Genel anlamda, öğrenci merkezli eğitim anlayışı, öğrenmenin merkezinde öğrencinin yer alması, onun bilgiyi ve kendi yeteneğini keşfetmesine imkân sağlanması ve öğretim elemanının bir eğitim lideri ve rehber olarak öğrenciyi bu konuda desteklemesi gerektiğini savunmaktadır.
Bu yaklaşıma göre okullar öğrencilerin gerçek hayatlarının temsilcileridir. Öğrenciler etkinlik boyunca kendi davranışlarını kontrol etme yönlendirme becerileri kazanırlar. Öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımında bir diğer önemli beceri de konuşma becerisidir.
Öğrenci merkezli öğrenme yaklaşımına göre okullar gerçek hayatın birer tem- silcisi durumunda olmalı ve öğrenciler konuları yaparak yaşayarak öğrenme yoluna gitmelidirler. Bu şekilde düzenlenen okul ve öğrenme durumlarında öğrenciler, ger- çek yaşamda kullanabilecekleri bilgileri elde edebilirler.
Öğrenci merkezli eğitim, öğrencilerin eğitim sürecine aktif katılımını teşvik eder. Öğrencilerin ilgi duydukları konuları keşfetmelerine ve kendi öğrenme süreçlerine katkıda bulunmalarına izin verilir. Bu da öğrencilerin öğrenmeye karşı motivasyonunu artırır.
Çocuk merkezli yaklaşım, danışman ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için birincil iyileştirici faktör olduğu inancına dayanır ve birçok ekol gibi oyunu, çocuğun gelişimsel olarak çocuğun kendine özgü dili olarak tanımlar.
İlgili 29 soru bulundu
Eğitimde, öğrenme- öğretme sürecinin açıklaması ve öğrenmenin miktarını ve kalitesini artırmaya yönelik birçok kuram ve model geliştirilmiştir. John Dewey öğrenci merkezli eğitim üzerinde önemle durmuş ve özellikle 1980'li yıllardan sonra buna ilişkin uygulamalar eğitim dünyasına yansımaya başlamıştır.
Çocukların ilgi ve gereksinimlerinin önplana alındığı, zengin yaşantılar sunmayı hedefleyen, öğrencinin bireyselliğini kabul eden, sınıfta öğretmenin rolünü yeniden biçimlendirerek her bireyin sürekli bir öğrenme içerisinde olduğu yaklaşımlara çocuk merkezli yaklaşımlar diyoruz.
Genel anlamda, öğrenci merkezli eğitim anlayışı, öğrenmenin merkezinde öğrencinin yer alması, onun bilgiyi ve kendi yeteneğini keşfetmesine imkân sağlanması ve öğretim elemanının bir eğitim lideri ve rehber olarak öğrenciyi bu konuda desteklemesi gerektiğini savunmaktadır.
Acat ve Dönmez (2009)'e göre ülkemizde öğrenci merkezli eğitime geçiş 2005 yılında yeni öğretim programlarının uygulamaya konmasıyla başlamıştır.
merkezli yaklaşım, çocuğu yetişkinlerin is- tediğine göre değil, çocuğun kendi doğası- na göre eğitmeyi amaçlar; böylece çocuğun daha yaratıcı ve özgür olacağını iddia eder.
Öğretmenin konumu sorulan sorulara cevap vermek, öğrencilerin bir güçlükle karşılaşmaları halinde onlara yol göstermektir. Buluş yolu, senaryo ile öğretim, deneysel yöntem ve oyunlarla öğretim öğrenci merkezli yöntemlerdir.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğretmen merkezli yaklaşımda; öğretim elemanı ne öğreteceğine, nasıl öğreteceğine, nasıl değerlendireceğine karar vermekte, ders tanımları öğrencinin kazanacaklarına odaklı olarak değil içeriğe bağlı olarak yapılmaktadır.
Öğretim elemanlarımız, önceden belirlenmiş değerlendirme kriterleri doğrultusunda sınavları gözden geçirir ve puanlama süreçlerini titizlikle uygular. Aynı zamanda, öğrencilerin yazılı ve sözlü performansları için rubrikler kullanılır, böylece değerlendirme süreci şeffaf ve anlaşılır olur.
Konu merkezli öğretmen: Bu öğretim stilinde bulunan öğretmenler, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarından çok öğretim sürecinde öğretilecek konuya odaklanır.
İstenmeyen davranışı yapan öğrencidir. Yapabilseydi isteneni kendisi yapardı, yapmadığına, yapamadığına göre, davranış değiştirme işi öğretmence yapılmalıdır anlayışını içerir.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Modern öğretim yöntemi olarak adlandırdığımız yeni öğretim yöntemleri daha çok aktivitelere dayalıdır ve öğrencinin zihnini öğrenme sürecine tam olarak dahil etmeyi amaçlar. Modern öğretim yönteminde müfredat öğretimi ve planlamasında öğrenci birincil önceliklidir.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
Bazı kaynaklarda, sınıfta her öğrenci ile yüz yüze ya da daha yakından ilgilenilerek yapılan öğretime öğrenci merkezli ya da öğrenci odaklı öğretim denilmektedir.
Sanatçı merkezli yaklaşım biçiminde, alımlayıcının karşısında her şeyi bilen, gören, her şeye gücü yeten bir sanatçı, bir mitos vardır. Bu tür yaklaşımlarda yapıtı üreten kişi egemen olan kutuptur. Bu bakış açısıyla yapıta yaklaşan bir alımlayıcı, yapıtı ve sanatçıyı, daha işin başında kutsallaştırır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi çocuğun problemleri yerine ilişkiye odaklanmayı tercih eder. Bu ilişkinin çocuğun iyileştirme gücünü harekete geçireceğine inanır. Çocuk iyileşmeyi özenle hazırlanmış oyun terapi odasındaki oyuncaklar yolu ile gerçekleştirir.
Oyun terapisi en çok 2-8 yaş arasındaki çocuklar için önerilir. Bazı durumlarda, 9-12 yaş arasındaki çocuklar için de kullanılır. Oyun terapisi, aşağıdaki belirtileri gösteren çocukların tedavisinde kullanılan etkili terapötik bir yaklaşımdır: Kaygı bozukluğu, stres, korku.
Araştırmalara göre ortalama 13-16 seans terapi sonunda çocuklarda iyileşme gözlemlenir. Seans sayısın çocuğun neyden etkilendiğine, travmadan etkilenme derecesine, yaşına göre değişiklik gösterir. En önemli konu ise çocuğun sorunları ağırlaşmadan bir an evvel destek almak seans sayısını azaltacak olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri