Özellikle T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgesinde gözenekler daha geniştir ve yağ bezleri daha büyüktür. Buna bağlı olarak alın bölgesindeki cilt hücreleri daha fazla yağ üretir, fazla yağ kıl köklerinde birikerek gözeneklerin tıkanmasına ve sivilceye neden olabilir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Alındaki akne genellikle yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi, saç ürünleriyle temas, stres ve hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur.
Bunun nedeni, bağışıklık tepkisinin neden olduğu iltihaplanmanın cildin daha fazla tahriş olmasına ve şişmesine yol açması olabilir. Ek olarak, belirli alerjenler komedojenik (gözenek tıkayıcı maddeler) olabilir ve bu da potansiyel olarak gözeneklerin tıkanmasına ve sivilcelerin çıkmasına neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Karbonat içerikli ürünlerin kullanımı tıkalı gözeneklerin açılmasında oldukça etkilidir. Tıkalı gözenekler aynı zamanda vakumlu temizleme sistemleri aracılığıyla da açılabilmektedir. Doğru şiddette ve doğru cihazla tıkalı gözenekler açılarak pütürlü görünümün ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.
Yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak ve yeni komedon oluşumunu önlemek içinde ilaçlar geliştirilmiştir. Tedavi edilmeyen akne skar yani iz yaratarak hem kozmetik hem de ruhsal sorunlara yol açabilir. Sivilce izlerinin giderilmesi için kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller ve lazer peeling kullanılabilir.
Bu tıkanıklılığa sebep olan etkenler; aşırı sebum salgılama, ölü hücrelerin gözeneklerde birikmesi, yetersiz kalan cilt bakımıdır. Ancak etkili bir cilt temizliği ile bu durumun önüne geçilebilir. Etkili cilt bakımını sağlamak içinde karbon içerikli ürünler tercih edilebilir.
İsilik, cildin altındaki gözeneklerde ve kanallarda sıkışan ter nedeniyle cildin tahriş olmasıdır. Ter vücudu terk edemediği için küçük sivilcelere benzeyen kabarmalara, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olabilir. İsilik, sıcak ve nemli iklimlerde oldukça yaygın görülen bir durumdur.
“Yenidoğan bebeklerin cildine tuz sürmek isilik ve pişiği önler” Yanlış! Çok yanlış ve tehlikeli bir inanıştır.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Evet, karaciğer yağlanması bazı durumlarda ciltte sivilceye neden olabilir.
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur . Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.
Yeni doğan bebeğin yüzünde, genellikle yanaklarında, burnunda, göz kapaklarında, çenesinde ve/veya alnında küçük sivilcelerle akneler belirti verir. Bu, yeni doğan sivilcesi olarak da adlandırılan bebek sivilcesi olabilir. Yeni doğanlarda sık görülür ve 10 bebekten 3'ünde görülür.
Bazen kör sivilce cilt yüzeyinden patlayarak görünür hale gelebilir bazen de hiç iz bırakmadan kendiliğinden geçebilir. Cilt üzerinde beyaz veya siyah nokta adı verilen yağ birikintilerinin cildin derin katmanlarında gelişmesi küçük ya da büyük kör sivilce oluşumuna neden olabilir.
Alında çıkan sivilce için benzoil peroksit, salisilik asit, azelaik asit, adapalen gibi iltihap önleyici ve sivilce kurutucu bileşenler içeren reçetesiz ilaçlar kullanabilirsiniz.
Ayrıca aşırı egzersiz yapma, enfeksiyonlar, yüksek ateş, stres, aşırı dar ve hava geçirmeyen kıyafetlerin kullanılması da isilik nedenleri arasında sayılabilir. Bebeklere kalın ve sıkı kıyafetler giydirmek, fazla nemlendirici kullanmak da isilik oluşumuna zemin hazırlar.
İsilik, alerjik bir reaksiyon değildir ve kuru cilt değildir. Bu durumları tedavi eden kremlerin kullanılması yardımcı olmayabilir. Kendi kendine geçmeyen şiddetli isilikler için doktorunuz iyileşmeyi hızlandırmak için bir steroid krem reçete edebilir.
İsilik Belirtileri
Görüntüde etrafı kırmızı içi sıvı dolu kabarcıklara ek olarak kaşıntı, batma ve karıncalanma hissi, terleyememe daha ciddi durumlarda iltihaplı döküntülere ek olarak ateş, titreme, bulantı ve ağrı gibi belirtiler gözlenebilir.
Yaralanma, alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlar kabarcıklara neden olabilir. Kabarcık oluşturabilecek olası sebepler şunlardır: Yanıklar veya haşlanma. Güneş yanıkları
Salisilik asit/glikolik asit/retinoik asit gibi ölü tabakayı söken içerikler, AHA'lı (meyve asitli) veya A vitaminli kremler -üst tabakanın ekfoliye edilmesine yardımcı olacağından- tercih edilmelidir.
Tavuk derisi hastalığı; saç, tırnaklar ve cildin en dış katmanının yapısında bulunan keratin proteinin aşırı üretiminden kaynaklanır. Keratinin fazlası kıl köklerinde birikir ve gözenekleri tıkar.
Örneğin çok fazla trans yağ içeren veya çok fazla tuz içeren besinler, sivilce oluşumunu büyük ölçüde desteklemektedir. Cips, işlenmiş çikolata, Çin tuzu, tavuk bulyon, katkı maddesi içeren salça, jelibon ve benzeri gıdalar; cildin doğal yağ dengesini bozarak sivilce oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır.
Sivilceye iyi gelebilecek cilt dostu besinler arasında probiyotik içeren gıdalar, (yoğurt,peynir,kefir, ayran…) da yer alır. Yeşil çay, azalmış inflamasyon ve azaltılmış sebum üretimi ile ilişkili polifenoller içerir. Yeşil çay ciltteki yağ miktarının azalmasına yardımcı olarak sivilceye iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri