Alman hükümeti iş gücü açığını karşılayabilmek için ülkeye göcü ve işe kabulu kolaylaştırmak için yeni kanun düzenlemelerine gidiyor. Fırsat kartı her ne kadar Amerika'nın Green Card çekişiline benzetilse de farklı olarak belli şartlara ve puanlama sistemine dayanan bir proje diyebiliriz.
Almanya nitelikli işgücü eksiği nedeniyle vasıflı işçilerin ülkeye göçünü kolaylaştırmak istiyor. Hükümet yeşil kart benzeri bir "fırsat kartı" çıkarmayı planlıyor. Almanya'da büyüyen işgücü açığını kapatmak için hükümet göç yasasında değişikliğe gidiyor.
Almanya geçtiğimiz aylarda, ABD'nin Yeşil Kart (Green Card) uygulamasına benzer bir şekilde Almanya yeşil kart olarak, fırsat Kart (Chancenkarte) uygulamasını yürürlüğe koyacağını duyurdu.
Green Card kazandıktan sonra eğitim durumu, iş deneyimi gibi bazı gereklilikleri sağlamanız durumunda göçmen vizesine başvurmanız mümkündür. Ayrıca, Green Card çekilişine katılmak için gerekli olmasa bile vize başvurusunda bulunabilmeniz için pasaporta ihtiyacınız olacaktır.
İş arama vizesinden ağırlıklı olarak Lisans mezunları yararlanabilirken puana dayalı Almanya Fırsat Kartta ise Ön lisans mezunları ve buna ek kuaför , kaynak ustası , aşçı , terzi gibi ustalık belgesine sahip tüm meslek erbabı kişiler başvurabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Fırsat Kartı başvurmak istiyorsanız Almanya'da bir iş sözleşmesine ihtiyacınız yoktur. Ancak yeterli dil bilgisine (Almanca A1 veya İngilizce B2) ve köken ülkenizin kurallarına göre en az iki yıllık bir mesleki eğitim veya bir üniversite diplomaya sahip olmanız gerekmektedir.
Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek.
Yeşil Kartı Kimler Alabilir? Hanede yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekmektedir. Yeşil kart için başvuruda bulunan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması gerekmektedir.
Madde 21 - (Değişik:RG-13/6/2003-25137) Yeşil Kart alındığı tarihten itibaren normal hallerde (ölüm, maddi durumda değişiklik vb haller dışında)bir yıl geçerlidir. Bir yılın sonunda vize edilmesi gerekmektedir.
Vizesiz girişler: 6 aylık dilim içinde 90 günü geçmeyen ziyaretler için T.C. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahipleri (yeşil, gri ve siyah pasaportlar), mesleki faaliyette bulunmama koşuluyla vizesiz seyahat edebilirler.
Kim AB Mavi Kartı alabilir? AB Mavi Kartı, ABD Yeşil Kartına benzer. Almanya'da kalifiye uzman olarak çalışmak isteyen kişilere özel bir oturum iznidir. Almanya'da bulunuyorsanız veya Almanya dışında (başka bir AB ülkesinde veya "üçüncü bir ülkede") kalıyorsanız AB Mavi Kart başvurusunda bulunabilirsiniz.
Almanya Fırsat Kartı Puanlama Sistemi Nasıl
Almanya Fırsat Kart başvurusunun onaylanabilmesi için puanlama sisteminde en az 6 puan alınması gerekiyor.
Nitelikli bir çalışan olmak ya da fırsat kart cetvelinden 6 puan alabilmek, Almanya'da kalacağı süre boyunca geçiminizi sağlayabileceğinizi belgelemek ( Almanyada bloke hesap açmak ya da garantör bulmak ) Başlangıç düzeyinde Almanca (A1) ya da iyi derecede İngilizce (C1) bilmek.
Yeşil kart sistemi üyesi olan ülkelerde geçerli olan ve motorlu araçlara ait bir güvence sayılan sigorta, yurt dışı gezilerini her açıdan rahat ve sorunsuz kılmak adına tercih edilir.
AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz.
-Yeşil kart başvurusu yapmak için ; kimlik, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf ve ikametgah belgesi gerekir.
Green Card başvurusu yapabilmek için en az lise mezunu olmak şart ya da son 5 yıl içinde uzmanlık gerektiren bir alanda en az 2 yıl çalışmış olmayı belgelemek gerekiyor. Başvurmak için 18 yaşın üstünde olma şartı aranıyor.
Yeşil Kart (İngilizce: Green card), veya resmî ismiyle Daimî İkametgâh Kartı (İngilizce: Permanent Resident Card), Birleşik Devletler Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca Amerika Birleşik Devletleri'nde kalıcı ikamet ve çalışma hakkını sağlayan ve bu hakkın verildiğine delil olması için verilen bir belgedir.
SGK kapsamına geçen Yeşil Kart hak sahibi hastalar reçetelerini Yeşil Kart Karnesi'ne veya normal reçeteye yazdırabilmektedirler. Medula Eczane Provizyon Sistemi'ne kaydedilirken kapsam türü olarak "2022 65 yaş" olarak seçilmesi gerekmektedir. Reçete arkasına vize tarihi yazılmasına gerek yoktur.
Yasalarla düzenlenmiş demek Almanya'da meslekte çalışabilmek için mesleki deneyiminize denklik almanızın gerekmesidir. Bu yasal koşuldur.
Almanya'ya göçte yaş sınırı yok!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri