Bu çalışma Acil Serviste ve 112 Komuta Merkez/Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan sağlık personeline uygulanan fiziksel ve sözel şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini ve Beyaz Kod uygulamalarını içermektedir. da etkili olmuştur.
Şiddete uğrayan sağlık çalışanı tarafından “113” numaralı telefona doğrudan da bildirim yapılabilecektir. Bildirim üzerine Beyaz Kod Birimi, olayın adli makamlara intikal ettirilip ettirilmediğini araştıracak ve şayet ettirilmemiş ise olayı derhal adli makamlara bildirecektir.
Bu olayla ilgili hareket planını tekrar inceler. kurum yöneticileri tarafından derhal “113” numaralı telefonla Beyaz Kod Birimine bildirim yapılması gerekmektedir. Eş zamanlı olarak olayın; ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi gereklidir.
Beyaz kod davaları kamu davası niteliği taşıdığı için, hekim hangi aşamada şikayetini geri çekerse çeksin dava kendiliğinden devam ediyor.
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
İlgili 37 soru bulundu
Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir. Kurul incelemeyi yaparak gerekli ise düzeltici faaliyet yapmak üzere başhekimliğe rapor sunar. Bazı yerlerde siyah kod olarak da adlandırılır.
Mavi Kod durumlarında, hastanın hayati fonksiyonlarının geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde zarar görmemesi amacı ile uzman müdahalesi için sadece 2-5 dakikalık süre bulunur. Bu sürenin etkin kullanılmaması durumunda ise istenmeyen mortalite ve morbidite durumlarının gelişmesi kaçınılmazdır (Bayramoğlu 2013).
Buna göre başta hekimler olmak üzere ülkemizde görev yapan sağlık meslek mensupları, sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerinden dolayı şiddete maruz kaldıklarında BEYAZ KOD verebilmektedirler.
Fiziksel veya Sözlü Şiddete uğrayan sağlık personeli beyaz kod uygulamasına başvurur. Sağlık hukuku avukatı olarak hekimin hasta ve yakınlarına yönelik şikayet ve tazminat taleplerinde müvekkillerimizin yanında olarak haklarını en kısa sürede almasını ve ilgililerin cezalandırılması için avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Mavi Kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır.
Beyaz Kod başvurusu yapıldıktan sonra mağdurun şikayetçi olup olmadığına bakılmaksızın, hastane idaresi şiddet olayını adli mercilere bildirmekle yükümlüdür. Şiddet olaylarında, mağdur özel hastane, devlet hastanesi personeli olup olmadığına bakılmaksızın kamu görevlisi sayıldığından, suç şikayete tabi değildir.
BEYAZ KOD OLAYDAN SONRA DA VERİLEBİLİR Mİ? Beyaz kod bildiriminin sadece olay anında verilmiş olması gerekmez. Bu bildirim, şiddet olayından sonra da yapılabilir. Bu da www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki formu doldurmak şeklinde olur.
Bu kapsamda Beyaz Kod Uygulamasına başlanılmış, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere 7 gün 24 saat hizmet verecek şekilde 113 Beyaz Kod Çağrı Merkezi kurulmuş, "www.beyazkod.saglik.gov.tr" internet adresi oluşturulmuştur.
Yangın, patlama vb. acil durumlarda;
4444 arayarak Kırmızı Kod veriniz. Olay yeri hakkında bilgi veriniz Kırmızı Kod (İlk Müdahale Ekibi) en kısa sürede ulaşacaktır.
154 Nerenin Numarası? 154 nolu telefon Alo Trafik çağrı merkezine ait telefon numaralarından biriydi. Herhangi bir yaşanan trafik probleminde aranan bir numara olan 154'ün 1 Kasım 2005 yılı itibari ile kullanımı iptal edilmiştir. Bu tarihten sonra 154 nolu telefon tek acil çağrı numarası olan 112'ye bağlanmıştır.
112 nolu numara 6 farklı kurum için oluşturulan ortak bir telefon hattıdır. Bu yıla kadar sadece ambulans için kullanılan 112 nolu çağrı merkezi polis, jandarma, itfaiye, sahil güvenlik ve orman yangıları ihbar hatları ile birleşmiştir.
Beyaz Kod'un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.
* Olay yerinde müdahale sona erdiğinde; güvenlik görevlisi tarafından, çağrının yapıldığı telefondan 1111 numaralı telefon aranarak ve # tuşlanarak çağrı sonlandırılır.
Beyaz kod kapsamında işlenen suçlar genel itibariyle takibi şikâyete bağlı olmayan, başka bir ifade ile siz şikâyetçi olmasanız dahi adli mercilerce kendiliğinden soruşturulan suçlardır. Bu tür suçtan haberdar olan yöneticinin, suçu adli mercilere intikal ettirmesi yasal bir zorunluluktur.
Beyaz Toros aydınlatılmamış faili meçhul siyasal cinayetlerin polis aracı süsü verilmiş suç aracıdır. 1993-1996 yılları arasında sloganı “ben devletim kaybederim!” olmuştur. "Yeşil” kod adlı adı Mahmut Yıldırım olarak bilinen kişinin mensubiyeti devlet içinde örgütlenmiş çetelerdir. Akıbeti ve cinayetleri meçhuldür.
Gri Kod verildiğinde, hastane güvenliği ve hastane polisi gerekli müdahaleyi yapmak üzere durumdan haberdar oluyor. Hastane polisi, merkeze haber vererek Beyaz Kod gerektirecek bir olayı, şiddete dönüşmesi muhtemel bir olayı haber veriyor.
Mavi kod çağrısı ilgili bölümdeki doktor ya da diğer sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Doktor ya da diğer sağlık personelinin bulunmadığı durumlarda hastanenin diğer çalışanları tarafından yapılabilir.
Beyaz kod uygulaması da bunlardan biri ve afet ve acil durumlarda kullanılır. İşte mavi kod ile ilgili merak edilenler... Mor kod, Hastane Afet Planındaki tehditlere (patlama, yangın, teknik destek ünitelerinin çökmesi, tehlikeli madde yayılımı, sabotaj, deprem, siber saldırı vb.)
Sarı alan: Kişinin geçirdiği bir kaza, travma vb. sonucunda vücudunda kalıcı hasar oluşma riski olan hastalıklara sahip olması durumunda yapılacak tıbbi müdahale için sarı alan birimi hizmet vermektedir. Sarı alana yönlendirilen hastalar, müdahaleden önce bir süre bekleyebilmektedir.
Yangın veya duman görüldüğünde ne yapılmalıdır? Yangını fark eden personel tarafından en yakın yangın alarm butonuna basar. Hastane güvenlik merkezine ait 5555 numaralı dâhili hat aranarak yangının yerini bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri