Altının karz/borç verilmesi caiz midir? Altın, mislî mallardandır. Dolayısıyla altının, cumhuriyet altını gibi tane ile alınıp satılanlarının sayı ile; 22 ayar bilezik gibi tartı ile alınıp satılanlarının ise tartı ile borç (karz) verilmesi caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi.
Hadiste geçen 'aranızda borç kaldığı halde ayrılmadığınız sürece' şartıyla şu kastedilir; 100 gram altın borcu olan kimse, eğer bunun yerine TL verecekse ödeme yapacağı kişiye bu değerdeki tutarın tamamını hemen teslim etmelidir.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Altın bedelinin anında satıcının hesabına geçilmeyip daha sonra ödenmesi durumunda yukarda belirtilen, sarf akdi şartına riayet edilmediği ve altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Altının karz/borç verilmesi caiz midir? Altın, mislî mallardandır. Dolayısıyla altının, cumhuriyet altını gibi tane ile alınıp satılanlarının sayı ile; 22 ayar bilezik gibi tartı ile alınıp satılanlarının ise tartı ile borç (karz) verilmesi caizdir.
BDDK mevzuatı gereği külçe altın, 22 Ayar Bilezik ve ziynet/sarrafiye* altın alışverişlerinizde taksit uygulanmamaktadır, bu ürün grubunda banka komisyon oranı söz konusu olabilir. Çeyrek altınlı takılarda (bileklik, küpe, kolye vb.) taksit uygulanabilir.
Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir.
Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti.
Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Ancak ödemede bulunurken, alınan borç (karz) karşılığında önceden ileri sürülen her türlü fazlalık veya getiri sağlayan menfaat, faiz olacağı için caiz olmaz (Kâsânî, Bedâʾi, 7/395).
Bu bakımdan İslâm'a göre kâr helâl; faiz haram kabul edilmektedir. Kur'an-1 Kerim'de Allah şöyle buyurur: “Allah, alışverişi he- lâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır..." (Bakara Suresi, 275).
Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi. Vatandaştan gelen soruları yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu, zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz hesapta tutulmasının dine uygun olmadığını belirtti.
Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur.
Vadeli ticareti caiz olmadığı için altın, gümüş ve para teverruk işlemlerine konu edilemez.
İslam'ın ticaret kuralları, iş ve ticaretin adalet, şeffaflık ve etik değerlerle yürütülmesini teşvik eder. Bu kuralların uygulanması, hem bireylerin hem de toplumun refahını artıran sürdürülebilir ve adil bir ekonomik sistem sağlar. Sonuç olarak altın alıp satmak caiz olduğu için internetten de alınıp satılabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Mesela bir mal, peşin fiyatı bin liradan, altı ay vadeli fiyatı bin beş yüz liradan, bir yıl vadeli fiyatı da iki bin liradan olmak üzere değişik fiyat seçenekleriyle satışa sunulsa müşteri de bu seçeneklerden birini tercih edip kabul etse yapılan bu alışveriş caiz olur.
Kredi kartının amacı dışında kullanımına sınır geliyor. Özellikle nakit çekim ve altın alımı frenlenecek. TCMB belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
CEVAP: Yapılan bu işlem, faizli bir işlemdir ve fıkhen caiz değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bir borcun EFT ve havale gibi yollarla gönderilmesi karşılığında ücret ödenmesi caiz midir? Bir borç EFT veya havâle gibi para transfer yollarıyla ödenir ve bu işlemden dolayı masraf oluşursa verilen hizmetin karşılığı olarak makul bir ücretin alınması caizdir.
"Altın bankadan mı ya da kuyumcudan mu alınmalı?" sorusunu da yanıtlayan Memiş, "Bankadan ya da kuyumcudan altın almaya karar vermek için yatırımın süresi dikkate alınıyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa bunun için kuyumcu tercih edilir.
Kredi kartı ile altın alırken ödenen komisyon oranı, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir.
Kredi kartı üzerinden kuyumla ilgili yapılan altın, takı vb. harcamalarda en fazla 3 taksit yapılabiliyor. Bankalar üzerinden yapılan öteleme işlemlerinde bile kuyumla ilgili yapılan harcamalarda 3 taksit sayısı geçilemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri