*Alt düzey düşünme süreçleri daha çok bilgi düzeyine dayanan ve öğrencilerin aşina oldukları durumlarda bilgilerin kullanılmasıyla ilgilidir. *Alt düzey düşünme süreçlerine ilişkin maddelere verilen tepkiler tek tiptir. Yani öğrenciden öğrenciye değişmez.
Alt Düzey Yöneticiler
Bunun için yönetsel işlevleri olmayan işçi, memur, hizmetli gibi çalışan ve herhangi bir yönetim görevi olmayan kişileri yöneten, k ısım şefleri, posta başı, ustabaşı, baş kalfa, formen ve odacı baş ları gibi çeşitli çalı şanlar alt düzey yöneticilerini olu ştururlar.
Üst düzey düşünme becerileri (entelektüel yetenekler) eleştirel, mantıksal, yansıtıcı, üstbilişsel ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Bireyler aşina olmadıkları sorunlarla, belirsizliklerle, sorularla veya ikilemlerle karşılaştıklarında aktif hale gelirler.
Üst düzey düşün- me becerileri; eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri olarak kabul edilmiştir.
Üst Düzey Düşünme Becerileri (ÜDDB), hatırlama ve kavrama gibi becerilerden ziyade öğrenilen bilginin yeni durumlara uyarlanması, bir problemin parçalara ayrılarak çözülmesi ve bilginin kaynağının sorgulanması gibi daha üst düzey becerileri ifade etmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
*Alt düzey düşünme süreçleri daha çok bilgi düzeyine dayanan ve öğrencilerin aşina oldukları durumlarda bilgilerin kullanılmasıyla ilgilidir. *Alt düzey düşünme süreçlerine ilişkin maddelere verilen tepkiler tek tiptir. Yani öğrenciden öğrenciye değişmez.
Bu bağlamda araştırmanın amacı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında okutulan sekiz Türkçe ders kitabında üst düzey düşünme becerileri olan “analiz”, “değerlendir”, “yarat”, “sorgula”, “eleştir”, “karşılaştır”, “kıyasla”, “çıkarım”, kavramlarının kullanımının belirlenmesidir.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Büyük Beş modelinde 15 beceri 5 ana başlık altında toplanmıştır. OECD'nin 2017'de başlayıp 2020' ye kadar sürdüreceği çalışmada kullanılan “Büyük Beş Alan Becerileri” iş performansı, duygu dengelemesi, iş birliği, açık fikirlilik, başkaları ile iletişim ve etkileşimde olma olarak sınıflandırılmıştır.
Sınıf öğretmenlerine uygulanan test bütünleştirilmiş bilimsel süreç becerilerini içermektedir. Temel beceriler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Üst düzey zihinsel beceriler, bireyin yeteneğini sergilerken kullandığı bilişsel, duyuşsal ve devimsel özelliklerin bütünü olarak adlandırılabilir. Bireyin birden fazla beceriyi, kendi bireysel özellikleriyle ilişkilendirerek kullanması “üst düzey zihinsel beceri” olarak adlandırılmıştır.
Üst biliş (metacognition), bireyin kendi bilişsel süreçlerini fark etmesi, izlemesi, denetlemesi ve düzenlemesi için kullandığı işlemleri ifade etmek üzere kullanılan bir kavramdır.
Üst Düzey Bilişsel Beceriler (Yürütücü İşlevler):
Problem Çözme. Duygu Regülasyonu. Akıl ve Mantık Yürütme.
Üst düzey düşünme becerileri (entelektüel yetenekler) eleştirel, mantıksal, yansıtıcı, üstbilişsel ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Bireyler aşina olmadıkları sorunlarla, belirsizliklerle, sorularla veya ikilemlerle karşılaştıklarında aktif hale gelirler.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Türkçe karşılığı 'zor beceriler' olan bu kavram, bireyin eğitimini aldığı, öğrenebildiği somut ve net yetkinlikleri ifade ediyor. Yabancı dil hakimiyeti, üniversite diploması, edinilen sertfikalar ve mesleki araçların kullanımı gibi becerilerin hepsi hard skills kapsamına giriyor.
Herhangi bir konu veya durum karşısında çözüm odaklı düşünme durumuna analitik zeka denir. Bu beceriye sahip olan kişiler; olaylar karşısında mantıklı ve tutarlı çözümler sunar, farklı fikirler üretir ve en karmaşık problemleri bile kısa sürede çözüme kavuşturur.
Analitik zekayı geliştirmek için şu önerileri uygulayabilirsiniz: Bulmaca Çözmek: Sudoku, matematik oyunları, yapboz, satranç gibi oyunlar düşünmeye teşvik ederken analitik zekanızı da geliştirir. Sayısal verileri kullanmaya ve akıl yürütmeye dayalı oyunlar oynayarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Yansıtıcı Düşünme (İng: Reflective Practice), kendinizi geliştirmek için deneyim ve eylemlerinizi aktif olarak analiz etmek demektir. Örneğin bir atlet, bir antrenmanda yaptığı hataları gözden geçirip tekrarını önlemek için çözümler bularak, yansıtıcı düşünme yapabilir.
Bu temeller şunlardır; Bilgiyi Edinebilme, Akıl Yürütme, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme, Düşündüğünü İfade etme'dir.
Üstbiliş, en kısa tanımıyla, kişinin kendi düşünme süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelir.
Problemi açıklama ve tanımlama. ... lgili bilgileri seçme. ... Hipotezler geliştirme. ...Alternatifleri belirleme ve seçme. ... Sonuç çıkarma.
Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır. Amaç; eğitilecek bireylerin neleri bilmek istediklerini, basitten karmaşığa doğru, kendi içerisinde düzenlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri