Prensip olarak, kolay bir üniversite diploması olmaz. Almanya'da ise daha da zor olabilir. Tanımadığınız bir ülke ve ana diliniz olmayan herhangi bir dilde eğitim almak bunu daha da zor yapacak. Başlangıçta söyleyeyim Almanya'da lisans programları yüksek lisans programlarına oranla çok daha zor.
Alman eğitim sistemi Avrupa'da en zor eğitim sistemi olarak bilinir.
Dil eğitiminiz sırasında ve sonrasında Almanca Dil Yeterliliğini ölçen sınavlara katılarak; üniversitelerin DSH Hazırlık Programları için minimum B1-B2, lisans veya yüksek lisans programlarına kesin kabul için ise C1 seviyesinde dil yeterlilik belgesi sunduğunuzda eğitiminize başlayabilirsiniz.
Lise Diploma Notu: Türkiye'de lise bitirip Almanya'da üniversite okumak isteyen öğrencilerin lise diploma notunun en az 75 olması önerilir.
Almanya'da Üniversite Eğitimi Kaç Yıl Sürer? Almanya'da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Ancak Almanca bilgisi olmayan öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce, eğitime başlayacakları üniversite bünyesinde 1 sene boyunca hazırlık eğitimi almak durumundadır.
İlgili 36 soru bulundu
Prensip olarak, kolay bir üniversite diploması olmaz. Almanya'da ise daha da zor olabilir. Tanımadığınız bir ülke ve ana diliniz olmayan herhangi bir dilde eğitim almak bunu daha da zor yapacak. Başlangıçta söyleyeyim Almanya'da lisans programları yüksek lisans programlarına oranla çok daha zor.
Şartlı kabul, öğrencinin belirli bir koşula bağlı olarak üniversiteye kabul edildiğini ve öğrenci bu koşulu sağlarsa üniversiteye kayıt olup eğitim görebileceğini gösteren bir belgedir. Bu koşul Almanya'daki üniversitelerde Almanca yeterliliğinin sağlanmasıdır.
Almanya dışında eğitim veren bir okuldan aldığınız diplomanız veya mesleki niteliklerinizi gösteren bir dereceniz varsa, bu belgelerin Almanya'da denkliğini alabilirsiniz.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Almanya üniversitelerine başvuru için Almanca bilme zorunluluğu yoktur. Almanya üniversitelerinden şartlı kabul alıp, bir yıl süreyle Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Almanca eğitimini tamamlayıp, üniversitenin şart koştuğu TestDAF belgesini almanız durumunda üniversitede eğitiminize başlayabilirsiniz.
Tüm bunların yanında dezavantaj olarak görülebilecek en önemli şartlar ise özellikle lisans bölümleri için Almanca bilme zorunluluğunun olmasıdır. Almanya'da üniversite okumak isteyen öğrenciler için Almanca biliyor olmak son derece önemlidir.
Almanyada üniversite okumak için YKS şart mı? Eğer lise diplomanız size Türkiye'de ya da Avrupa birliğinde bir ülkede doğrudan sınavsız üniversiteye giriş hakkı vermiyor ise ( Yani lise diplomanız Abitur, Matura, Bakalorya vb. değilse ) YKS sınavına girmeli ve bir lisans bölümüne yerleştirilmelisiniz.
Devlet yada özel , vakıf üniversitesi ayrımı yoktur. Yüksek lisans için böyle bir kriter söz konusu değildir. Almanya'ya vize başvurusu yapabilmeniz için B1 düzeyde Almanca'ya sahip olmanız gerekir. Almanya'da üniversiteye direk kabul almanız / başlamanız için C1 düzeyde Almanca'ya sahip olmanız gerekir.
Yardımdan yaklaşık 3 milyon öğrencinin faydalanması bekleniyor. Yardımdan faydalanmak içni 1 Aralık 2022 itibarıyla Almanya'daki herhangi bir üniversitede veya meslek okulunda öğrenci olmak gerekiyor. Öte yandan yardım vergiden muaf olacak. Öğrenciler, kimlik tespiti için 'BundID' isimli hesap açmalı.
Almanya ya gitmeden önce, en azından temel Almanca bilgisi edinmenizi önemle tavsiye ederiz. Branş eğitiminden önce her yabancı öğrencinin Almanca Dil Sınavından geçmesi (DSH veya TestDaF) ve yüksek öğrenim hakkı elde edebilmek için bu sınavda başarılı olması gerekmektedir.
1. Münih Teknik Üniversitesi. Almanya'nın en iyi üniversitesi Münih Teknik Üniversitesi(TUM), bu sene yayınlanan listede dünyada 60. sırada yer almaktadır.
Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır.
Yasayla düzenlenmiş bir meslekte, Almanya'da denklik olmadan çalışamazsınız. Ancak yasayla düzenlenmemiş mesleklerde çalışabilirsiniz. Yasayla düzenlenmemiş meslekler için herhangi bir denkliğe ihtiyacınız yoktur. Bu, örn. araştırma, şirket veya diğer mesleki alan faaliyetleri olabilir.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
Türkiye'deki yüksek eğitim kurumlarının hepsi Anabin'de H+ statüsünde değerlendiriliyor. Yani, Türkiye'deki üniversitelerin hepsi Almanya'da tanınıyor.
Başvuru için gerekli olan başvuru dosyası (Başvuru formu, gerekli evraklar, tercüme, Özgeçmiş- CV vb) danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve eksiksiz bir şekilde bir araya getirilir. Denklik başvurularında bölüme göre Almanya Denklik Kurumları işlem ücreti almaktadır. Bu ücret 100-600 Euro arasında değişebilmektedir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Almanya'da Eğitim ve Yaşam giderleri
Almanya sosyal bir devlet olduğu için öğrencilerden sadece harç ücreti almaktadır. Yıllık harç ücretleri eyaletten eyalete değişmekte olup genelde 800 ile 1500 Euro arasındadır. Genel olarak ise üniversitelerin çoğu 900-1000 Euro civarında yıllık harç ücreti alır.
Kısmi denklik: Denklik kurumu kısmi denklik kararı vermişse, tam denklik alabilmek için öngörülen telafi eğitimlerine katılmak üzere § 16-d kapsamında vize alınıp Almanya'ya gidilebilir. Vize için gerekli dil düzeyi en az A2'dir. Ancak eğitime başlanıldığında dil seviyesinin B2 olması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri