Altın kan, bu zamana kadar sadece 43 kişide tespit edilmiştir. 6 milyon insanda bir görülen bu kan grubunun, A, B, AB ve 0 kan gruplarının aksine içerisinde Rh antijeni yer almaz. Sayıca çok az insanda görülmesinden dolayı oldukça tehlikeli olan bu kan grubu, Rh sistemindeki 61 olası antijeni barındırmaz.
Dünyada 50'den az kişinin sahip olduğu bir kan grubu daha var. Bu kan grubu, bilimsel olarak Rhnull (Rhesus null) adıyla bilinir, ancak aşırı nadir olması ve başkaları için değeri nedeniyle genellikle "altın kan" olarak anılır.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
Bu kan tipi o kadar nadir ki, Dünya'da sadece 43 insanda olduğu bildirilmiş ve yalnızca dokuz aktif bağışçısı var. Bu yüzden bazıları bunun altın kan olduğunu söylüyor. 1961 yılına kadar doktorlar, hiçbir Rh antijeni bulunmayan bir bebeğin rahimden canlı çıkmayı başaramayacağını sanıyordu.
ALTIN KAN NEDİR, KİMLERDE BULUNUR? Altın kan herhangi bir Rh antijeninden yoksun kişilerde bulunur. IFLSceince'nin haberine göre, oldukça ender olan bu kan grubuna sahip kişilerin genlerinde, diğer gruplardaki proteinleri oluşturacak mutasyonlar olmaması sebebiyle, antijenler hiç oluşmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Beni Hatırlayınız - Atatürk 'ün kan grubunun 0 rh (+) olduğunu biliyor muydunuz? 🇹🇷 Aynı kan grubu olanlar <3. simgesi koyabilir mi ?
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
0 Rh-null kanı olan insanlar mükemmel bağışçılardır. Altın kan antijen içermediğinden, bu kan grubuna sahip insanlar tıpta mükemmel kan donörleri olarak kabul edilir. Altın kanın aslında kan naklinde kullanılması mükemmel sonuçlar verdiği hâlde, çok çok nadir olduğu için mümkün değildir.
Dünyada En Az Bulunan Kan Grubu
Dünya üzerinden en fazla bulunandan en az bulunan doğru kan grubu sıralaması ise şu şekildedir; 0 pozitif, A pozitif, B pozitif, 0 negatif, A negatif, AB pozitif, B negatif ve AB negatif. Görüldüğü üzere dünya üzerinde de AB negatif en az bulunan kan grubudur.
Dünyada en zor bulunan kan grubu olarak Rh-null kan grubu karşımıza çıkmaktadır. Bu kan grubu altın kan olarak da bilinir. Çünkü bu kanın çok değerli olduğu bilinmektedir.
Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir. Çok az bir kısmında DEA I.I negatiftir. Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir.
Şaşırtıcı bir şekilde bambaşka kıtalarda yaşayan 2 kişiden ve ailelerinden yola çıkılarak farklı bir kan çeşidi keşfedildi ve bu kan türü, dünyada yalnızca iki aileye özgü olarak tarihe geçti.. Yeni antijene onun adı verildi: 'SARA'. A, B, AB ve O'dan daha fazla kan grubu vardır.
Birincil ırklar hipotezine dayanarak, üç ana insan ırkında, Avrupa'daki kan grubu A, Asya'da B ve son olarak Güney Amerika'da O'ın ortaya çıktığı düşünülmektedir ve yavaş yavaş, göçlerle beraber yaşanan karışmayla beraber bugünkü haline geldiğidir.
Dünya üzerinde en çok bulunan kan grubu 0 Rh+ olarak karşımıza çıkarken en az bulunan kan grubu AB Rh- olarak karşımıza çıkar. Diğer grupların sıralaması ise şu şekildedir: 0 Rh+ %40 oranında.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. (belirli kanser veya enfeksiyon türlerine yakalanmak gibi olağandışı durumlarda da değişebilir.)
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Her ne kadar ABO kan grubu sistemi çok popüler olsa da aslında sadece insanlarda bile 38 farklı kan grubu sistemi bulunmaktadır.
Kanser hastaları ve kontrol grubunda ABO-Rh kan gruplarının dağılımının farklı olduğu görüldü. Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü.
EN ZEKİ KAN GRUBU? Öte yandan yapılan bir araştırmada ise en zeki kan grubuyla ilgili detaylara yer verildi. Kan grupları ile ilgili yapılan araştırmada; A grubunun alt grubu olan A 2'de IQ'nun daha yüksek olduğu, genele bakıldığında da A grubu kana sahip kişilerin IQ'ları içinde aynı şeyin olduğu sonucuna varılıyor.
Onlar mide, gırtlak ve cilt kanserine yatkındır.0 kan grubunun yatkın olduğu başlıca hastalıklar;Mide yanması, gastrit, reflü, mide ülseri, kr. faranjit, ülseratif enteritis, kireçlenme, balgam üretimi, böbrek ve safra taşı oluşumu, cilt kanseri, gırtlak kanseri, fil hastalığıdır..0 kan grubu olanlar sabah daha iyi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri