Almanya'da üniversite okumak için ileri düzey en az C1 seviyesinde Almanca bilgisi gerekmektedir. Almanya'da şartlı kabul sistemi ile ileri seviye Almancanız olmasada üniversiteden kabul alabilir, gerekli Almanca seviyesine ulaşmak için Almanya'da dil eğitimi alabilirsiniz.
Üniversitelere yapılan şartlı kabul başvurusu, hem bölüme hem de Almanca dil hazırlık eğitimine yapılan başvurudur. Üniversiteler tarafından şartlı kabul belgesinin gönderilmesi, öğrencilerin başvuru dosyasındaki belgelerinin onaylanmış olduğu anlamına gelir.
Almanya'da şartlı kabulün süresi ne kadar? Şartlı kabul, henüz C1 seviyesinde Almanca bilmeyen öğrencilere verilen şartlı bir kabül türüdür. Almanya'da şartlı kabulu, tam kabüle çevirmeniz için size tanıdıkları süre genelde 1-2 yıl olmaktadır. Bu süre içerisinde istedikleri dil seviyesine (C1) gelmeniz gerekmektedir.
Almanya Şartlı Kabul Veren Üniversiteler için Lisans düzeyi başvurular ya doğrudan üniversitenin kendisine ya da Uni-Assist kurumu aracılığıyla yapılmaktadır. Uni-Assist Türkiye'de elde ettiğiniz üniversite giriş yeterliliğinizin Almanya'daki denkliğini veren kurumdur.
Şartlı kabul öğrencilerin, üniversitelerin lisans ve yüksek lisans düzeyinde programlarına başvuru aşamasında gerekli şartlardan hepsini henüz yerine getirememeleri halinde üniversitelerden alacakları kabul şeklidir.
İlgili 15 soru bulundu
1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. 2) Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır. 3) Bir dersten FD ve FF notlarından birini alan öğrenci o dersi başaramamış sayılır.
Şartlı kabul, öğrencinin belirli bir koşula bağlı olarak üniversiteye kabul edildiğini ve öğrenci bu koşulu sağlarsa üniversiteye kayıt olup eğitim görebileceğini gösteren bir belgedir. Bu koşul Almanya'daki üniversitelerde Almanca yeterliliğinin sağlanmasıdır.
Almanya'da 5.5 milyondan fazla işsiz her ay 502 euro işsizlik maaşı alıyordu. Yeni plana göre bu miktar 563 euroya yükselecek. Bu yardımı alanların kira ve sağlık sigortası masrafları da devlet tarafından karşılanacak.
Evlilerde eşler için kişi başına 451 Euro, çocuklara ise yaşlarına bağlı olarak 14 ila 17 yaş arasında 420 Euro, 6 ila 13 yaş arasında olanlar için 348 Euro ve 5 yaşına kadar olanlar için ise 318 Euro olarak ödeme yapılacak. Ödenecek paranın miktarı enflasyona göre ayarlanarak, arttırılabilecek.
Almanya'da çalışma izni almak için mesleki yeterliliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Ulusal vize başvurusunda yeterliliğinizi göstermek için yüksek okul mezuniyetinizi ve en az 2 yıl süren bir nitelikli meslek eğitimini bitirdiğinizi ispatlamanız şart.
“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya'da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor. Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
Denklik işlemleri, iş sözleşmesi, meslek ve diploma türüne göre 1 ay ile 6 ay arasında sürmektedir. Almanya'da tek bir denklik kurumu yoktur. Farklı meslekler için farklı denklik kurumları vardır.
Almanya'da Üniversite eğitimleri tamamen ücretsizdir. Evet yanlış duymadınız Almanya eğitim sistemi üniversite öğrencilerinden yıllık sadece 500 ile 1.500 Euro arasında bölge ve üniversiteye göre harç ücreti almaktadır. Genel olarak da üniversitelerin yıllık harç ücreti 1.000 Euro civarındadır.
Almanya sizden vize başvurusu için A1 seviye dil sertifikası talep etmektedir ancak başvurduğunuz iş yeri sizden B1 veya C1 seviye dil isteme hakkına sahiptirler.
Çocuklarınız belli bir yaştan sonra sizinle birlikte yaşamıyor olsa da, çocuk parası alma hakkınızı kaybetmezsiniz. 2023 Ocak ayında yapılan düzenlemeler öncesinde birinci ve ikinci çocuk için 219 Euro ödeme yapılırken, üçüncü çocukta bu rakam 225 Euro'ya yükseliyor ve 4. çocuktan itibaren ise 250 Euro'ya varıyordu.
Güncel olarak birinci ve ikinci çocuk için ayda 219 avro verilir. Üçüncü çocuk için 225 avro verilir. Dördüncü ve sonraki çocukların her biri için 250 avro verilir (Şubat 2022 itibariyle). 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren daha fazla çocuk parası verilecek.
Bekar yetişkinler ayda 502 avro, evli çiftler kişi başı 451 avro ve çocuklar yaşlarına bağlı olarak 318 ila 420 avro alabilirler (2023 itibariyle).
Tek yaşıyan kişinin emekli maşı 1.000 Euro civarında ise, hangi bölgede yaşadığına bakılmaksızın, kira yardım talebinde bulunabilir. Sosyal yardım, işsizlik parası (Arbeitslosengeld II) veya “BaföG” alan kişi kira yardım parası alma hakkına sahip değildir, çünkü kira maliyetleri aldıkları yardımın içindedir.
Almanya'da yasal asgari ücreti ilk olarak 2015 yılında saat başı 8,50 euro olarak uygulamaya konulmuştu. Ülkede asgari ücretin yükseltilmesi Başbakan Olaf Scholz'ın en önemli seçim vaatlerinden biri olmuş ve hükümet ülkedeki saatlik yasal asgari ücreti Ekim 2022'de 10,45 eurodan 12 avroya yükseltmişti.
Almanya Çalışma Bakanlığı'nın hesap yöntemine göre 12 euro asgari saat ücret kazanan ve haftada 38,5 saat çalışan birinin eline geçen aylık brüt maaş 2 bin 2 euro. Asgari ücretin 12,41 olmasıyla alacağı brüt aylık maaş ise 2 bin 69 euro olacak.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
ÖSYM Sonuç Belgesi: Türkiye'de liseden mezun olan öğrencilerin Almanya üniversitelerine başvuru yapabilmek için Türkiye'de yükseköğrenim görmeye hak kazanmış olmaları gerekmektedir. ÖSYM sonuç belgesi, Almanya devlet üniversitelerinin lisans başvurularında talep edilen bir belgedir.
1. Münih Teknik Üniversitesi. Almanya'nın en iyi üniversitesi Münih Teknik Üniversitesi(TUM), bu sene yayınlanan listede dünyada 60. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri