Altın, gümüş, döviz, TL vb. para cinsinden olan şeylerin birbirleriyle değiştirilmesine sarf denir. Bu çeşit para piyasalarında kişi, dolar ve euro gibi başka ülkelere ait paraları satın almakla her ne kadar o ülkelerin ekonomisine katkıda bulunmuş olsa da bu işlem esnasında faiz gerçekleşmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması hâlinde yapılan işlem faize (nesîe ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.
Özellikle yüksek meblağlarda ve uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, vadeli altın hesabı seçeneğinden yararlanabilirler. Vadesiz altın hesabında herhangi bir faiz getirisi bulunmazken, vadeli altın hesabı sahipleri gram altın oranından faiz geliri kazanabilirler.
Dolayısıyla altının, cumhuriyet altını gibi tane ile alınıp satılanlarının sayı ile; 22 ayar bilezik gibi tartı ile alınıp satılanlarının ise tartı ile borç (karz) verilmesi caizdir.
İlgili 30 soru bulundu
Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Altın hesabı para kazandırır mı? Evet, tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altın hesabı ile de güzel kazançlar elde edilebilir. Vadesiz altın hesabı ile gram bazında ufak yatırımlar yapabilmek mümkündür.
Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur. Elden alındığında “fiili kabz”, hesaba kayıt şeklinde teslim alındığında ise “hükmi kabz” gerçekleşmiş olur. Altın kişinin hesabına kaydedilmek şartıyla, talep edildiğinde bir veya iki gün gibi bir süre içerisinde teslimi fıkhen mahzur taşımaz.
"Altın bankadan mı ya da kuyumcudan mu alınmalı?" sorusunu da yanıtlayan Memiş, "Bankadan ya da kuyumcudan altın almaya karar vermek için yatırımın süresi dikkate alınıyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa bunun için kuyumcu tercih edilir.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Vadeli altın hesabı, altın biriktirme ve yatırım yapma amacıyla açılan bir banka hesap türüdür. Bu hesap, müşterilere belirli bir süre boyunca altınlarını sabit bir getiri elde etmek için yatırmalarını veya biriktirmelerini sağlar. Vadesiz hesapların aksine faiz işletilebilir.
ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM? İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğunu belirtmiştir. İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ'dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı.
İslam fıkhında mal “insanın kendisine meylettiği ve ihtiyaç zamanı için biriktirdiği her şey” diye tarif edilir. Para da bu kabildendir. Dolayısıyla paranın da alım satımı caizdir.
İslam hukuku açısından, internet üzerinden altın alıp satmak caizdir, ancak bazı şartlar ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. İnternet üzerinden altın alıp satarken dikkat edilmesi gereken temel kurallar şunlardır: Satıcı ve alıcı arasında güvenilir ve şeffaf bir işlem gerçekleştirilmelidir.
Özellikle hangi bankaların altın faiz oranı fazla sorusunun cevabı olarak, Odeabank, Burgan Bank ve İNG bank altın hesapları ilk sıralarda.
1000 gram altın ne kadar ve kaç TL? Gram altının bugünkü alış fiyatı 1849,26 TL, satış fiyatı 1849,48 TL'dir. Gram altın en son 23.11.2023 - 18:11 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1000 Gram Altın 1849480 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabınıza faiz işletilmemektedir.
Gram altın 24, çeyrek 22 ayar. Bu nedenle gramın değeri nispeten yüksek. Her iki altın türünün vadeye bağlı olarak yatırımcısının yüzünü güldürdüğünü söylemek mümkün ancak karlı bir yatırım için gram altın almak daha ideal sayılıyor.
Yatırım için genellikle gram altın tercih edilir. Küçük birimlere bölünmüş olması nedeniyle işçilik maliyeti oldukça düşüktür. Gram altının likiditesinin yüksek olması kolaylıkla alınıp satılabilmesini sağlar. Ons altın alım satımlarında mutlaka piyasa koşulları takip edilmelidir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartı ile alışverişte taksit sayısına düzenleme getirmesiyle kredi kartı ile taksitli altın almak için belirlenen süre de değişmiştir. Düzenlemeye göre artık kredi kartı ile altın alımı yapacak kişiler, kredi kartına 6 ay yerine 3 aya kadar taksit yapabilecek.
Kredi kartı üzerinden kuyumla ilgili yapılan altın, takı vb. harcamalarda en fazla 3 taksit yapılabiliyor. Bankalar üzerinden yapılan öteleme işlemlerinde bile kuyumla ilgili yapılan harcamalarda 3 taksit sayısı geçilemiyor.
Kuyumcularda Kredi Kartı Yeniden Kullanılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri