Alınan yol d sembolüyle gösterilir, vektörel değil
Hız vektörel (yönlü), sürat ise skaler (yönsüz) bir büyüklüktür.
Alınan yol ve yer değiştirme ise bir zaman aralığı sonunda hesaplanır. Alınan yol skaler bir büyüklüktür, yalnızca bir uzunluk değeridir ve hareketin yönü hakkında bir bilgi vermez.
Yer değiştirme ve alınan yol türetilmiş büyüklüktür.
Vektörel: Büyüklük ve yön olarak tanımlanan değerlerdir. Örneğin 12 kilometre/ saat hızla İzmir'e. Alınan yol ne olabilir örnek verelim: 120 kilometre yol--- o zaman bu durumda sadece büyüklüğünü belirttiğimiz için skaler büyüklük olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Alınan yol d sembolüyle gösterilir, vektörel değil skaler bir büyüklüktür, yönü yoktur ve asla eksi işaretli olamaz.
Günlük ve kinematik kullanımda hız bir objenin süratinin büyüklüğü olarak adlandırılır ve skaler bir büyüklüktür. (Konumunun değişim oranı) Ortalama sürat ise toplam alınan yolun toplam zamana bölünmüş halidir. Anlık hız ise zaman 0'a yaklaşırken hesaplanan ortalama hıza denir.
Sürat = Alınan yol / Zaman formülü ile hesaplanır. Örneğin bir otomobil saatte 70 km süratle yol alıyorsa, 70 onun yolda almış olduğu süratidir. Aracın 70 km ile Doğuya doğru gitmesi ise onun hızıdır. Yani hız aynı zamanda sürati de kapsayan bir bilgidir.
Fizikte ölçülen en büyük hız ışık hızı; en küçük hız ise saç telinin uzama hızıdır (3.10–9 m/s) Günümüzde bu değerler arasındaki bütün hızlar ölçülebilmektedir. Hareketlinin birim zamanda aldığı yola sürat denir. Sürat, skaler bir büyüklüktür ve SI'da birimi m/s'dir. Otomobilin hız göstergesi sürati ölçer.
Sürat ise bir cismin hareketi sırasında birim zamanda aldığı yoldur. Alınan yol skaler olduğu için sürat de skalerdir, yön bilgisi içermez.
Genel formülü yazacak olursak: Sürat ile zamanı çarparak alınan yolu elde ederiz, Alınan yol = sürat x zaman.
Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Cisim hareketi sonucunda başladığı konuma dönüyorsa yer değiştirmesi 0 kabul edilir. Yer değiştirme vektörel bir büyüklüktür ve yönü vardır. Cismin hareketi boyunca izlediği yolun uzunluğuna da alınan yol denir. Skaler bir büyüklüktür, bu nedenle herhangi bir yönü yoktur.
Birim zamanda alınan yola sürat denir. 2. Sürat birimi km/sa ya da m/sn olarak gösterilir.
yol eşittir hız çarpı zaman.
Fizikte yönü olan kavramlara vektörel denirken yönü olmayan kavramlara ise skaler denir. Kütlenin yönü yoktur buna karşın ağırlığın yönü vardır ve yerçekimine doğrudur.
İşte detaylı anlatım… Hız problemlerinde hız formülü x=V.t olarak bilinmektedir. Bu formülde x=Yol, V=Hız ve t=Zaman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde bir aracın hızı hesaplanırken merak edilen diğer konu ortalama hızdır.
Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
Alınan yolun zamana oranına sürat denir ve araçlardaki göstergede surattir.Yer değiştirmenin zamana oranına ise hız denir.
Fizikte nesnelerin yer değiştirmesi Δ (üçgen) sembolü ile gösterilir.
Konum, bir cismin uzayda hangi noktada olduğunu belirtir ve koordinatlarla ifade edilir. Tek, iki veya üç boyutta hareket konseptleri vardır. Hız, konumun zamanla değişim oranıdır ve vektörel bir büyüklüktür. Sürat ise hızın büyüklüğünü ifade eder ve yön içermez.
Burada, hız (v), birim zamanda alınan yolun (s) zaman (t) ile bölünmesi ile elde edilir. Hızın birimi genellikle metre/saniye (m/s) veya kilometre/saat (km/saat) olarak ifade edilir, ancak farklı birimler de kullanılabilir.
Bir parçacığın ani hızını hesaplarken, o parçacığın belirli bir zaman aralığında, konum-zaman grafiğine ihtiyaç duyulur hız=yol/zaman .
Yol zaman değişim grafiği zamanla alınan yolu gösteren grafiktir. Herhangi bir andaki hız değerini bulmak için yol-zaman eğirsinin o noktadaki eğimi hesaplanır.
3. Çizgisel hız: Birim zamanda alınan yol demektir. Dünya'nın şekli nedeniyle Ekvator'dan kutuplara doğ- ru azalır. Çizgisel hız, Ekvator'da saatte 1670 km iken, kutuplarda sıfırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri