Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir. Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir.
Gebelik şüphesi olduğunda gebelikle ilk tercihi idrarla yapılan gebelik testidir. Bir miktar idrarın kitin üzerine damlatılması ile gerçekleştirilir. Test kiti, idrardaki Beta-HCG düzeyini ölçerek tek çizgi (negatif) veya çift çizgi (pozitif) şeklinde sonuç verir.
Kullanımı basittir ve genellikle evde hamilelik testi talimatlarını takip etmekle sınırlıdır. Örneğin, testlerin çoğunluğu sabah ilk idrarın kullanılmasını gerektirir. Evde yapılan bazı gebelik testleri, adet gecikmesinden önce bile Beta hCG hormonunu tespit edebilir.
İdrarda gebelik testi günün her saatinde yapılabilir, ancak sabah ilk idrarda hCG miktarı daha yoğun olduğundan daha hızlı ve belirgin sonuç alınır.
Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez. Günün her saatinde yapılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Kan glukozu için açlık gereklidir; ayrıca açlık kanı ile bazı testlerde yemek sonrası oluşan lipemiye bağlı hatalar da en aza indirilmiş olur. Bu nedenle, laboratuvar işlemlerinin standardizasyonu bakımından, tüm testler için yaklaşık 10–12 saatlik açlığı takiben kan vermeniz uygundur.
Testi yaptığınız saat da önemlidir. çok büyük bir fark yaratmasa da sabah saatlerindeki yani uyanınca ilk idrar, her zaman çok daha iyi sonuç verir. İdrar testi kitlerinde son kullanma tarihi geçmiş ya da yaklaşmışsa sonuç yanlış çıkabilir. Çünkü burada hCG seviyesini belirleyen kimyasal bozulmuş olabilir.
Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir. Bazı gebelik tedavileri hCG hormonu içerdiği için yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Uygulama sonuna kadar emici ucu yukarı doğru çevirmemek önemlidir. Yaklaşık 3 ila 5 dakika süre boyunca idrarda bulunan hCG hormonunun saptanması beklenir. İdrarda bulunan hCG miktarı normal seviyede ise sonuç penceresinde yalnızca tek bir çizgi belirir ve test negatif sonuçlanır.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Eğer hamilelik testini çok erken uyguladıysan, sonuç hamilelik olsa bile negatif bir sonuç alabilirsin. Nadiren de olsa yanlış test sonucuna ulaştığını anladığında testi tekrarlaman gerekebilir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Bunun en net cevabı ise kuşkusuz gebelik testleridir. Gebelik testleri, idrardan yapılan ve kandan yapılan testler olarak 2 türlüdür. İdrardan yapılan testler, beklenen adet tarihinin gecikmesinden ortalama 2-3 gün sonra doğru sonuç verir.
Bir miktar idrarın, gebelik testi kitinin üzerine damlatılmasıyla yapılır. Bu kit, idrardaki Beta-HCG oranını ölçerek tek çizgi yani negatif veya çift çizgi yani pozitif sonuçlarını verir. Hamile olmayan ve sağlıklı bir kadında Beta-HCG hormonu düzeyi 0-10 mlU/mL aralığında yer alır.
Yani test pozitif olduğu halde gebe olmayabilirsiniz. Örneğin, son 2 ay içerisinde bir düşük yaşadıysanız, hâlâ bir önceki gebeliğin etkisi testi pozitif çıkarmış olabilir. Ya da çocuk sahibi olmak için tedavi aldıysanız çatlatma iğnesi yapılmış olması bu testi pozitif çıkarabilir.
Bu bölümde HCG hormonu, kanda ve idrarda yapılan gebelik testleri ile gebeliğin erken dönemlerindeki bulgular ele alınmaktadır. Hamileliğin erken döneminde yükselerek önce kanda sonra da idrarda tespit edilebilir hale gelen HCG hormonu, gebelik testlerinin pozitifleşmesine sebep olmaktadır.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
İkinci haftanın başında Beta HCG düzeyinin 5-50, ikinci haftanın sonunda ise 50-100 mIU/ml aralığında olması beklenir. Ancak döllenme zamanının ilk ay içerisinde hangi güne denk gelmediği bilinmeyeceğinden kan ve idrar testleri için adet gecikmesinin beklenmesini öneririz.
Evet, 3 haftalık gebelik kan testinde ve idrar testinde çıkmaktadır.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir.
Pek çok çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Çoğu testte, idrar yolunuzun sonunda bir çubuk yerleştirmeniz veya idrar topladığınız bir kaba, 5 – 10 saniye çubuğu batırmanız gerekmektedir. Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir.
Yumurtlamadan yaklaşık iki hafta sonra hamilelik testi uygulanabilir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri