Alışkanlıklar, genellikle günlük hayatta sık sık ve düzenli olarak tekrar edilen davranışlar olarak bilinir. Psikolojide ise belli bir durum karşısında otomatik olarak yani düşünmeksizin ortaya çıkan eylemler olarak tanımlanır.
Peki Alışkanlık Nedir? En temel örnekten yola çıkacak olursak bir işe başlamadan önce ya da sabah uyanabilmek için (ya da uyandığını hissedebilmek için) güne kahve ile başlamak. İş yerinize gidip masanıza oturduğunuzda ilk iş e-mailleri ile ilgilenmeniz. Bunlar bile birer alışkanlık örneğidir.
TDK (2006) alışkanlığı “İç ve dış etkilerle hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonu- cu beliren şartlanmış davranış” olarak tanımlarken, Güney (1998) “canlı bir varlığın tekrarlanan bir etkiyle edindiği tutum veya öğrenme sonucu otomatik olarak yapılan davranışlar” olarak açıklamıştır.
Alışkanlığın bir tanımı; gün içerisindeki hareketlerin tekrarlanarak basmakalıp haline gelmesiyle aynı durumlarla karşılaşınca aynı tepkilerin verilmesidir. Bu otomatik tepki; duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarına dönüşür.
İlgili 45 soru bulundu
Bildiğiniz üzere bir şeye alışmak, alışkanlık kazanmak zihnimizde 20 günde meydana gelen bir durumdur. Aynı eylemi, aynı hareketi 20 gün boyunca yaptığınızda 21. günde alışkanlık kazanmış olursunuz.
Charles Duhigg'in, “Alışkanlığın Gücü” (The Power of Habit) adlı, ünlü kitabıyla yerleştirdiği, “alışkanlık döngüsü” diye bir kavram vardır. Buna göre, alışkanlığı oluşturan, birbiriyle ilişkili birçok öğe vardır. Bu öğeler, “tetikleyici etken”, “sergilenen davranış” ve “elde edilen ödül”den oluşur.
Bağımlılık, alışkanlığın bir sonraki safhasıdır. Bağımlılığın tam olarak oluşması, bağımlılık davranışının rutin ve aşırı ölçüde yapılmasıyla değerlendirilir. Yapmadan duramama, kişi zarar görse de alışkanlığından vazgeçememe, istese de bırakamama, onsuz yapamayacağını düşünme gibi duygular ve düşünceler baskındır.
Alışkanlık dediğimiz şey çoğu zaman tetiklenme, eylem ve ödül şeklinde ilerleyen bir sürecin sonunda gerçekleşir. Yani bir durum, bir eylemi tetikler. Eylemin sonucunda ödül alırsanız, o eylemi yapmaya devam edersiniz.
Alışkanlık hâline getirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şeyi sürekli yapar olmak.
Alışkanlıklar beynimizin derinlerine işlenmiştir, o yüzden yerleşmiş bir alışkanlığı tamamen yok etmek mümkün değildir, ama değiştirmek mümkündür. Değişimi sağlama yöntemlerinin hızı ve kolaylığı insandan insana ve konudan konuya değişiklik gösterir.
Sağlığı olumsuz yönde etkileyen, zararlı olduğu bilindiği halde kolay kolay vazgeçilemeyen alışkanlıklara sağlığa zararlı alışkanlıklar denir. Başlıca Zararlı Alışkanlıklar Nelerdir? Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.
“Bildiğiniz üzere bir şeye alışmak, alışkanlık kazanmak zihnimizde 20 günde meydana gelen bir durumdur. Aynı eylemi, aynı hareketi 20 gün boyunca yaptığınızda 21. günde alışkanlık kazanmış olursunuz.” “Zihnimizin bir şeye alışma süresi 20 gündür, 21. günde alışkanlık haline gelir.
Bağımlılık dediğimiz zamansa akla gelenler kişinin duyduğu şiddetli arzu, ilişkide kendini güvende hissedemediğinde yaşadığı keskin ruh hali değişimleri, normal bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirememe, partnerini takıntı haline getirme ve terk edildiği zaman ortaya çıkan şiddetli uzaklaşım semptomlarıdır.
Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamında gelmektedir. Psikolojik olarak asalında bağımlılık insana keyif verse de bir süre sonra ruhsal problemleri bereberinde getirmektedir. Bağımlılık, adamak, kendini başkasına adamak anlamına gelmektedir.
2.3.Görenek: Görenek, “bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığı, âdet, alışkı” (Türkçe Sözlük, 2005:779), “eskiden beri sürdürülene uygun tutum ve davranışlar bütünü” (Büyük Larousse, 1992:4693) şeklinde tanımlanmaktadır.
Netflix Türkiye Twitter hesabından yapılan paylaşım binlerce etkileşim aldı. Spiker Ece Üner, konuk olduğu Aslı Şafak'ın 'İşin Aslı' programında "Psikolojide bir kural varmış: 3 dakikadan fazla bir kavga uzuyorsa ve birisi meseleyi uzatıyorsa o seninle ilgili bir problem değildir. O, onunla ilgili problemmiş.
"Tanıştıktan sonraki ilk 30 gün boyunca kesinlikle cinsellik konularına girmeyin.
40 gün rahim ve vajinanın toparlanması, eski haline dönmesi ve fiziksel yorgunluğun azalması için verilen süredir.
Sonuçlara göre, alışkanlık oturtmak için ORTALAMA gereken gün sayısı 66. Bununla birlikte, sonuçlar doğrultusunda bir alışkanlık oturtma aralığının “18 ile 254 gün arasında değiştiği” kaydediliyor. Bu süre, oturtulmak istenen alışkanlığın zorluğuna, kişiye ve içinde bulunulan koşullara göre değişkenlik gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri