Alıştırmalı Oyun: Çocuklar 4 aylık olduklarında çevresinde dokunabildiği tüm objeleri almayı öğrenir, yakalar, sallar ve atar. Bu oyunlardan haz duyan çocuklar sürekli olarak hareketi tekrarlarlar. Bu dönem çocuğun yaşamının ilk iki yılını kapsamaktadır.
a-)Alıştırmalı Oyun: Çocuk, saf tekrardan, önce rastlantısal ve sonra da amaçlı eylem ve manipülasyon kombinasyonlarına geçer. Bu gerçekleşir gerçekleşmez çocuk, hedefler belirler ve alıştırma oyunları yapılara dönüştürülür.
Kurallı oyunlar yetişkinler tarafından çocuklar için yaratılan oyunlardır. Bu tür oyunlar, genellikle ritimli oyunlar, çekişmeli yarışlar ve bir olayın dramatizasyonu şeklindedir. Oyundaki uyulması gereken kurallar oyuna katılan her oyuncu için geçerli ve zorunludur.
İletişim, herhangi bir oyuncağı istemek ya da bir düşüncesini, dileğini söylemekten ileri gitmez. Bu evrede çocuklar aynı oyun amaçlarını paylaşmaz, kendi oyunlarını oynar. Çocukların kendi yapbozlarını yaparken birbirlerinin çalışmalarını izlemeleri paralel oyuna örnektir.
İlgili 45 soru bulundu
PARALEL OYUN (2-4 yaş): Bu evrede, çocuklar aynı ortamda oynayıp oyuncakları kullanırlar, fakat birlikte oynamazlar ve birbirlerinden bağımsız olarak oyunlarını sürdürürler.
Smilansky, Piaget'in çalışmalarına dayanarak ve sembolik oyunun önemine dikkat çekerek 4 aşamalı oyun gelişimi modelini önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyun.
Dramatik oyuna örnek olarak çocukların bir doktoru canlandırmaları söylenebilir. Bunun yanında dramatik oyunda bir çocuk babayı taklit edebilir. Bu gibi canlandırmalarda dramatik oyun örnekleri bulunmaktadır. Başka bir deyişle çocukların hayali bir dünya yaratmaları dramatik oyun türünü ortaya çıkarmaya yaramaktadır.
Koşma-Kovalamaca-Kapma Oyunları: Mendil Kapmaca, Esir Almaca, Ara Kestim gibi oyunlardır. Saklama-Saklanma Oyunları: Saklambaç, Yağlı Kayış, Yüzük oyunu gibi kişilerin veya objelerin saklandığı oyunlar bu başlık içinde değerlendirilir.
Çocukları hareketli ve düzenlemeli oyunlara hazırlamak için oynanan oyunlar ısındırıcı oyunlardır. Basit beden hareketleri, insan-hayvan ya da taşıt taklitleri, parmak oyunları ısındırıcı oyunlara örnektir.
Pandomim, pantomim, sözsüz oyun ya da mim sanatı, en basit anlatımıyla sözsüz tiyatro oyunudur. Gösteri sanatının dallarından biridir.
Çocuklarda sembolik oyun aynı zamanda “mış gibi oyun olarak adlandırılabilir. Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir.
Piaget'ye göre oyun “kendi içinde bir bütündür, doğaçlamadır, eğlenceli bir etkinliktir, belli bir sıra ve mantık gerektirmez, çatışmalardan uzak, özgür bir ortamdır, içten güdümlüdür”. Oyun, çevredeki nesneleri ve olayları keşfetme, araştırma ve deneme etkinliğidir.
Temelde ikiye ayrılır: 1) Gerçek Hayat Benzeşim Oyunları: Günlük hayattan roller ve senaryolar içerir. 2) Akademik Oyunlar: Öğrencinin motivasyonunu daha az dikkat çekici başlıklarla bütünleştirmeye çalışan ve çoklu öğretim ortamı sağlayan yazılımlardır.
Serbest Oyun Nedir: Çocuk tarafından seçilen, başlatılan ve yönetilen oyuna serbest oyun denir. Ebeveynin hiç müdahalesi olmadan, yönlendirmeden çocuğun kendi seçip oynadığı oyun.
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
İşlevsel Oyun: Bu oyun evresi gelecek oyun evrelerinin temelidir. Bu evrede psikomotor ve dil becerilerinin alıştırmalarını yapıp,çevreye tanıyarak objeleri amacına uygun kullanmaya çalışır. Yapı-inşa Oyun: Bu evrede çocuklar nesneleri nasıl kullanacağına dair araştırmaları yaparlar.
Epistemik oyun: Bu oyun sınıflandırmasında, çocuk duyularını kullanarak bilgi edinmeye çalışır. Oyuncu oyun: Bu oyun türü, çocuğun gelişen dil dağarcığı, somuttan soyuta ilerleyen düşünce sistemi ile birlikte gelecekte olabilecekleri “mış gibi yaparak” oynaması olarak da tanımlanabilir.
Sembolik oyunun daha karmaşık formu olan ve sosyal boyutu da içeren sosyo-dramatik oyun, iki ya da daha fazla çocuğun birlikte oynadığı mış gibi oyunlar olarak tanımlanmaktadır.
Riskli oyun, çocukların oynadıkları heyecan ve korku içeren, ayrıca fiziksel yaralanma riski taşıyan oyunları ifade etmektedir. Risk alma, çocuk oyunlarının doğal bir parçasıdır. Özellikle erken çocukluk döneminde çocuklar oyunlarında risk ve heyecan aramaktadırlar.
Sembolik oyun okul öncesi yıllarda çok yoğun görülür. Sembolik oyun sürecine baktığımızda 2-6 yaş döneminde çocukların daha çok çevresindeki nesne ya da oyuncaklarla oynadığını, 3 yaştan sonra sembolik oyunların çeşitlendiğini görürüz.
Şematik oyun, çocukların dayanılmaz bir arzuyla vazgeçemedikleri ve tekrar tekrar oynadıkları oyunlardır. Bu aktiviteyi yaparken son derece konsantre ve başka bir alemde gibidirler ve genellikle içinde bulundukları durum derin öğrenme durumudur.
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri