bazı ülkelerde reşit olma yaşı ile cinsel rüşt yaşı aynıdır. türkiye'de böyle mesela. almanya'da cinsel rüşt yaşı 14 iken evlilik yaşı 18 dir. zorla evlendirmek de suçtur. cinsel rüşt yaşı kişinin cinsel davranışlarının bilincinde olduğu yaşı ifade eder.
Almanya'da 18 yaşını doldurmuş insanlar reşit sayılırlar. Her iki tarafın da istemesi koşulu ile bu kişiler kendi aralarında seks yapabilirler. Reşit olan kardeşler arasında ya da anne –baba ve reşit çocukları arasında seks yapmak yasaktır.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde dijital reşitlik yaşı 13; Almanya, Macaristan, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor.
Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Bu kapsamda cinsel rüşt yaşının da 18 yaş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Modern yasal düzenlemeler ergenlik döneminin sonları ile yetişkinlik döneminin başlarında belirledikleri bir noktayı geçiş olarak kabul eder ve genellikle 17 ila 21 yaşları arasındaki ergenler artık reşit sayılarak yasa karşısında yetişkinlerle aynı hak ve sorumluklara sahip olurlar.
İlgili 37 soru bulundu
Cinsel ilişki suçunun oluşması için mağdurun 18 yaşını tamamlamamış olması gerekir. 18 yaşından küçük mağdurun, kendi rızası ile ilişki yaşaması ceza oluşmaması için bir sebep değildir. Kendi rızası olsa da reşit olmayan kişilerle ilişkiye girilmesi hukuka uygun değildir.
15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir. Ergin kılınma, evlenme yaşını etkilemez.
Ülkelerin çoğunda reşit olma yaşı 14 yaş ile başlıyor. Almanya, İtalya, Avursturya, Macaristan, Portekiz… gibi pek çok ülkede reşit olma yaşı 14 tür. Almanya'da 14 yaşın altındakiler çocuk, 14-18 yaş genç, 18-21 ise genç yetişkin olarak sayılıyor.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
18 Mayıs 1987'de yürürlüğe giren, “7.11.1982 Tarih ve 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67, 75, 175 inci Maddelerinin Değiştirilmesi ve Geçici 4 üncü Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun” ile birlikte seçme yaşı “20 yaşına girmiş olma” şartına bağlanarak düşürüldü.
Avrupa ülkelerinden Avusturya, Bulgaristan, Estonya, Almanya, Macaristan, İtalya, Portekiz ve son olarak Belçika'da cinsel rüşt yaşı 14 olarak kabul ediliyor. Fransa, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Yunanistan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve İsveç'te ise cinsel rüşt yaşı mevcut yasalara göre 15.
Çünkü reşit olma hali 4721 sayılı Medeni Kanunda 11 ve 12. maddelerde düzenlemiş olup, sadece fiil ehliyetinin alt unsurlarını ifade etmektedir. Bir başka ifade ile, reşit olmak (erginlik) 18 yaşının doldurulması, evlenme veya mahkeme kararıyla mümkün olmakta olup, tek başına fiil ehliyetine yeterli olmamaktadır.
Her gelişim dönemi ortalama bir yaşta başlar ve biter. Birinci dönem olan “Yetişkinlik Öncesi”, döllenme ile aşağı yukarı 22 yaş arasında yer alır. Yaklaşık 17-22 yaşları insanın “İlk Yetişkinliğe Geçiş” dönemini oluşturur.
Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir. Çin: Erkeklerde 22, kadınlarda 20.
Almanya'da çocukların 9. sınıfa kadar, bazı eyaletlerde (Bundesländer) 10. okul yılına kadar okuma zorunluluğu vardır.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
Ayırt etme gücü olan küçükler dahi nişanlanabilir, bu konuda velayet sahibi anne ve babanın ya da yasal temsilcinin rızası gereklidir. Madde 118- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.
Kadında cinsellik
Libido kadında 35 yaşına kadar artar, 45 yaşına kadar sabit kalır ve çok ileri yaşlara kadar gücünü korumaya devam eder. Kadın sağlıklı olduğu sürece yine çok ileri yaşlara kadar orgazm olabilme kabiliyetini korur.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
18 yaşında reşit sayılmamızın nedeni, genellikle yetişkinlik çağına ulaşmış olarak kabul edilmesidir. Bu çağ, insanların fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak yetişkinliğe ulaştıkları dönemi ifade eder. Fizyolojik olarak, 18 yaşındaki bir kişinin vücudu yetişkinliğe ulaşmıştır ve büyüme işlemleri tamamlanmıştır.
Kişilerin evlenebilmeleri için gerekli şartlardan birisi yaştır. Türk Medeni Kanunu, 17 ve 16 yaşını doldurmuş kişiler için özel düzenleme getirmiştir. Buna göre 17 yaşını dolduranlar ya yasal temsilcilerinin ya da hakim izniyle, 16 yaşını dolduranlar ise hakim izni ile evlenebilirler.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri