Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazım biçimi "alt etmek" biçiminde ayrı olmalıdır. Alt etmek doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Alt etmek (Doğru kullanım) Altetmek (yanlış kullanım)
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım)
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bununla beraber yazım hatası çok sık yapılan kelimeler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Alt Alta Nasıl Yazılır? Bu kelime grubu genel olarak ayrı şekilde ele alınması ile beraber yazılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Klavyede boşluk tuşunun sol tarafındaki alt tuşuna basılı tutulurken diğer yandan sırası ile 2-4-1 tuşlarına basılması gerekmektedir. Bunun dışında aynı simgeyi alt + 0177 tuşları ile de yapmak mümkündür.
Yazdığınız her şeyin ardından Shift+Enter tuşlarına basınız. Son olarak telefonunuz üzerinden hesabınızı kontrol ediniz. Biyografinizin alt alta yazıldığını göreceksiniz.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
TDK sözlüğüne göre alt yapı kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak 'alt geçit' şeklindedir.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Alt Üst Etmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Anlamı: Düzenli bir yapının bozulması ya da derli toplu bir odanın dağılması. Anlamı: Yapılan planların bozulması, kurulan hayallerin yıkılması.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Alt üst olarak görülen iki ayrı kelimenin doğru yazımının bitişik olması gerekmektedir. Altüst şeklinde yazılması gereken söz öbeği, düzenin değiştiği, işlerin yolunda gitmediğini ifade etmektedir. Alt üst kelimesi bitişik yazılması gereken söz öbeğidir.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb. 25.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'ya göre sivrisinek sözcüğü, birleşik yazılması gereken kelime grupları arasındadır.
Biyografi, başka bir kişinin hayat hikayesinin ayrıntılı bir üçüncü şahıs hesabıdır. Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir.
Instagram biyografisi kullanıcı adının altında yer alan küçük alandır. Kişiler kendilerine ait iş unvan bilgilerini paylaşabildiği gibi kısa, havalı, anlamı biyografi sözleri ile dikkat çekebilir. Arkadaşa, sevgiliye ithafen anlamlı ve etkileyici sözler paylaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri