Bir Türk doktorun Almanya'da doktorluk yapabilmesi için en az B2 seviyesinde Almanca dil sertifikası almış olması gerekmektedir. Ayrıca Almanca tıp terimlerinin de alışık olduğumuz gibi Latince veya İngilizce olmaması nedeniyle bir de C1 düzeyinde Almanca tıp diline hakim olmanız gerekmektedir.
Türk Doktorlar Almanya'da Çalışabilir mi? Türkiye'de Tıp Fakültesinde eğitim almış kişiler, Almanya'nın farklı bölgelerinde doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekim, uzman hekim, başhekim olmak üzere doktorların tamamı; Almanya'da çalışma izni alabilmekte ve çalışma hayatlarına Almanya'da devam edebilmektedir.
Türkiye'den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya'da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir.
Bunların başında da doktorlar geliyor. Türk doktorları ülkesine isteyen Almanya'da stajyer bir doktorun aylık maaşı 4 bin 700 ile 6 bin 300 Euro (yaklaşık 102 bin 375 TL) arasında değişiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'de tıp eğitimini tamamlayarak yurtdışında doktorluk mesleğini icra etmek mümkündür. Bunun için ülkelerin talep ettiği belgeleri hazırlamanız ve gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi dil yeterliliğine sahip olmaktadır.
Almanya'nın 15 bin doktor açığını, Türk doktorlar kapatmaya başladı. Son 10 yılda ülkeye gelen ve birçoğu uzman olan Türk doktor sayısı 7 bin 500'ü geçti. Almanya'da 2022 yılı başına kadar 15 bin olarak açıklanan 'doktor açığını' Türkler kapatmaya başladı.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Son yıllarda Almanya'nın yaşlanan nüfusunun artması ve genç nüfusun azalması; Alman doktorların ülkenin Doğu'ya göre kısmen Batı'da daha sosyal şartlarda yaşamayı tercih etmesi ile Almanya'da doktor açığı ortaya çıkmıştır.
Almanya'da en yüksek maaşlı meslekler sağlık, mühendislik ve finans sektörlerine aittir. En çok kazandıran işler, alanınızla ilgili bir derece ve mesleki sertifika gerektirir çünkü niteliksiz işler iyi bir maaş getirmez.
Almanya'da alacağınız Uzmanlık Eğitiminin Türkiye'de denkliği olmasına rağmen, Almanya'daki tıpta uzmanlık eğitimi Türkiye'deki gibi üniversite eğitiminin bir bölümü değildir. Bu eğitim için herhangi bir yaş sınırı ya da sınava gerek yoktur (TUS vb.)..
Almanya'da doktor olarak çalışmak için en az B2 seviyesinde Almanca bilmek gereklidir. Dil yeterliliği dışında denklik ya da meslek iznine sahip olmak şarttır.
Türkiye'deki yüksek eğitim kurumlarının hepsi Anabin'de H+ statüsünde değerlendiriliyor. Yani, Türkiye'deki üniversitelerin hepsi Almanya'da tanınıyor.
Türkiye'den Almanya'ya giden doktor sayısında yeni bir rekor kırıldı. 2022 yılının verilerine göre Almanya'ya giden ve gitme hazırlıklarını tamamlayan doktorların sayısı 2417 oldu.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Doktor, Avukat ve Eczacılar için Turistik Almanya vizesi. Almanya'ya ticari vize almak için antetli kağıdına kaşeli ve imza yetkisi tarafından imzalanmış olan, Almanya baş konsolosluğuna hitaben yazılmış vize talep dilekçeniz olmalıdır. En az 6 ay geçerli olan pasaportunuz olmalıdır.
Almanya'nın Kassel kentinde doktor Arif Ordu tarafından kurulan MEDİTÜRK adlı hastane yılda 50 bin hastaya hizmet veriyor.
Türkiye'den yurtdışına yönelik doktor göçü son yıllarda sıklıkla gündem konusu oluyor. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre sadece 2022'de 2 bin 685 doktor yurtdışına gitmek için kurumdan "İyi Hal Belgesi" aldı.
Son verilere göre yurt dışında çalışmak için gerekli olup TTB'den alınması zorunlu olan belgeyi elde etmek için başvuran doktorların sayısı 1 bin 938'e ulaştı.
Zirvede 142 bin 838 Dolar ile İzlanda, son sırada ise 34 bin 399 Dolar ile Letonya bulunuyor.
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
Eğitim sistemi ülkemizdekinden çok daha zor ve disiplinli olan Almanya'da Tıp eğitimi almak için Almancaya çok iyi hakim olmak gerekir. Bunun için üniversitelerin istemiş olduğu Dil yeterliliğini ölçen TESTDaf sınavından TDN seviyelerinin her aşamasından yüksek skorlar (20 üzerinden 18/19 puan) almak gereklidir.
Almanyada Doktora Süresi
Doktora öğrenim süreci sadece 3 yıldır. Öğrenci isediği takdirde, doktora yaparken iş durumuna göre bu süreyi istediği kadar uzatabilir. Ve Almanyada doktora yapan akademisyenler vize sıkıntısı çekmezler. Doktora süresi, öğrencinin akademik çalışmaları ile doğru orantıldır.
Almanya'da uzmanlık eğitimine kabul alabilmek için klinik bilgilerinizi basitçe ölçen FSP sınavına girmeniz ve sonrasında sözlü sınavı başarıyla tamamlamanız gerekiyor. FSP(Fachsprachenprüfung) sınavınızda karşınızda bir uzman doktor olacak ve kendisinden hasta gibi anamnez(hasta öyküsü) almanızı isteyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri