Nominativ Akkusativ Farkı Birisi veya bir şey eylemi (fiili) “yapıyor/ediyor” ise isim yalın halde kullanılır ve buna Nominativ adı verilir. Ancak birisi ya da bir şey yapılan bu eylemden (fiilden) doğrudan (dolaysız) etkileniyorsa o zaman buna da “ismin i hali” denir ve “Akkusativ” olarak adlandırılır.
İsmin hâlleri her dilde farklı bulunur. Türkçede ismin sonuna eklenen eklerle kullanılır. İngilizce ve İtalyanca gibi dillerde isim hâli yoktur, bizim isim hâlleriyle kullandığımız yapıları edatlarla sağlarlar. Almancada isim hâli 4 tane vardır.
Nominativ Nasıl Bulunur, Hangi Sorular Sorulur
Almanca Nominativ'i bulmak için cümledeki fiile (eyleme) “Was” ve “Wer” soruları sorulur ve alınacak cevap Nominativ'i verir. Buradaki was sorusu hem “ne” hem de “neyi” anlamına gelebilir. Cümledeki fiile bu sorulardan biri sorulur.
Akkusativ, Almanca'da İsmin Yalın Hali (Nominativ)'den sonra ikinci halidir ve İ-Hali anlamına gelmektedir. Akkusativ; Was? (Neyi?) ve Wen? (Kimi?) anlamına gelen sorulara yanıt vermektedir.
Almanca'da ismin 4 hali vardır.
Bunlar; der Nominativ (ismin yalın hali / sözlüklerdeki görünen hali (normal hali) der Akkusativ (belirtme hali / ismin -i hali) 📍 der Dativ (yönelme hali / ismin -e hali) (Burada anlatılan bu)
İlgili 31 soru bulundu
Birisi veya bir şey eylemi (fiili) “yapıyor/ediyor” ise isim yalın halde kullanılır ve buna Nominativ adı verilir. Ancak birisi ya da bir şey yapılan bu eylemden (fiilden) doğrudan (dolaysız) etkileniyorsa o zaman buna da “ismin i hali” denir ve “Akkusativ” olarak adlandırılır.
Almanlar Türkler gibi düşünemezler, bizler de onlar gibi… Örneğin Türkçe'de benötigen, erreichen, haben, fragen, brauchen usw. fiilleri ismin –e hali ile kullanılırken, Almancada akkusativ olarak kullanılır.
Nominativ,- yani “yalın hâl“, bir ismin temel halidir ve cümlede özne olarak kullanıldığında veya “sein” (olmak) fiiliyle birlikte kullanıldığında kullanılır. Akkusativ, Türkçe'de isimlerin “-i” hâli olarak veya “Belirtme Hali” olarak kullanılır.
Bei edatı, Almanca dilinde Dativ alan bir edattır. İnsanlarda (şahıslarda) wo sorusuna cevap vermek için ve bir fiilin yapıldığı yer, zaman veya durumu ifade etmek için kullanılır. bei ile ilgili örnek cümleler; “Bei der Party habe ich viele Leute kennengelernt.” (Partide birçok insan tanıdım)
Almanca artikeller (belirli olanlar) cinsiyeti erkek olan tekil isimlerin artikeli “der”, cinsiyeti dişi olan tekil isimlerin artikeli “die”, cinsiyeti olmayan tekil isimlerin artikeli ise “das”dır. Tüm çoğul isimlerin artikeli ise bir tanedir: O'da die'dir.
dürfen [dürfend|gedurft] {fiil}
bir şey yapmaya izinli olmak {fi.}
Almanca isimleri öğrenirken artikeliyle birlikte öğrenmek gerekiyor. Cinsiyeti erkek (eril) olan isimlerin önüne "der, dişi (dişil) olanların "die", nötr olanların önüne de "das" tanımlayıcısı geliyor. Bu üç kelime belirli artikel olarak tanımlanıyor.
Belirtme / Yükleme Hâli: İsmin “-ı, -i, -u, -ü” belirtme hâl eklerinden birini almış biçimidir. İsmin bu hâline, “i hâli” de denilmektedir. Cümlede bir nesneyi belirttiği için “neyi?” sorusu ile bulunabilir. Belirtme durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar.
Adlar beş durumda bulunur. Bunlara adın durumları (ismin halleri)denir. Bunlar: Yalın durum : ev (ek almamış) -i durumu : evi (belirtme durumu) -e durumu : eve (yönelme durumu) -de durumu : evde (bulunma durumu) -den durumu : evden (ayrılma durumu) Adın durumları eklendikleri kelimeye göre değişikliğe uğrayabilir.
İ) İsmin -i hâli (Belirtme durum eki): ev-i, kim-i; İsmin -e hâli (Yönelme durum eki): nere-y-e, kim-e; İsmin -de hâli (Bulunma durum eki): nere-de, kim-de; İsmin -den hâli (Çıkma durum eki): nere-den, kim-den; (Akbayır, 2006: 51-52).
Bu anlam farkını Akkusativ ya da Dativ olma durumu belirler. Bir hareket varsa Akkusativ halde kullanılır ve Wohin ile sorulur. Ancak bir durum belirtiliyorsa Dativ halde kullanılır ve Wo sorusuna cevap verir.
bei {edat}
da {ed.} de {ed.}
seit edatı bir olayın, eylemin veya durumun geçmişte başlamış olduğunu, ancak henüz bitmediğini, başka bir deyişle devam ettiğini belirtir. seit edatından sonra zaman ifadesi datifte kullanılır. Bu zaman ifadesi, ilgili olayın, eylemin veya durumun hâlen devam ettiğini bildirir.
2.1 Akuzativ Personalpronomen (Şahıs/Kişi Zamirleri):
Bu zamirler, cümlelerde kişinin konumunu belirtir ve hangi kişinin yaptığını veya yapıldığını anlatır. Bu zamirler, “Akkusativ” ve “Dativ” olmak üzere iki farklı hali alabilir. Bunlar fiil ve edat'lara göre değişirler.
Siz de temel akkusativ fiilleri merak ediyorsanız haydi başlayalım. Akkusativ Almanca'da ismin “-i” hali anlamına gelir. Türkçe düşünüldüğünde fiillerin hangi nesneyi alacağı genelde bulunabilir.
Kısaca cümledeki ismin görevini ve anlamını belirlemektedir. Hal ekleri kendi içerisinde 5 farklı çeşide ayrılır. Bunlar yalın hali, belirtme veya yükleme hali, yönelme hali, bulunma hali ve ayrılma halidir.
"es gibt" "var" anlamına gelir, çoğul ve tekil isimlerle aynı şekilde kullanılır, yani tekil ve çoğulda değişmez. "Es gibt" kendisinden sonra Akkusativ bir isim alır. Es gibt ein Auto vor dem Haus : Evin önünde bir araba var.
Genitiv, Almanca'da ismin 4 halinden biridir. Bu konu, seviye B1 Almancada karşınıza çıkar ve ismin “-in” halini oluşturur. Genitiv, bir kelime ya da ifadeyi sahip olduğu şeyin üzerinde bulunduğunu belirten bir çekimlemedir. Örneğin, “Ahmet'in evi” şeklinde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri