Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Çenenin çok dar ve üçgen olduğu durumlarda, Orta yüz bölgesinin geride olduğu durumlarda kullanılabilir. Kemik uzama hızı, günde 1 mm civarında olur. Çene ve yüz kemiklerinde bakıldığında 10-15 mm kadar uzatma sağlanabilir.
Bu konuda en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir.
Bu gelişimle alakalı olarak belirleyici olan durum kesin bir çene gelişim şeklinin olmamasıdır. Gelişimin ömür boyu devam edeceği konusundaki gerçeği ortaya çıkaran da bu durum olduğundan çene gelişimi bir ömür sürer.
Tedavi şeklini kişinin yaşı, büyüme-gelişim dönemindeyse hangi aşamada olduğu, profili, hastanın beklentisi gibi birçok faktör etkiler. Ebeveynlere fikir vermesi açısından bir yaş aralığı vermek gerekirse; 'çocuklarda sıklıkla 11-13 yaş aralığında alt çene geriliği tedavisine başlanılabilir' diyebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
Alt çene geriliği farklı nedenlere bağlı olarak yaşanabilir. Bebeklik ya da çocukluk dönemlerinde yaşanabilecek olan travmalar, doğum sırasında yaşanan durumlar, ileri ki yaşlarda görülen sorunlar ya da genetik durumlar gibi nedenler alt çenede geriliğin oluşmasına etki edebilmektedir.
Travma çenenin çatlamasına, kırılmasına veya çene ekleminin çıkmasına yol açabilir. Travma sonucu çenede hafif bir hasar oluşursa bu durum kendiliğinden iyileşebilir. Ancak daha ciddi kırıkların ve dislokasyonların (çıkmaların) olduğu durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Alt çenenin normalden küçük ya da geride olması durumunda çene kemiği kesilerek öne doğru alınır ve oluşan aralığa kemik dokusu nakledilir. Titanyum plak ve vidalarla sabitlenir. Alt çenenin önde ya da aşırı geliştiği durumlarda da kemik dokusu kesilerek alt çene geriye alınır. Kesik vidalarla sabitlenir.
Alt çene geriliği diş teli sayesinde hastalar, tedavi süreçlerini daha konforlu ve estetik bir şekilde ilerletebilmektedir. Dolayısıyla çene geriliği ortodonti tedavisi uygulanarak ve diş teli takarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Acısız ve ameliyatsız bir şekilde sağlıklı çene yapısına sahip olabilirsiniz.
Çiğneme, ısırma, yutkunma, konuşma bozuklukları çene geriliği belirtileri olarak kabul edilebilir. Çene geriliği olan kişiler yemek yeme ve konuşmada sorun yaşarlar, çenelerinde ve çene eklemlerinde ağrı yaşayabilirler. Bazı durumlarda alt ön dişler üst damakla temas eder. Bu durumda diş etlerinde deformasyon gözlenir.
Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz.
Erkeklerde yüz kılları tipik olarak 14 yaş civarında görülür. Kızlarda fiziksel olarak ergenlik gelişimi yaklaşık 4 yıl içinde tamamlanırken, erkeklerde yaklaşık 6 yıl içinde tamamlanır. Kızlar, genelde 15 ila 17 yaşları arasında ergenlik gelişimini tamamlarken, erkekler genellikle 16 ila 17 yaşları arasında tamamlar.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Çene kemiklerine distraktör adı verilen bir alet yerleştirilerek kemiklerin günde 1 mm uzatılması mümkündür. Yüz kemikleri içerisinde alt çene(mandibula) ve üst çene(maksilla) kemikleri için rahatlıkla uzatma ameliyatları yapılabilir.
Bazı hastalarda çene ucu kemiği kesilerek aşağı ya da öne doğru kaydırılarak kemiğin boyu uzatılır. Kesilen kemik parçası titanyum plak vidalar ile sabitlenir. Çene büyütme operasyonları ortalama 30-60 dakika sürer. Ameliyat lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılır.
Palatal Ekspanderler: Alt ve üst çene genişletme tedavisi, palatal ekspanderler kullanılarak yapılabilir. Palatal ekspander, üst çenede kullanılan bir cihazdır ve damağın üst kısmına yerleştirilir. Palatal ekspander, dişlerin arasındaki mesafeyi genişleterek üst çenenin genişlemesine yardımcı olur.
Alt çene gelişim geriliğinin sebebi çok çeşitlidir. Kalıtımın etkisinin büyük olmasının yanında büyüme çağında gerçekleşen gelişim bozuklukları, kaza yapmış kişilerde kaza travmaları ve çarpmanın etkisiyle de çene gelişimi etkilenebilir.
Bilindiği üzere ortodonti tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki yerleşim bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesini içerir. Öte yandan ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Alt çene geriliği tedavisi sırasında ortodontik ve cerrahi işlemler birlikte kullanılır. Alt çenenin (Mandibular) gelişimi yetersiz olduğu durumlarda, ortodontik yöntemlerde kullanılan fonksiyonel apareyler kullanılır. Alt çenede şiddetli bir gerileme mevcut ise ortognatik cerrahi yöntemleri ile ön tarafa alınmaktadır.
Alt çenenin eklem bölgesinde küçük yaşta görülen bir travma (kırık, çıkık, ezilme ) çenede asimetrik gelişmeye ve deformiteye yol açabilir. Çenede eklem kemiğinin ( kondil ) aşırı büyümesi ya da burada habis olmayan bir tümör gelişimi çenenin tek tarafının fazla uzamasına neden olabilir.
Fiziksel muayene, diş kalıbı alınarak alt ve üst dişlerin birbirine uyumunun ölçülmesi, sefalometrik analiz, profilometrik grafi, periapikal grafi, 3-D bilgisayarlı tomografi, çene eklemi grafileri ve ortopantomografi uygulanan görüntüleme yöntemleridir.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Çocuklarda görülen alt çene geriliği rahatsızlığının temel nedenleri kalıtımsal olarak tespit edilmektedir. Genel ortodonti tedavi yöntemleri dahilinde müdahale edilebilecek olan sebepler ise genel olarak; Genetik ve konjenital nedenler. Gebelik döneminde kullanılan bazı ilaçlar.
Konuşma ve Yutma Sorunları: Alt çenenin önde olması, konuşma ve yutma fonksiyonlarını etkileyebilir. Dişlerin düzgün bir şekilde kapanmaması veya çiğneme sırasında zorluklar yaşanması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Diş Problemleri: Alt çenenin önde olması, dişlerin düzenli bir şekilde sıralanmasını zorlaştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri