Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır. Ay'da 1.62 N(Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.)
Yerçekimi ivmesi
Bundan başka merkezkaç kuvvetinin etkisiyle de cisimlerin ağırlıkları değişebilir. Merkezkaç kuvveti cismin kütlesinin açısal hızın karesi ve yarıçapla çarpılmasıyla bulunur. Ay'da 1,62 N (Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.)
Ayda yerçekimi, Dünya' nın 1/6'sı kadardır. Kütle değişmez. Fakat ağırlık bulunduğu yerçekimin kuvvetine göre değişir. Kütle ölçüsü birimleri bilgisayar da sunulur.
Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Kütle ve ağırlık arasındaki bir diğer fark ise ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez. Oysa görelilikte uzay-zaman bölünmez bir bütündür. Kütle uzayı büker, bükülen uzay kütlenin uzayda nasıl yol olacağını gösterir.
Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir. Bu yüzden hız arttıkça kütle artar ve kütleli bir cisim asla ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir.
Ağırlık, bir nesneye etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür; nesnenin kütlesine ve konumuna bağlı olarak değişir.
Kütle arttıkça veya nesneler arasındaki mesafe azaldıkça kütle çekim kuvveti artar. Diğer yandan, kütleler azaldıkça veya nesneler arasındaki mesafe arttıkça kütle çekim kuvveti azalır.
Uzay aracının gittikçe artan bir hızla boşluğa doğru yol alması sırasında astronotları büyük tehlikeler bekler. Bu tehlikelerden bir tanesi de hız artışı veya ivmelenme neticesinde astronotların ağırlıklarının artmasıdır. Bu sırada astronotun damarlarındaki kanın ağırlığı, erimiş bir demirin ağırlığına eşit olur.
Çünkü uzay zaman dokusu heryeri kaplamaktadır ve her kütlenin bükülme etkisinin söz konusu olmayacağı nokta var olamaz bu açıdan. Kütleye yakın bütün noktalarda zamanın geçişi yavaşlamaktadır. Eğer bükülmeleyen bir nokta olsaydı, uzayzaman dokusunun ulaşmadığı bir yer olması gerekirdi.
Aslında evrenin kütlesi sabit değil sürekli değişiyor. Örneğin güneşte her saniye yaklaşık 4 milyon ton kütle nükleer reaksiyonlar ile enerjiye dönüşüyor. Evrenin bir yerlerinde mutlaka enerjinin kütleye dönüşmesi de söz konusudur.
Ağırlık iki gezegenin farklı Yerçekimi ivmesine sahip olması nedeniyle değişirken kütle sabit kalır. Günlük kullanımda madde miktarı olan kütle ve maddeye etki eden yerçekimi kuvveti olan ağırlık karıştırılabilmektedir; ağırlık birimi olarak yanlışlıkla kg kullanılmaktadır.
Kütlesi olan her şeyin bir çekimi vardır. Cisimler büyüdükçe etraflarına uyguladıkları çekim yani kütle çekimi artar. Ayrıca kütle çekimi uzaklıkla azalır. Yani cisimler birbirine ne kadar yakınsa o kadar kuvvetli bir şekilde birbirlerini çekerler.
Ağırlık, cismin kütlesine ve cisme etki eden çekim kuvvetine bağlıdır. Yer çekimi kuvveti deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azalır. Bu da cismin ağırlığının azalmasına neden olur. Ayrıca ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi kuv- veti artar.
– yani cismin bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez. – eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
Gezegenimizin kütlesi ise sabit değildir. Dünya'nın kütlesinin yıllık değişimiyle ilgili olarak kesin bir kanı bulunmamaktadır. Net olarak bilinen şey, Dünya'nın her yıl, hem kütle kazanıp, hem kütle kaybettiği yönündedir.
Hayır, değildir. Yukarıdaki görselde de gösterildiği gibi kütleçekim ivmesi, Dünya'nın farklı yerlerinde farklı büyüklüklerdedir. Okullarımızda seviye atladıkça değeri değişen; ortaokulda 10 alınan, lisede 9.8'e düşen, üniversitede ise 9.81'e sabitlenen kütleçekimi ivmesi, Dünya üzerindeki her noktada sabit değildir.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Tarihsel olarak Newton'un Kütleçekimi Teorisi ve Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi bu olguyu açıklamaya çalışmışlardır. Newton'un teorisine göre zaman mutlaktır, bu sebeple Newton'un teorisine göre kütleçekimi olgusu zamanı değiştirmez.
Bir cisim üzerine diğer bir cisim tarafından etki eden kütleçekim kuvveti, bu cisimlerin kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılıdır.
Kimyasal tepkimelerde tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı elde edilen maddelerin kütleleri toplamına eşittir. Bu durum tepkimelerde kütlenin korunumu kanunu olarak adlandırılır.
Kütle değişmez, sabittir ama cismin ağırlığı her gezegende farklı olabilir. Ağırlık ile kütle birbirinden ayrı kavramlardır. Cismin ağırlığı hesaplanırken, kütle ile yerçekimi kuvveti çarpılır.
Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez. Hal değişimi esnasında maddeye verilen ya da alınan ısı, iç enerji değişmesine rağmen, sıcaklık değişimine neden olmaz. Yalnızca fiziksel özelliğinde (hal) değişim yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri