Bu testler Alanin Aminotransferaz yani ALT ve Aspartat Aminotransferaz – AST'dir. ALT testi karaciğerdeki hasarı incelemek ve karaciğer hastalıklarını teşhis etmek adına kullanılır. AST testi ise siroz, hepatit ve karaciğer hasarı gibi sorunların teşhisinde kullanılır.
Bu test, karaciğer hasarının öğrenilmesi ve uygun bir tedavi uygulanması için istenmektedir. Herhangi bir hazırlık gerektirmeden koldan alınan kan örneği ile ölçülen AST enzim aktivitesi, tek başına bir anlam içermemektedir. Bu nedenle ALT (Alanin Aminotransferaz) test sonuçları ile birlikte değerlendirilir.
Yapılan laboratuvar testinde kan düzeyindeki Aspartat Aminotransferaz seviyesinin yüksek olması, karaciğer hasarlanması ve hastalıkları başta olmak üzere, her zaman AST enzimi bulunan kalp, beyin, böbrek ve kaslarda olası hasarlanmanın işareti olabilir.
Aspartat aminotransferaz (AST) üretimi karaciğer tarafından sağlanır. Bu enzim, kan dolaşımında her zaman vardır. Karaciğer hasarının tespit edilmesi ve birçok karaciğer rahatsızlığının tanı alma sürecinde ihtiyaç duyulan bir laboratuvar testi olup, öncesinde bir hazırlık gerektirmez.
Gerek rutin sağlık taramalarında gerekse karaciğer hastalıklarının araştırılmasında ALT testi sıklıkla uygulanan kan tahlillerinden bir tanesidir. Genellikle aspartat aminotransferaz (AST) ile birlikte yapılan bu test, basit bir kan testidir ve genellikle aynı gün içerisinde sonuçlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Karaciğerde enzim yüksekliği genellikle karaciğerdeki hücrelerde iltihaplanma veya hasarı gösterir. İltihaplı veya hasarlı karaciğer hücreleri, karaciğer enzimleri de dahil olmak üzere belirli kimyasalları normal miktarlarından daha fazla kan dolaşımına verir ve kan testlerinde karaciğer enzimlerini yükseltir.
Yüksek bir AST seviyesi, karaciğer hastalığının işareti olabilir. Karaciğer hastalığı yaşama ihtimali, diğer karaciğer kan testlerinin sonuçları da anormal olduğunda daha olası hale gelir. Sık görülmemekle birlikte yüksek AST seviyeleri vücudunuzun diğer yerlerinde hücre hasarı yaşanmasından kaynaklanabilir.
Yorgunluk, halsizlik, halsizlik, bulantı, kusma, kaşıntı, karın ağrısı, iştah kaybı gibi şikâyetleriniz varsa AST testi yapılması için en yakın sağlık kurumuna başvurmalısınız. Bu gibi durumlarda gecikme yaşamamanız gerekmektedir. Erken alınan tedbirler sizin için her zaman daha iyi olacaktır.
ALT (Alanin Aminotransferaz) Nedir? Alanin Aminotransferaz (ALT), bir enzim türüdür. Vücudumuzun farklı bölümlerinde de bu enzimden bulunur ancak ağırlıklı olarak karaciğerimizde yer alır. İnsan bedeni tükettiği besinleri enerjiye çevirmek için ALT enziminden yararlanır.
AST testi için normal referans aralığı <41 U/L'dir. Sonuç bu değerin üstün olduğunda AST yüksekliği söz konusudur. Yüksek AST değeri kaslar, karaciğer, böbrek ve kalpteki hastalıkları işaret eder.
Yüksek olarak tespit edilen ALT seviyeleri genellikle karaciğer enfeksiyonu, hepatosteatoz (karaciğer yağlanması), siroz, hepatit, karaciğer kistleri ve kanserleri ile buna benzer hastalıkları işaret eder.
Meyan kökü ekstresi alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) enzim düzeylerini düşürmede etkilidir. Meyan kökü potasyum seviyelerini azaltabilir. Bu nedenle diüretik alan ve kalp problemleri olan kişilerde kullanılmaması daha iyidir.
ALT değeri kadınlarda ve erkeklerde farklıdır. Kadınlar için normal ALT değeri 7 – 35 U/L olarak kabul edilmektedir. Erkeklerde ise normal ALT değeri 10 – 40 U/L olarak kabul edilmektedir. Normal sınırın üstünde olan ALT değerleri karaciğer sağlığının riske girdiğine işaret edebilir.
Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Karaciğer enzim yükselikliği genellikle, alkol, kullanılan ilaçlar, karaciğer yağlanması gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Aşırı enzim yüksekliği ciddi sağlık sorunudur ve tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
daha az hayvansal protein ve daha fazla bitki bazlı protein alan, enerji yoğunluğu düşük gıdalar alan, daha fazla lif alan, Potasyum , B6 vitamini ve folik asitten zengin beslenen kişilerde ALT değeri daha düşük bulunmuştur.
Deneme grubunda ACTH uygulamasıyla oluşturulan stres sonucunda, karaciğer enzim değerleri önemli ölçüde yükseldi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P<0.05). Sonuç olarak, stresin türü ne olursa olsun vücutta karaciğer gibi hayati organlar üzerine olumsuz etkileri kaçınılmazdır.
Genellikle üst karın ultrasonografisinde karaciğerde yağlanma ve büyüme tanısı konur. Bazen de rutin yapılan testler olan ALT, AST ve GGT gibi karaciğer testleri yüksek çıkınca araştırılan hastada yağlı karaciğer hastalığı (hepatosteatoz) tesbit edilir.
Karaciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Karında rahatsızlık hissi, karın ağrısı ve hassasiyet, sarılık, bulantı, kusma, iştah kaybı, çabuk doyma, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, ateş belirtiler arasındadır.
Karaciğer hastalığı olduğunun işaretleri şöyle sıralanabilir: Ciltte ve gözlerde sararma: Eğer karaciğerde bir hastalık varsa vücutta sarı renk olur. Gözlerde ve ciltte sararma fark edilir. Dalakta büyüme olması: Kronik karaciğer hastalıklarında görüntüleme işlemlerinde ortaya çıkan bir belirti de dalak büyümesidir.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Bu sebeple insanlar karaciğerlerinin bir bölümü için donör olabiliyorlar ve organ bağışı yapabiliyorlar.
AST/ALT oranı genellikle 1.0'ın çok altında ve tipik olarak 0.5 ile 0.7 aralığındadır (10-12).
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri