Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre, makarnanın mutlaka durum buğdayından üretilmiş irmik ve su karışımından yapılması gerekmektedir. Makarna Sanayinin temel hammaddesi Triticum Durum buğdayından elde edilen irmiktir.
Sade makarna üretiminde hammadde olarak sadece irmik ve su kullanılır.
Sağlıklı beslenme çerçevesinde temel besin maddelerinden biri olan makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha zengin bir buğday türü olan durum buğdayından yapılmaktadır. Ülkemizde makarnanın unlu bir gıda olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretilmektedir.
Erişte ya da Kesme (Kazakça: кеспе; Azerice: Əriştə; Farsça: رشته); un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur.
İlgili 19 soru bulundu
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur. Çay tadını hem zenginleştirir hem de farklılaştırır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Makarna üretimi için buğday irmik hâline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir.
Margarinler; ayçiçek, mısır, palm, kanola ve pamuk yağı gibi 0 saf bitkisel yağlar kullanılarak üretilirler. Tohum ve meyvelerden üretilen yağlar, içerisinde bazı safsızlıkları da bulundurur, bu gibi yağlar 'ham yağ' olarak adlandırılır.
Türk Gıda Kodeksi Makarna Tebliği'ne göre, makarnanın mutlaka durum buğdayından üretilmiş irmik ve su karışımından yapılması gerekmektedir. Makarna Sanayinin temel hammaddesi Triticum Durum buğdayından elde edilen irmiktir.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Makarna içeriğindeki yüksek oranda karbonhidrat nedeniyle kilo aldırma potansiyeli yüksek besinlerden biri. Ancak porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde ve sağlıklı bir şekilde hazırlandığında kendisi kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye dahi yardımcı olabiliyor.
Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Ekmek; buğday unu, maya, tuz ve belli oranda su ile karıştırılıp, yoğrulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen ; nötr bir aromada olan, ucuz ve kolay temin edilebilen, besleyici ve doyurucu özellikleri olan bir gıda maddesidir (Elgün ve Ertugay, 1995).
Sodyum hipoklorit, genel olarak ağartıcı ve dezenfekte edici olarak kullanılan, halk arasında çamaşır suyu veya hipo olarak bilinen bir tür kimyasal bileşiktir.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Altın, gümüş, su, demir gibi maddeler tek çeşit taneciklerden meydana geldikleri için saf maddelere örnek gösterilebilir.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir.
Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri