Yurtdışında Yapılan Evlilikler Bunu somut bir şekilde açıklamak gerekirse Bir Türk vatandaşının Türkiye Dışında farklı cinsten bir birey ile yapacağı bir evlilik; evliliğin gerçekleştiği ülke kanunlarına göre geçerli ise Türkiye'de de geçerli sayılmaktadır.
Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şart. Tabii Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek tescil ettirilmesi gerekiyor.
Bununla ilgili ayrıntıları “vatandaşlık işleri” başlığı altında bulabilirsiniz. Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Fakat bu aile cüzdanı Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır.
Evliliğin tescilini gerçekleştirmek için evlendiği ülkedeki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmak yeterli. Bu bildirim, nikahtan sonraki bir ay içinde yapılmazsa idari para cezası uygulanabiliyor.
T.C. Evlilik Cüzdanı ve Evlenme Kayıt Örneği
Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Bu aile cüzdanı 12.09.1974 tarihli CIEC Anlaşması temelinde düzenlenmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Evli veya boşanmış eşlerde durum farklı olacaktır. Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle Noter onaylı muvafakatname gerekir.
Evlendikten sonra pasaportunuzu değiştirmeniz için belli bir süre sınırı yok. Ama pasaportunuz resmi bir belge ve kimliğiniz değiştikten sonra pasaportunuzu da değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde yurt dışına çıkarken problem yaşayabilirsiniz.
Evlenmenin Evlendirme Memuru Önünde Yapılmamış Olması
Evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenmeler yok hükmündedir. Bu şekil şartı da, ayrı cinsten olma şartı gibi, evlenme sözleşmesinin esaslı ve kurucu unsurlarından biridir.
Türk vatandaşının yabancı uyruklu veya bir Türk ile yurtdışında evlenmesi mümkündür. Ancak bu durumda söz konusu evliliğin tescili gerekmektedir. Aksi halde kişi, Türk makamları önünde halen bekar olarak görünecek; evliliği tanınmayacaktır.
Böylece evlenmenin şekli unsuru tamamlanmış olur. Yurt içinde yetkili Türk makamları önünde yapılan evlenmeler; evlenmenin yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde usulüne uygun olarak düzenlenecek evlenme bildirim formu ile o yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.
Çok iyi bir şekilde ülkeye uyum sağladıysanız, örneğin çok iyi Almanca konuşabiliyorsanız veya uzun yıllardır Almanya'da gönüllü işlerde çalıştıysanız, sadece altı yıl sonra vatandaşlığa geçebilirsiniz. Bir Alman vatandaşıyla evliyseniz, sekiz yıldan daha kısa bir sürede vatandaşlığa geçebilirsiniz.
Siz ve eşiniz veya partneriniz ayrıldınız. Ya da eşiniz/partneriniz vefat etti. Ayrıldıysanız, Almanya'da en az üç yıl evli kalmış olmanız gerekir. Bu durum yasal partnerlikler için de geçerlidir.
Almanya'da evlenmek için vize almakta mümkündür.Bunun için Almanya'da ki evlilik dairesinin evliliğin Almanya'ya girişten kısa bir süre sonra olacağını/olabileceğini tastik etmesi gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken, Almanya'da bulunan evlilik dairesine , evlilik için gerekli evrakların teslim edilmesidir.
Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16. maddesine göre düzenlenmiştir. Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi yabancı kişiye kendiliğinden Türk Vatandaşlığı kazandırmaz.
Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Partneriniz Almanya dışında yaşıyorsa, Alman elçiliğine giderek evlilik amacıyla vize başvurusu yapabilir. Bu vize veya yerine geçen oturum izni üç ay süreyle geçerlidir ve Yabancılar Dairesi tarafından üç ay daha uzatılabilir. Bu üç ila altı ay içinde, evliliğiniz resmi olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Teşekkürler. Yabancı ile de evli olsa bir Türk vatandaşı, Türkiye'de boşanma davası açabilir. Ancak boşanma kararının verilebilmesi için yapılan evlenmenin konsolosluklar aracılığıyla nüfus kayıtlarına bildirilmiş olması gerekir.
Konsoloslukta boşanma olur mu? Konsoloslukta boşanma olmaz ancak yabancı ülkelerdeki mahkemelerden alınan boşanma kararları konsolosluğa sunularak Türkiye'de de geçerli hale getirilebilir.
Yurtdışında evlenmek isteyen iki Türk vatandaşı Türk konsolosluklarında evlenebilir. Evleneceklerden birinin yabancı uyruklu veya çifte uyruklu olması halinde, evlenme ilgili ülkenin makamında yapılır.
Evlenmenin mutlak butlanına yol açan sebepler aynı zamanda birer “kesin evlenme engeli”dir. 4721 sayılı TMK'nun 145. maddesinde mutlak butlan sebepleri; “mevcut evlilik”, “yasak derecede hısımlık”, “ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk” ve “evlenmeye engel derecede akıl hastalığı” olarak sayılmıştır.
Mutlak butlanın varlığı sebebi ile evliliğin iptali söz konusu olduğunda evliliğin iptali için herhangi bir zaman sınırlaması söz konusu değildir. Evliliğin her aşamasında evliliğin iptali davası açılması mümkündür. Cumhuriyet savcısı, eşlerin evliliği devam ettiği sürece evliliğin iptal davası açabilir.
Nisbi butlan ile evliliğin iptali davası yalnızca eşler tarafından açılabilmektedir. Ancak mutlak butlanla evliliğin iptali davası Cumhuriyet savcısı tarafından kendiliğinden açılabildiği gibi ilgisi olan herkes tarafından açılabilmektedir.
Soyadından kaynaklanan değişimden dolayı hem kimlik kartının hem de pasaportun değişmesi gerekir. Buna ek olarak kimlik kartınızdaki isminiz ile pasaportunuzdaki isminizin uyuşmaması halinde pasaportunuz geçersiz sayılacaktır.
Evlendikten Sonra Pasaport Yenileme
403 sayılı Vatandaşlık kanununda pasaportun kimlik belgesi olarak sayılması sebebiyle pasaportların güncel nüfus cüzdanıyla aynı bilgileri taşıması şarttır. Bu sebeple kimlik bilgilerinden herhangi biri değişirse, pasaportların da yenilenmesi gerekiyor.
Öncelikle iyi haberi vermek istiyorum; evlendikten sonra yurt dışına eski pasaportunuzla gidebiliyorsunuz, ancak ya eşinizin soyadını direkt alacaksınız ya da kendi soyadınızla birlikte kullanacaksınız. Adınızda bir harf bile değişse tüm bu prosedürleri tek tek halletmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri