Kınada Kız ve Erkek Tarafı Ne Alır? Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Bilindiği üzere kız ve erkek taraflarının birtakım sorumlulukları vardır. Örneğin kınayı kız tarafı mı yapar ile düğün kime ait olduğu bellidir. Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Kına gecesinde kayınvalidenin bir görevi vardır. Bu görevde gelin adayı kına yakılmak için ortaya alındığında kayınvalidenin avuç içine altın koymasıdır. Kına gecesinde gelin adayının birçok masrafını damat adayı karşılamaktadır. Bindallı, kına elbisesi, ayakkabısı gibi birçok şeyleri damat karşılamaktadır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
İlgili 41 soru bulundu
Gelinin avcuna kına yakılırken kayın valide gelinin avucuna altın koyar. Oyunlar, türküler, mâniler, deyişler kına gecelerinin en önemli unsurlarıdır.
Gelin adayının kına elbisesi ve ayakkabı, çanta, takı gibi aksesuarlarını erkek tarafı alır. Gecede kullanılacak kına, kına tepsisi, kına keseleri, el mumları gibi malzemeler ile misafirlere ikram edilecek çerez ve içecekleri de erkek tarafı karşılar.
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Kına Gecesi Gelenekleri Nelerdir? Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir. Genellikle düğünden bir gün önce akşam saatlerinde misafirlerin de katılımı ile gerçekleşir. Gelinin son kez kalacağı baba evinde gerçekleşen bu gelenek hem hüzünlü hem de bir o kadar eğlenceli ve keyifli zamanlardır.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 04.03.2020, 2017/3-1040 Esas, 2020/240 Karar Sayılı kararında, erkeğe takılan takıların erkeğe, kadına takılan takıların ise kadına ait olduğu belirtilmiştir.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Bu aşamalarda erkek tarafının karşıladığı ve kız tarafının karşıladığı birtakım gereksinimler vardır. Genellikle kına gecesinin masraflarını hangi tarafın karşıladığı merak edilen konulardan biridir. Kına gecesinde yapılan masraflar erkek tarafına aittir.
Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Yöreden yöreye çok farklılık gösterse bile geleneksel kına gecesi düğünden hemen bir gün öncesi yatsı ezanından sonrasında gelinin baba evinde yapılmaktadır. O gece aslında evde yalnızca kadınlar olmaktadır.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Her genç kızın hayalini kurduğu düğün töreninin muhteşem olması için gelinlik ayrı bir yere sahiptir. Sadece düğün değil, nişan ve kına gecesi tercih edilen elbiseler de önemlidir. Gelinlik, nikâh, nişan ve kına gecesi için alınan tüm elbiselerin, aksesuarların ve kuaförün ücretini ise adetlere göre damat tarafı öder.
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı ya da nedimesi olacak kişi tutabilir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Peki evde kına gecesi nasıl olur? Evde yapılan kına gecelerine ortalama 30-40 kişi gelir. Bu sayı evin genişliğine göre değişebilir. Davetli listesine gelinin ve ailesinin en yakınları eklenir.
Kına gecesi hediyelikler için uygun fiyatlı hediyelere yönelmelisiniz. Maliyeti düşük olan küçük süs eşyalarından dolap magnetlerine ve ufak şekerlemelere kadar birçok seçeneğiniz olacaktır. Bekarlığa veda edeceğiniz gece kınada dağıtmalık hediye olarak tütsü tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri