Bu belge, işçinin işten ayrılış nedenini gösteren çıkış kodunu içerir. Bu sebeple, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçinin iş akdinin sona ermesinde işçi ve işverenin hak ve sorumluluklarının tespiti amacıyla çıkış kodlarının SGK'ya doğru bir şekilde bildirilmesi büyük önem arz etmektedir.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
Çıkış Kodu Neden Önemlidir? Çıkış kodunun seçimi basit bir formalite değildir. Aksine, hem işveren hem de işçi için önemli sonuçları olan bir işlemdir. İşçinin kıdeme bağlı hakları, fesih sonrası takip edeceği yol ve işsizlik ödeneği alıp alamayacağı gibi hususlar doğrudan çıkış koduyla ilgilidir.
Yüz kızartıcı bir sebeple iş akdiniz feshedilmediyse yazmaz aksi durumda yazar. Yeni işveren SGK da kayıtlı işten çıkış kodunuzu görmek isterse evet belli olur.
İlgili 23 soru bulundu
İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK'ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
Kendi isteğiyle hiçbir gerekçesi olmadan işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa işsizlik maaşına başvurabiliyor.
İşten çıkış bildirgesi, işçinin işten ayrılmasından itibaren, 10 gün içerisinde düzenlenmelidir. İşten çıkış kodu hatalı olarak verilen ya da bilinçli olarak yanlış yazılan işçi, işverene 10 gün içerisinde başvuru yapmalıdır.
SGK Çıkış Kodu 16 Nedir? Bu Kod “Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli” tanımlanmıştır. Aynı gerçek veya tüzel kişi işverene ait birden fazla işyeri arasında işçinin nakil olması halinde bu kod seçilecektir.
İşveren bu ve benzeri durumlarda haklı nedenle derhal fesih yapabilir. Bu durumda çıkış kodu olarak 29 kodu kullanılır. İşten çıkartılan işçiye herhangi bir kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmez. Ayrıca işçi işsizlik maaşına da hak kazanamaz.
Sonuç olarak, fesih bozucu yenilik doğuran bir haktır. İş sözleşmesinin fesih nedeninin belirlenmesinde fesih iradesine bakılması gerekir. Bu konuda işveren tarafından bildirilen çıkış kodu belirleyici olamaz.
Dolayısıyla işten çıkış kodunun değiştirilmesini isteyen işçi, SGK'ya işverenle veya işvereni temsile yetkili biriyle başvurursa SGK ancak o zaman değişiklik talebini kabul eder.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
Yani, 22 numaralı kod diğer kodların aksine belli bir işten çıkarma nedeni belirtmemektedir. Bu sebeple, 22 numaralı kod ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da işsizlik maaşı gibi hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Yukarıda bahsettiğim durumlar neticesinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi; işverenler tarafından verildikten sonra 10 gün içinde silinmesi ve güncellenmesi işlemi ile meslek adı ve kodu, AÇSHB iş kolu ve sigortalının adresi her zaman e-sigorta yoluyla işverenler tarafından güncellenebilmektedir.
Elbette işlemez; çünkü böyle bir sicil yoktur. Yani işçi hakkında işyerinde tutulan tutanakların, işçinin işten ayrılış sebeplerinin, aldığı maaşın vb. bilgilerin yazılı olduğu bir sicil yoktur.
Kişilerin kendi istedikleri doğrultusunda iş süreçlerini sona erdirmeleri durumunda herhangi bir hak talep edemeyecekleri belirtilmektedir. Yani özetle işçi hiçbir gerekçe olmadan iş yerinden ayrılırsa ne kıdem ne de ihbar ne de diğer haklarını fazla mesai, hafta sonu, bayram, resmi tatil iş verenden talep edebilir.
Kural olarak işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçi, kıdem tazminatı alamamaktadır. Ancak, yasal düzenleme gereği; kadın işçiler, evlilik nedeni ile işten ayrılmaları durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatına hak kazanabilmektedirler.
Yani kod 29 ile işten çıkarılmak kendiliğinden devlet memuru olmaya engel değildir. Bu nedenle kod 29 ile işten çıkarılan bir işçi başka engel bir durumu olmadıkça devlet memuru olabilmektedir.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Haliyle, sigorta çıkışının gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden çalışan; işverenin işten ayrılış bildirgesini vermesini bekleyecektir. İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesini sorgulamak için kullanılan e-devlet sistemi aracılığı ile işten ayrılış bildirgesinin sorgulanması da mümkündür. İşe giriş ve çıkış bildirgesinin sorgulanması için e-devlet sistemine giriş yapmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri