Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir.
Düdüklü Tencerede Yemek Pişirirken Düdüğü Nasıl Olmalı? Eski tip düdüklü tencerelerde düdük denen kapağın ortasındaki minik inip kalkan kısım manuel ayarlanır. Düdüğün kapak kapandıktan sonra dik konuma getirilmesi gerekir. Isı belli bir seviyeye ulaşınca düdükten buhar çıkışıyla ince bir ses çıkar.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
“Eski düdüklü tencere nasıl kullanılır?” için gıdaların tencereye uygun şekilde alınır, kapağının usulünce kapatılır, düdüğü kaldırılır ocağın altı yakılır ve düdükten ses çıkması ile düdük indirilir, ocağın ateşi kısılır pişmesi süresi dolduktan sonra da ateşin söndürülür, ifadeleri kullanılmaktadır.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir.
Düdüklü tencereyi kısık ateşte pişmeye alabilirsin. Ateşe koyduğun anda ise kapağı kapatıp düdük aparatını dik konumda bırak. Bu vaziyette birkaç dakika kadar tencerenin ses çıkışını bekle. Bu ses çıkışı ile beraber düdüğü kapat ve yemeğin pişmesi için süreyi takip et.
Düdüklü tencere pişirme süreleri nohut yemekleri için de büyük avantaj sağlar. Eğer düdüklü tencere kullanarak nohut pişirmek isterseniz; şu bilgilerden yola çıkabilirsiniz: Suda bekletilmiş nohut için kısık ateşte 25 dakika yeterli olacaktır. Yıkanmış kuru nohut ise kısık ateşte 35 dakikada pişmektedir.
Eski tip düdüklü tencerelerde bu durum, "düdük" kısmının dik konuma getirilmesini ifade ediyor. Elle ayarlanan bu kısım, hava çıkışının doğru bir biçimde sağlanmasına olanak sunuyor. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra düdük kısmını dik konuma getirmeniz gerekiyor.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Bu duruma şunlar sebep olur; Aşırı doldurma: Tencere kapasitesinin aşırı doldurulması, buharın dolaşımını engeller. Bu da iç basıncın tehlikeli seviyelere ulaşmasına ve patlamasına neden olur. Düdüğün tıkanması: Tencerenin üzerindeki düdük, fazla basıncı tahliye eder.
Düdüklü tencere, içerisindeki yiyeceklerin pişirilmesi sırasında oluşan buharın artan basıncı nedeniyle tehlikeli bir durum olan patlamaya yol açabilir.
Düdüklü tencere çalışma prensibi
Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir. Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Nohutlar, düdüklü tencerede yapılmak isteniyorsa, evvelinden su içerisinde bekletilmesine yahut haşlanmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Düdüklü tencere içerisine dahil edilerek pişirilmeye başlanan nohut, yaklaşık olarak 25 dakikanın sonunda hazır olmaktadır.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Kuşbaşı et düdüklüde genellikle 15-20 dakika, dana eti ise 40-45 dakika içinde pişer. Düdüklüde et pişirirken, etin tüm lezzetini almak için düdüklünün kapak kilidinin tamamen kapalı olduğundan ve etin tamamen piştikten sonra düdüklünün doğru bir şekilde açıldığından emin olmak önemlidir.
Kapağın Kapatılması: Düdüklü tencerenin kapağı düzgün bir şekilde yerleştirilmiş ve sıkıca kapatılmış olmalıdır. Kapağın doğru bir şekilde kapatıldığından emin olunmalıdır, aksi takdirde basınç oluşmayabilir.
Aslında uzun süre pişirmeniz gereken kuru fasulye yemeğini, düdüklü tencere ile 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Bu sayede salatayı ve sofrayı hazırlayacağınız süre zarfında yemeğiniz hazır olur. Ayrıca fasulyeleri akşamdan ıslatırsanız bu süreyi 15 dakika daha düşürebilirsiniz.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur. Islatırken bir çay kaşığı karbonat eklemek yine nohutu yumuşatırken gaz yapmasını da engeller. Nohutu muhakkak düdüklüde pişirmelisiniz. Nohut yemeği genellikle bir saat gibi bir sürede pişecektir.
Haşlama suyuna ekleyeceğiniz birkaç damla limon suyu da nohutların pişerken daha hızlı yumuşamasına yardım edecektir.
Düdüklüde haşlanan nohut ile birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Nohutu bekletmeden haşlamak istediğinizde de en iyi sonucu almak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Kullanacağınız miktardaki nohutları iyi şekilde yıkayın ve düdüklü tencere içine ekleyin. 25 dakika sonra nohutlar hazır!
Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir. · İçine konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir. · Tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir.
diye merak edenlere eğer dikkat edilmezse buhar basıncının artacağını söyleyebiliriz. Ancak tencere tam kapalı olduğunda pişme esnasında normalde dışarı buhar çıkarmaması gerekir. Bazen üstte düğmesi varsa oradan buhar çıkabilir. Bu da pişme işleminin sonuna ulaşıldığı anlamına gelir.
Mercimek çorbası düdüklü tencerede pişirilirken genellikle 10 ila 15 dakika içinde hazır hâle gelir. Bu süre mercimeğin tamamen erimesini sağlamaya yeter. Pişirme süresi mercimeğin türüne ve kalitesine göre değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri