Almanya'da asgari ücret ayda bin 450 euroya tekabül ediyor.
Başvuruyu Federal İş Kurumu sitesi üzerinden online olarak yapmak mümkün. Daha önce değindiğimiz Arbeitsagentur.de sayfasında ise gerekli başvuru formu pek çok dilde mevcut. Başvuru yapmanın ilk şartının Almanya'da gelir vergisi ödemek olduğunu belirtmiştik.
Bunun amacı, doğumundan itibaren bir çocuğun temel bakımını güvenceye almaktır. Çocuk parası, çocuk en az 18 ve en fazla da 25 yaşını doldurana kadar ödenir. Çocuk parasına kendiniz başvurmak zorundasınız. Halen en az aylık 250 € ödenir.
İlgili 24 soru bulundu
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren daha fazla çocuk parası verilecek. Bu durumda ilk, ikinci ya da üçüncü çocuğunuz olmasına bakılmaksızın tüm çocuklarınız için aylık 250 avro alacaksınız.
Bekar yetişkinler ayda 502 avro, evli çiftler kişi başı 451 avro ve çocuklar yaşlarına bağlı olarak 318 ila 420 avro alabilirler (2023 itibariyle).
Doğum parası almaya hak kazanan anneler dünyaya gelen ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü veya daha fazla çocuk için 600 TL olarak para yardımı yapılıyor. Devlet tarafından anneye verilen doğum parası ödemeleri çocuğun kimliği çıkarılırken yapılmış olur.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir. İlk çocuk paranızı ne zaman alacağınız, çocuğunuzun doğum tarihine bağlıdır.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Çocuk parası ödemesi. 2 Ocak 2024 tarihinde, çocuk parasının 2023 yılı 4. üç aylık dönem ödemesini yapacağız.
"ElterngeldPlus" ile ayda 150 ila 900 avro arasında bir ödeme alırsınız. Doğumdan önce herhangi bir geliriniz olmadığı takdirde, asgari ebeveyn yardımı, yani ayda 150 veya 300 avro alma hakkınız olacaktır.
Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
Çocuk parası alabilmek için öncelikle ailenin ilgili nüfus müdürlüğüne gidip çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi'ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Sonrasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi'ni eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır.
Bunun için “Doğum yardımı başvuru dilekçesi” verilmelidir. Bu dilekçe sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğüne gönderilmektedir. Kurum tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında hak kazanan kişilere ödeme yapılmaktadır.
Hanede bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek sağlanacak. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Yanık, “Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlayacağız” dedi.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler hariç 25 yaşını dolduran çocuklar için aile yardımı ödenmemektedir.
İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 90 TL, İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL, Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL, Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 150 TL'dir.
Almanya'da 2023 yılında saatlik asgari ücret 12,55 Euro olarak belirlenmiş. Dönüşümü TL'ye vurduğumuzda bu, yaklaşık olarak 362,46 TL'ye denk geliyor.
Ihtiyaç birliğindeki her yardım alan kişi için makul görülen bir araba ya da motorsiklet, mal varlığı olarak değerlendirilmez. En nihayetinde çalışan biri olarak fleksibel olmalısınız – ve gerektiğinde yeni bir iş yerine gidip, gelebilmeniz gerekebilir.
Tek yaşıyan kişinin emekli maşı 1.000 Euro civarında ise, hangi bölgede yaşadığına bakılmaksızın, kira yardım talebinde bulunabilir. Sosyal yardım, işsizlik parası (Arbeitslosengeld II) veya “BaföG” alan kişi kira yardım parası alma hakkına sahip değildir, çünkü kira maliyetleri aldıkları yardımın içindedir.
Başvurular e-Devlet veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılacak.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri