Kekik kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve bazen su tedariği olmadan da yetiştirilebilir.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir.
Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz. Kekik tohumları çok küçük olduğundan ilk etapta yetiştirme zor olmaktadır. Kekik yetiştireceğiniz saksıların altları mutlaka delik olmalıdır.
Yöney olarak kuzeyi açık, hava akımı olan ve çiçeklenme döneminde sıcakların aşırı yükselmediği alanlarda verim ve uçucu yağ kalitesi yüksek olur. Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Kumlu–tınlı, su tutmayan ve ha if meyilli topraklar kekik yetiştiriciliği için uygundur.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
İlgili 39 soru bulundu
Kekik bitkisi iki şekilde üretilebilir. Çeliklerin alınabileceği en az 2-3 yıllık yetişmiş anaç kekik tesisi olmalıdır. Bölgemizde Ekim-Kasım aylarında tarlamız tavda ise pullukla sürülmeli, ilkbaharda ise diskaro ve tırmık geçirilerek tarla hazırlanmalıdır.
Kekik yetiştiricilerinin çoğu bitkilerin ilk yetişim yılında hasat yapmazlar. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alabilirler.
Sıcaklık: Kekik Akdeniz bitkisi olduğu için sıcağı ve güneşi sever. Bu yüzden kekik saksılarını güneş gören yerlerde muhafaza edin.
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Kekik tohumunu yılın her ayında balkonunuzda, serada ya da cam önünde ekebilirsiniz. Kekik tohumları oldukça küçüktür. Bu nedenle tarlaya ekilmesi oldukça çok zordur. Fide zamanı geldiği zaman fideliğin içine birebir ölçülerde kum, toprak, yanmış ahır gübresi karıştırmak önemlidir.
Yaprakları için kekik yetiştirdiğimiz de, Azot gübrelemesine belli bir seviyeye kadar bitkide iyi tepki yaratır. Yaygın bir gübreleme şemasına göre, sonbaharın sonlarında hektar başına 181 kg amonyum fosfat (N-P-K 16-20-0) gübresi ile gübreleme yapmaktır (1 hektar = 10.000 m2).
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Fazla miktarda alınan Kekik suyu ve çayının yan etkileri ve zararları vardır. Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar (ABD'nin çoğu bölgesinde Temmuz). 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Kekik Sıkça Sorulan Sorular
%6 indirimle Bağdat 1000 gr Endüstriyel Boy Zahter Dağ Kekiği 186 TL'ye, %54 indirimle Arifoğlu 25 gr Kekik 6,88 TL'ye, %10 indirimle Aktarköy 20 gr Kekik 17 TL'ye, %18 indirimle Bağdat Baharat Kekik Bilyalı Tomurcuk Bilya Kekik 1KG Kiloluk 310 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
18092015_kekik_kj. Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir.
Tarifi Nasıl Yapılır? Mis gibi kokan kışlık kuru kekiği elde etmenin yolu şöyle; Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur.
Kekik yetiştirmek kadar önemli olan bir diğer konu kekiğin nasıl budanacağıdır. Kekik bitkisinin saplarının budanması yeni sürgünlerin gelişmesini doğrudan etkiler. Yeni bitkileri çoğaltmak için kullanabileceğiniz yaklaşık 5 cm uzunluğunda genç ve yumuşak filizleri gövdeden keserek budama yapabilirsiniz.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 17,20 TL.
İlk yıl ürün dekardan 20-50 Kg arasında değişir. Birinci yıl ürün az olsa da gelecek yıllar bitkinin iyi gelişmesi için mutlaka biçim yapılmalıdır.Birinci yıldan sonra kurak şartlarda dekardan ortalama 150 Kg. Ürün alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri