Aloe vera için kullanacağınız saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla bulunan bir saksı olması önemli.
Kış aylarında gübre kullanılması tavsiye edilmiyor.Aloe veranın geniş bir saksıda büyümesi gerekiyor. Süzgeç delikleri fazla olan geniş hacimdeki kil saksılar, aloe vera için en uygun seçeneklerden biri oluyor. Saksıdan dışarıya doğru büyüyen aloe veranın yaprakları uzadıkça daha büyük bir saksıya geçiş yapılıyor.
İlk etapta seçeceğiniz saksının çok büyük olmamasına dikkat etmelisiniz, çünkü aloe vera görece orta ve küçük olan saksılarda daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulur. Sulama yaparken suyun aloe vera bitkisinin yapraklarına değmediğinden emin olmalısınız. Aksi halde yapraklarda çürümeler meydana gelecektir.
Aloe vera bitkisini yazın haftada bir kez, kışın ise ayda 2 kez sulayabilirsiniz. Bitkiyi yavaş yavaş ve derinden sulamaya özen gösterin. Nisan'dan Eylül ayına kadar olan sürede aloe vera bitkisi kuvvetle büyür. Büyümesini hızlandırmak ve güçlendirmek için ayda iki kez gübre verebilirsiniz.
Peki, aloe vera evde nerede durmalı? Mayıs ayında balkona ya da dışarıya eylülden itibaren iç mekana almalısınız. Evinizde yaz mevsiminde balkonda kış mevsiminde ise iç mekanda konumlandırabilirsiniz. Güneş alan bir odanızda, direkt gün ışığına maruz kalmadan aydınlık yerlerde aloe veranız daha hızlı gelişecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Aloe vera canlandıran karışım nasıl yapılır? Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Yaşam alanında yer verilen aloe vera, havadaki zararlı maddeleri emer ve insan sağlığına zarar vermesini önler. Bu etkiye sahip olan aloe vera, bakımı kolay olduğundan birçok odada bulunabilir. Özellikle de çalışma odası ve mutfak için önerilen aloe vera bitkisi sayesinde, evinizdeki kötü havayı temizleyebilirsiniz.
Aloe vera bitkisi bakımı için bir diğer önemli konuysa sulamadır. Bitki, yapısı gereği fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu nedenle yüzeyin 5 cm altında bulunan toprak kuruyana kadar sulama işlemi yapmamalısınız. Aloe verayı yazın haftada 1, kış mevsiminde ise ayda 2 kere sulamanız yeterlidir.
Yaprağı Keserek Aloe Vera Çoğaltma
Büyük, zedelenmemiş, herhangi bir hastalık belirtisi olmayan yapraklar çoğaltmak için uygundur. Yaprağı kesmenize yardımcı olacak bıçak kesinlikle temiz olmalı.
Merak edilen bir diğer soru “Aloe vera çiçek açar mı?” sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun cevabı, nadir de olsa evettir. Bazen kırmızı ve sarı renkte, bitkinin etrafında küçük çiçekler açar. Genelde ilkbahar aylarına yakın bu çiçekleri görebilirsiniz.
Toprak seçimi:
Aloe vera organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda rahatça yetişme imkanı buluyor. Bu nedenle eğer evde aloe vera yetiştirmeye karar verirseniz mutlaka bu türde toprak edinerek işe başlamanız gerekiyor.
Aloe kesmek için yapraklarının iyice gelişmesini beklemek gerekir. Yani küçük boyutlu aloe vera yapraklarını kesmeniz uygun değildir. Gelişen ve büyüyen yapraklarda daha çok jel bulunmaktadır. Bu yüzden gelişmiş olan yaprakları dipten kopartmanız uygun olacaktır.
Evet, aloe vera jelini çıkardıktan sonra cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz. Sivilceli bölgeye parmak ucu ile masaj yapılabilir. Gece uykudan önce sürmeniz daha etkili olacaktır. Cilde sürülen aloe vera jeli sayesinde cilt bakımını doğal ve bitkisel bir malzeme ile yapmış olursunuz.
Aloe vera bitkisinden, en az 7-8 cm uzunluğunda bir sürgün veya yaprak kesilir. Kesilen parçanın, üzerinde fazla nem olmadığından emin olunarak, yara kısmının hava ile temas ederek iyileşmesi için 1-2 gün bekletilir. Köklendirme hormonu uygulanabilir, ancak zorunlu değildir.
Aloe vera bitkisi fazla sulandığında yaprakları sararır. Toprak tamamen kurumadan yapılan sulama işlemleri bitkinin yapraklarını sarartır. Çamur şeklindeki toprak yapısı bitkinin köklerini çürüteceğinden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır.
Kısacası bitkilerin/çiçeklerin saksılarının zaman zaman değiştirilmesi gerekir. Saksı değişimi için en uygun zaman genellikle ilkbahardır. Ancak bitkinizin türüne göre bu durum değişebilmektedir. Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
Aklınızdaki aloe vera yenir mi sorusuna evet yanıtını vereceğiz. Fakat sadece tüketim için yetiştirilen aloe verayı temin etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Ev ortamında büyüyenleri kişisel bakımda kullanabilirsiniz. Dilediğiniz her tarife uyarlayarak aloe veradan faydalanabilirsiniz.
Kilit mineraller olarak kalsiyum, krom, bakır, demir, mağnezyum, manganez, potasyum, fosfor, sodyum ve çinko. Yanmaya (güneş yanıkları da dahil) karşı aloe vera nın iyi geldiğini artık adımızı bilir gibi biliyoruz. Zarar gören tabakaları onarma özelliği ile rejenerasyon (yenilenme) sağlayarak dokuyu onardığı bilinir.
10 dakika bekletildikten sonra, cildinizi soğuk suyla yıkamanız gerekir. Aloe vera jeli uygulandıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Eğer ciltte uzun süre kalırsa, cildi gerer ve kurumasına neden olur.
Aloe vera bitkisinin yapraklarında kimi zaman yumuşama görülebilir. Bu bitkiyi yetiştiren kişiler de "Aloe vera yaprakları neden yumuşar?" sorusuna yanıt arar. Aloe veranın yumuşamasının nedeni fazla sulama olabilir. Ayrıca toprak türü de yapraklarda yumuşama yapabilir.
Aloe vera çiçeğinin konumu da bitkinin yetişmesi için önemlidir. Rüzgardan uzak tutarak bu çiçeğin daha uzun süre canlı kalmasına yardım edebilirsiniz. Güneşi doğrudan alması şart değildir; fakat güneşli bir odada olduğunda verimli şekilde büyür.
Devetabanı, areka palmiyesi, orkide, menekşe, kaktüs, salon bitkileri en çok tercih edilen bitkilere örnektir.
Aloe vera güneşe maruz kaldıysa ve yapraklarında sararmalar oluştuysa, solan yaprakları derhal bitkiden uzaklaştırmanız gerekir. Bunun için budama makasını kullanabilirsiniz. Eğer bitkiniz yanlış sulama nedeniyle çürüdüyse ve bu çürümeler köklerdeyse, bitkinizi köklere zarar vermeden saksıdan çıkartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri